PREDSEDNICA HRVATSKE STIGLA NA INAUGURACIJU: Vučić sa Kolindom razgovara u četiri oka!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

PRE SVEČANOSTI SASTANAK SA VUČIĆEM

PREDSEDNICA HRVATSKE STIGLA NA INAUGURACIJU: Vučić sa Kolindom razgovara u četiri oka!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, koja je doputovala radi učešća na svečanosti povodom inauguracije Vučića kao šefa države.

Vučić i Grabar Kitarović razgovaraju u četiri oka.

Predsednik Vučić je pri susretu poželeo dobrodošlicu hrvatskoj koleginici, a Grabar Kitarović mu je srdačno čestitala na izboru za predsednika Srbije i poželala mu mnogo uspeha, dodajući da se nada da će to biti na dobrobit dva naroda i dve države.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić joj je zahvalio na prisustvu svečanosti povodom inauguracije.

Grabar Kitarović prvi put boravi u poseti Beogradu.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović po dolasku u Beograd, gde će prisustvovati svečanosti povodom inauguracije srpskog predsednika Aleksandra Vučića, izjavila je da je ovo prilika da se napravi i čvrst iskorak u odnosima dveju zemalja.

Ona je rekla da će sa srpskim kolegom razgovarati o bezbednosti, ali i drugim važnim pitanjima.

"Razgovaraćemo o pitanjima sigurnosti, ali i druge prirode. Pitanjima koja stoje pred nama kao prilika ne samo za poboljšanje stanja u jugoistočnoj Evropi. Moramo napraviti jedan čvrsti iskorak. Moramo podvući crtu pod istoriju, rešiti pitanja nestalih osoba, arhiva i univerzalne jurisdikcije, ali pre svega pragmatično gledati u budućnost. Srbija je kandidat za članstvo u EU. Mi zaista želimo videti Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju u EU i u tome ćemo im svestrano pomoći, ali i istrajati na tome da ispune sve ono što je i Hrvatska morala ispuniti. Previše ima problema da bismo jedni druge ignorisali. Moramo zajedno raditi, sve naše službe pa cak i oružane snage", kazala je Grabar Kitarović.

Posebno je poentirala obaveštajnu saradnju dve zemlje ne samo, kako je rekla, po pitanju terorizma koji je postao globalni problem današnjice.

"Tu je i krijumčarenje ljudima, drogama, oružjem i slično. Pitanja kriminala, ali i pitanja lokalnih zajednica koje su počele da nadrastaju naše teritorije. Moramo obezbediti da niko ne predstavlja pretnju državnom poretku bilo kojoj državi", navela je.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Osvrnuvši se na pitanje hrvatske manjine u Srbiji, Kitarović je rekla: "Da, Hrvati imaju predstavnika u Skupštini Srbije, ali koji je izabran kao pripadnik stranke, a ne naroda, što predstavlja veliku razliku od Hrvatske gde imate tri garantovana zastupnika srpske nacionalne manjine, bez obzira na broj glasova".

Kitarović je rekla i da odnosi sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nisu bili na očekivanom nivou, a posebno mu je zamerila to što je, kako je rekla, na sastanku Brdo - Brioni u Sarajevu pred svedocima izjavio da je zapadna granica Srbije Virovitica - Karlovac - Karlobag.

"Sa nekim ko ne priznaje BiH i pola Hrvatske ja ne mogu razgovarati", rekla je Grabar Kitarovic.

Inače, Kitarović je na aerodromu u Beogardu dočekala potpredsednica Vlade Srbije i ministrka Zorana Mihajlović. Kada je Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije, Grabar Kitarović je izjavila da je u njemu "napokon" ima pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore.

"Sada smo predsednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ne treba glumiti prijateljstvo, nego rešavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak", kazala je predsednica u intervjuu za Novi list.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kakva su pravila ponašanja na Vučićevoj inaguraciji i ko sve neće doći ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja