DANIJEL SERVER: Ako želi u EU, Srbija će morati da se odrekne srpsko-ruskog centra u Nišu
Foto: Dragana Udovički

Vučić i dalje pokušava da balansira

DANIJEL SERVER: Ako želi u EU, Srbija će morati da se odrekne srpsko-ruskog centra u Nišu

Politika -

VAŠINGTON, 22. juna (Tanjug) - Ana Brnabić ekonomski, Ivica Dačić politički premijer - takva situacija jeste nova, ali je zapravo odraz starih pokušaja Srbije da balansira između Rusije i Zapada, izjavio je profesor Danijel Server, preneo je Glas Amerike.

Server smatra da će to trajati dok Srbija ne uđe u EU, a tako objašnjava i sudbinu ruskog humanitarnog centra, za koji su američki zvaničnici priznali da je potencijalni problem.

Govoreći na panelu u Nemačkom Maršalovom fondu u Vašingtonu, Server je rekao da "centar jeste problem" i dodao da ne veruje da je potpuno civilni.

"Čini mi se i da potpada pod Ministarstvo unutrašnjih poslova. I ne verujem da se slaže uz članstvo u EU, a Evropljani će postaviti to pitanje pre Amerikanaca", rekao je Server.

foto: MUP Srbije

On smatra da bi Srbija, "kada bi danas mogla da uđe EU, morala da se odrekne ruskog centra".

Ipak, EU se bori sa svojim problemima i balkanskim zemljama deluje sve dalje. Zato SAD treba da se oslone na nešto drugo, veruje Server.

"Članstvo u NATO je sada ključno. Ali, problem je u tome što ga blokiraju unutrašnji problemi: Makedonija ima spor oko imena, Kosovo nema vojsku, u BiH postoje sporovi o vlasništvu nad vojnim objektima i slični problemi, Srbija nije odlučila da se priključi NATO-u, niti će", rekao je Server.

"Ako američka vlada hoće da uradi nešto na Balkanu, mora da reši te probleme koji nisu tehnički, već suštinski", dodao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track