HIT: Na Trampovoj crnoj listi i mrtvi Slobodan Milošević
Foto: Profimedia, Reuters

PREDSEDNIK SAD DONEO PRVU ODLUKU O BALKANU

HIT: Na Trampovoj crnoj listi i mrtvi Slobodan Milošević

Politika -

Donald Tramp potpisao uredbu koju je pre 16 godina doneo Buš, čime se produžava zabrana ulaska za one koji ugrožavaju interese SAD

Američki predsednik Donald Tramp je prvi put od preuzimanja dužnosti potpisao izvršnu odluku koja se odnosi na zapadni Balkan, a kojom se za još godinu dana produžavaju takozvane crne liste za pojedince koje je pre 16 godina uveo bivši predsednik SAD Džordž Buš. Po svoj prilici spiskovi nisu revidirani, jer se među imenima još uvek nalazi pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Odluka obuhvata i objavu takozvane crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj bezbednosti i interesima SAD.

Na toj listi se od početka ove godine nalazi i predsednik RS Milorad Dodik. Na ranije objavljenom spisku su, pored kompletne porodice Milošević, i bivši predsednik Milan Milutinović, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, takođe, i Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi.

Buš je 26. juna 2001. doneo uredbu kojom se proglašava da interese SAD ugrožavaju pojedinci i organizacije u BiH, Makedoniji i na Kosovu i koja predviđa niz posledica - blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu sa optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog sporazuma. Na osnovu odluke formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno da sarađuju, te kojima se u SAD blokiraju imovina i novac.

Kurir / B. B.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: TOP 10 najvećih “bisera” Donalda Trampa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja