BIVŠI DIREKTOR STUDIJA B: Vučić je započeo progon novinara
Foto: EPA

DAO ISKAZ na suđenju za ubistvo Ćuruvije

BIVŠI DIREKTOR STUDIJA B: Vučić je započeo progon novinara

Politika -

Strah Dragan Kojadinović rekao juče na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije da je zloglasni Zakon o informisanju, donet dok je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, bio uvod u progon medija

Dragan Kojadinović, nekadašnji direktor i glavni i odgovorni urednik Studija B, juče je pred Specijalnim sudom govorio o okolnostima u kojima je 11. aprila 1999. ubijen novinar Slavko Ćuruvija, a posebno se osvrnuo na Zakon o javnom informisanju, koji je donet godinu dana ranije.

Prema njegovim rečima, zakon koji je donet u vreme dok je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić bio ministar informisanja bio je praktično početak „najžešćeg progona nezavisnih novinara u zemlji, a prethodio je i drugim zločinima“.

- Nakaradni Zakon o javnom informisanju bio je represija na nezavisne medije. Bio je to preki sud, bez šanse da se odbranite. Trpeli smo svašta, ekonomsko iznurivanje, zastrašivanje, progon - opisao je atmosferu u državi uoči ubistva Slavka Ćuruvije tadašnji glavni urednik Studija B.

Gledalac javio

Prema njegovim rečima, kazne koje su izricane medijima realizovane su ekspresno, u roku od 24 sata. Pored svega ovoga, počele su i otvorene pretnje likvidacijama.

- Počelo je bombardovanje i tada su počela da stižu i različita upozorenja da nama koji smo bili u tim medijima prete razne opasnosti - otkrio je on juče pred sudom i dodao da mu je i američki diplomata Ričard Holbruk savetovao da sa suprugom napusti Srbiju.

U to vreme, kako je rekao, glavni urednici su dobili pismeno obaveštenje da ne smeju ništa da objavljuju o ratnim dejstvima bez odobrenja, a na redovne sastanke odlazili su i kod ministra Vučića. Kojadinović je objasnio da je upravo Studio B bio jedini medij koji je objavio vest o ubistvu Ćuruvije.

- Javio nam je gledalac na fiksni telefon. Pozvao sam Vladana Dinića, vlasnika lista Svedok, bio je u tom trenutku ispred Borbe. Otrčao je do Svetogorske i javio mi da Ćuruvija leži sam u lokvi krvi, kao i da je tu zatekao dva Roma koja su mu rekla da su ubice pobegle u Komercijalnu banku - prisetio se Kojadinović, navodeći da se tada govorilo da je u toj banci sedište Državne bezbednosti. Za reč se javio optuženi Radomir Marković, navodeći da je tada tu bila javna, a ne državna bezbednost.

foto: Profimedia

Ćutali o ubistvu

Studio B, kako je rekao, prekinuo je program i odmah objavio vest o smrti, dok su ostali mediji to objavili „tri dana kasnije, na stranama crne hronike, kao vest u nekoliko redova“. Za Ćuruvijino ubistvo, podsetimo, optužena su četvorica radnika tadašnje Državne bezbednosti. Njima se na teret stavlja da su novinara ubili po nalogu nekoga iz tadašnje vlasti, ali tužilaštvo nije utvrdilo ko je to ubistvo naredio.

foto: Fonet

Panika

I ĐINĐIĆ JE BEŽAO IZ ZEMLJE

Odgovarajući na pitanja optuženog Radomira Markovića, Kojadinović je rekao da je opasnost tada lebdela u vazduhu, ali da je on, i pored toga, u to vreme radio po svojoj savesti.

- Bilo je ljudi koji su se dislocirali, recimo Zoran Đinđić, koji je otišao u Crnu Goru.

- Ko je tada bio na vlasti? - pitao ga je optuženi Ratko Romić.

- Nisam sada siguran, čini mi se SPO, SPS i SRS - rekao je on.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pristalice SNS-a napale novinare i starijeg čoveka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track