CVIJETIN MILIVOJEVIĆ O PAPRENOJ INAUGURACIJI: Vučić pravi inadžijski skup protiv svojih građana, a ne dolaze mu čak ni oni koje naziva najvećim prijateljima!
Foto: Printscreen YouTube

Neprimerena predstava

CVIJETIN MILIVOJEVIĆ O PAPRENOJ INAUGURACIJI: Vučić pravi inadžijski skup protiv svojih građana, a ne dolaze mu čak ni oni koje naziva najvećim prijateljima!

Politika -

BEOGRAD - Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će na njegov današnji prijem u Palati Srbija, povodom inauguracije, doći najveći broj svetskih državnika nakon sahrane Josipa Broza Tita, politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenjuje kao, u najmanju ruku, neukusnu paralelu, s obzirom na to da je reč o poređenju događaja koji je imao notu ispraćaja na večni počinak i događaja koji ima notu uvođenja na funkciju.

foto: Zorana Jevtić

Milivojević u razgovoru za Kurir objašnjava i da su sa stanovišta zvanica poređenja besmislena, podsećajući da su Titovoj sahrani prisustvovali, između ostalih, i Leonid Brežnjev, prvi čovek tadašnjeg Sovjetskog saveza, kao i majka američkog predsednika Džimija Kartera, koja je tada imala preko 90 godina.

VUČIĆEVA ŽURKA: Imperatori nalickani za gala proslavu!

"Karter sticajem okolnosti nije mogao da dođe tog dana, ali je svoje poštovanje prema povodu događaja pokazao tako što je poslao svoju majku, što je po meni veći čin nego da je došao on lično. Kad imate dva najjača lidera sveta, a da ne govorimo o predsednicima, premijerima, imate krem tadašnjeg sveta 1980. godine, to je zaista neprimereno, jer vi sada imate problem da vam nisu došli ni najveći prijatelji. Paradoksalno je da čovek koji se kune u podršku i u zaštitničku haljinu Angele Merkel, ne samo da neće nju dovesti, nego ni svog kolegu - nemačkog predsednika, pa će njihov izaslanik biti gospodin Gerhard Šreder, inače poznat po tome što je jedan od inicijatora i organizatora NATO agresije na Srbiju 1999. godine, a usput i čovek koji je bio vođa socijaldemokrata Nemačke, dok Vučić vodi naprednjačku, narodnjačku stranku kojoj je primerena saradnja sa Merkelinim demohrišćanima. A da vam ne govorim o tome da Edi Rama neće doći zato što ima izbore u nedelju. Pa nisu izbori u petak! To je loša, paradoksalna i uvredljiva komparacija", ocenjuje Milivojević.

foto: Printscreen YouTube

On se osvrnuo i na činjenicu da će na privatnoj gala zabavi novog predsednika biti prikazana izložba 17 velikih rimskih vojskovođa rođenih na tlu Srbije, čime je potvrđeno pisanje Kurira, dodavši da nije stručnjak za protokol, ali da svakako "ne treba mešati babe i žabe".

foto: Damir Dervišagić

"Mislim da je bilo sasvim dovoljno da, ako ste želeli da napravite istorijsku reminiscenciju srpske države i srpskog naroda, onda je sasvim dovoljna činjenica da je tačno pre 8 vekova krunisan prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani i ako se želeo pokazati kontinuitet srpske države, trebalo je tu istoriju vezati za državu Nemanjića, a ne mešati babe i žabe - od Nikole Tesle do rimskih imperatora, koji su sticajem okolnosti rođeni na teritoriji današnje Srbije, preko izložbe organske hrane do ne znam ni ja čega", uveren je Milivojević.

POREĐENJE SA TITOVOM SAHRANOM: Vučićeva inauguracija između "Premijer i pete lige"

Naš sagovornik ocenjuje i da predstave poput ove ima svrhe praviti, ali "ne za sopstveni narod nego za svet".

foto: Printskrin Youtube

"To je sve pod uslovom da nemate ogroman problem, a to je da je Srbija imala najneregularnije predsedničke izbore od 1990. godine naovamo, a to govorim kao hroničar višestranačja. I posle toga, umesto da ćutite, jer ste pobedili pod takvim uslovima ubedljivo, vi pravite od toga provokaciju za svoje političke protivnike. A onda se pitate ko će doći, ko neće doći. Ta zamena teza da onaj ko je pozvan, a ne dođe, taj je protiv sopstvene države je suluda. Ja ako sam protiv Aleksandra Vučića, daleko bilo nisam protiv države Srbije. Možda je Aleksandar Vučić protiv države Srbije, otkud ja to znam? Dozvolite da svako ima pravo na svoj stav. Ta želja da napravite inadžijski skup protiv sopstvenih građana je neprimerena. Ja bih voleo da je to bio skup koji je imao opštegrađanski i opštepartijski konsenzus i da svi budemo ponosni što smo napravili jedan tako lep događaj o kome će svet pisati sve najlepše, međutim to apsolutno nije bila želja", zaključuje Milivojević za Kurir.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Printscreen/YouTube)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kakva su pravila ponašanja na Vučićevoj inaguraciji i ko sve neće doći ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track