BRIGA IH ZA ŠTEDNJU: Umesto manje Vlade, uvode dva nova resora!
Foto: Zorana Jevtić

TRULI KOMPROMIS

BRIGA IH ZA ŠTEDNJU: Umesto manje Vlade, uvode dva nova resora!

Politika -

Razlog ove odluke je namera Vučića da podmiri apetite koalicionih partnera

Umesto da ima manji broj ministarstava i radi efikasnije, nova Vlada Srbije dobiće još dva nova resora! Razlog za takvu odluku je, ocenjuju stručnjaci, namera Aleksandra Vučića da podmiri apetite koalicionih partnera, koji će izbor novog premijera iskoristiti kao šansu da za sebe ugrabe svoje parče vlasti.

Predlog zakona o izmenama Zakona o ministarstvima koji je juče ušao u skupštinsku proceduru predviđa osnivanje dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija. Tako će nova vlada, umesto postojećih 19, imati 21 resor, što se nikako ne uklapa u proklamovani cilj vlasti o smanjenju administracije i merama štednje.

Ipak, Vučić mora da namiri gladna usta partnera iz vlasti, a ono što upada u oči jeste činjenica da, sve vreme dok traju preganjanja o Vladi, predsednik Srbije praktično omalovažava mandatara Anu Brnabić. Umesto da se kao budući premijer bavi personalnim rešenjima i organizacijom ministarstava, građani Srbije do sada još nisu čuli njene stavove i predloge, ali zato nas o tome svakodnevno obaveštava po drugi put krunisani šef države.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati kaže da je u politici potrebno praviti „aranžmane“, ali i da proširenje vlade nije najbolje rešenje.

- Cenu za dolazak Brnabićeve Vučić je morao da plati proširenjem Vlade, što nije dobro, ali je nužno. Vladajuća partija, u našem slučaju SNS, kada dođe na vlast, dužna je da plati takozvanu cenu političke potrošnje, odnosno upotrebe nekih ljudi koji inače po stručnim kriterijumima nikad ne bi mogli da dođu na ministarska mesta. To povećanje članova vlade je nužno zlo da bi se u toj koaliciji, koja uskoro treba da donese i ustavne promene, napravili i neki aranžmani koji ne podležu onome „da“ i „ne“ kada je reč o moralnom boljitku - zaključuje Goati.

Kombinatorika

MAJI KULTURA, VULINU ODBRANA?

Iako se zna broj resora, ko će ih sve voditi, još je nepoznanica. Prema trenutnoj kombinatorici, SPS bi pored postojeća tri dobio još dva resora - zaštitu životne sredine, koju bi vodio Goran Trivan, i državnu upravu, koji bi vodio Branko Ružić.

Ministarstvo za evropske integracije vodiće Jadranka Joksimović, a postoji mogućnost da predsednica Skupštine Maja Gojković preuzme kulturu, kao i Aleksandar Vulin Ministarstvo odbrane.

Kurir / S. Ð.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sandra Rašković Ivić: Vučić nije naš predsednik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track