VUČIĆ PLJUNUO NA ZAKON Stručnjaci šokirani: Predsednik nije smeo da pravda batinaše
Foto: Nemanja Pančić

BEZAKONJE

VUČIĆ PLJUNUO NA ZAKON Stručnjaci šokirani: Predsednik nije smeo da pravda batinaše

Politika -

Tvrdnjom da su redari SNS na skupu u danu kad je polagao zakletvu morali da „uklone“ provokatore Vučić uzurpira prava, tvrde stručnjaci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić grubo je prekršio zakone sopstvene države pošto je praktično podržao batinaše koji su tukli novinare i građane na skupu SNS ispred Skupštine Srbije na dan njegovog polaganja zakletve!

Vučić je, podsetimo, izjavio je da je obezbeđenje na skupu SNS trebalo da bude blaže prema novinarima, kao i da bi ono što se dešavalo njima trebalo odvojiti od onog što se dešavalo s „provokatorima koji su maltretirali i provocirali“ učesnike skupa SNS, zbog čega su „neki ljudi morali da rade svoj posao i uklone ih da bi se izbegli masakr i nemiri“.

- Možda je trebalo blaže da ih uklone da bi se izbegli nemiri. Što je neki iz DS i Ne davimo Beograd maltretirao ljude, pa je uklonjen s tog mesta, pa to je u skladu sa njihovim zadatkom (obezbeđenja). Šta drugo očekujete? Šta radite na tom skupu? Zbog čega provocirate ljude? Zbog čega ste neodgovorni - rekao je šef države.

Stručnjaci ocenjuju da takvim tvrdnjama predsednik Vučić pokazuje nepoznavanje zakona ili ga svesno krši. I to Zakon o policiji, koji je stupio na snagu 5. februara 2016, u vreme dok je on bio na celu Vlade.

- Interno obezbeđenje može da održava red medu učesnicima skupa, članovima te partije. Čak i ako su građani provocirali pristalice SNS, nije posao internog obezbeđenja da to sankcioniše, već policije. Ne može interno obezbeđenje nasrtati na ljude.

To je stvar policije, jer ona vodi računa o svim građanima - kako onima koji su članovi partije, tako i o ostalih građana - kaže bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

foto: Marina Lopičić

Upitan da li se opravdavanjem obezbeđenja SNS praktično ozakonjuje bezakonje, Ivošević odgovara:

- Naravno. To nije u skladu s pravnim poretkom Srbije. U tome je jasan Zakon o policiji. Ne može obezbeđenje uređivati ponašanje ljudi, čak i ako im se ne dopada šta neko uzvikuje, provocira, nasrće... Nemaju oni pravo da primenjuju silu. Ne može se primena sile internog obezbedenja pravdati onim: „Oni su došli da provociraju, maltretiraju, tuku...“ Ako je tako, trebalo je da se obrate policiji da reši probleme.

E. K.

Šta kaže zakon /Zakon o policiji stupio na snagu 5. 2. 2016/

Član 3

Policija je centralna organizaciona jedinica Ministarstva koja u obavljanju unutrašnjih, odnosno policijskih poslova, štiti i unapređuje bezbednost građana i imovine, poštujuci Ustavom zajemčena ljudska i manjinska prava i slobode i druge zaštićene vrednosti u demokratskom društvu, uz mogucnost na Ustavu i zakonu zasnovane upotrebe sredstava prinude.

Član 30

Policijski poslovi, u smislu ovog zakona, jesu: 2) bezbednosna zaštita života, prava i sloboda građana, zaštita imovine, kao i podrška vladavini prava

Član 33

Pri obavljanju policijskih poslova, policija se pridržava utvrđenih i dostignutih standarda policijskog postupanja, uzimajuci u obzir medunarodno opšteprihvaćene standarde postupanja koji se odnose na:

1) dužnost služenja građanima i zajednici

2) odgovaranje na potrebe i očekivanja građana

3) poštovanje zakonitosti i suzbijanje nezakonitosti

4) ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda

5) nediskriminaciju pri izvršavanju policijskih zadataka

6) srazmernost u upotrebi sredstava prinude

7) zabranu mučenja i primene nečovečnih i ponižavajucih postupaka

foto: Kurir

Kurir / Biljana Bojić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Espreso intervju: Marko Radosavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja