(UŽIVO) POSLANICI ŽESTOKO OD SAMOG STARTA: Parlamentarci se posvađali, predlog zakona pao u drugi plan
Foto: Nebojša Mandić

Umesto manje Vlade, uvode dva nova ministarstva

(UŽIVO) POSLANICI ŽESTOKO OD SAMOG STARTA: Parlamentarci se posvađali, predlog zakona pao u drugi plan

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas razmatranje izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, koje predviđaju osnivanje još dva nova ministarstva, a čije usvajanje je prvi korak u izboru vlade Ana Brnabić.

Predviđeno je osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva za evropske integracije, pa će tako nova vlada imati 18 resora, umesto 16.

Poslanici pojedinih opozicionih partija u Skupštini Srbije kritikovali su uvođenje još dva ministarstva, navodeći da će vlada biti prevelika i da se ministarstvima namiruju koalicioni partneri.

Međutim, diskusija u sali najvećim delom nije imala veze ni sa ekologijom niti sa evropskom perspektivom Srbije.

ZASEDANJE NARODNE SKUPŠTINE UŽIVO MOŽETE PRATITI OVDE

22.26 - Poslanik Đorđe Vukadinović (NS-PSS) je rekao da razume nervozu posalnika iz vlasti jer je siguran da verovatno niko od njih pre deset dana mogao da zamisli da će mandatar biti Ana Brnabić i da će morati da glasaju za nju. On je takođe rekao da ni većina glasača SNS nije za ulazak Srbije u EU.

22.10 - Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović je upitao vlast zašto beži od referenduma u EU, i da narod treba da se izjasni o tome. On je rekao da se uvodi Ministarstvo za evrointegracije da bi se Srbija naterala u EU po svaku cenu.

21.32 - Poslanik Saša Radulović iz DJb je demantovao optužbe iznete u diskusiji na njegov račun.

19.50 - Poslanica Vjerica Radeta iz SRS argumentovano je kritikovala i predloženi zakon, politiku vlade prema malinarima, i inauguraciju predsednika Vučića, za koju je rekla da je bila njegova privatna žurka, na šta je replicirao Aleksandar Martinović, optuživši Radetu da je "vukla za rukav Vučića" da je zaštiti. To je izazvalo oštru raspravu poslanice SNS sa Majom Gojković.

foto: Nebojša Mandić

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović upitao je danas poslanike opozicije koji, kako kaže, vode kampanju protiv Siniše Malog, da li je tačno da je vlasnik nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici bio svojevremeno u gradskom veću i Demokratskoj stranci (DS).

"Po informacijama koje ja kao poslanik imam, pošto vi stalno postavljate pitanja, a očekujete da mi odgovorimo: Je l' istina da je vlasnik, odnosno nelegalni vlasnik, pošto je reč o nelegalnim objektima u Hercegvackoj Vlada Marković? Pitam sve vas iz opozicije koji vodite godinu dana kampanju protiv Siniše Malog?", rekao je Martinović.

Na dobacivanje poslanika da ne znaju, Martinović im je poručio da se raspitaju da li je Marković bio u DS i u gradskom veću zadužen za pitanja saobraćaja, kao i da li je te nelegalne objekte nelegalno izdavao raznim preduzećima iz Beograda, kao i veliki parking, uzimao novac za to ne plaćajući dažbine državi.

foto: Stefan Jokić

"Da li je to je vladavina prava? Mislim da nije", rekao je Martinović. Šef poslanika SNS je podvukao da je Siniša Mali jedan od najuspešnijh gradonačelnika u istoriji Beograda, navodeći da nikada više gradilišta u srpskoj prestonici nije bilo.

Po povredi Poslovnika javila se i Nataša Jovanović iz SNS koja je navela da je Martinović zloupotrebio svoje pravo kao ovlašćeni predstavanik predlagača, te da je ono što je rekao tako "patetično i degutantno vređanje".

"Skupština ne sme da se koristi za vređanje i to na takav prizeman način", rekla je Jovanović kojoj je Gojković poručila da se uzdrži od takvih kvalifikacija, te navela da je predsedavajući Arsić isključio mikrofon Martinoviću.

foto: Nebojša Mandić

Na to je Nataša Jovanović rekla da se Arsić nije obazirao na to što se ne govori o tačkama dnevnog reda, već se iznose grube neistine, te upitala zašto nije opomenuo Martinovića.

19.04 - Poslanik SRS MIlan Damjanović je istakao da je predlog Zakona o ministarstvima dogovor koalicionih partnera da se poveća broj ministarstava, i da to niko ne može da opovrgne. On je ukazao na neosnovanost tvrdnji da su za stanje u ekologiji krive prethodne vlasti, i skrenuo pažnju na problem malinara.

foto: Printscreeen RTS

- Na žalost, ministar je odlučio da zaštiti tajkune, iako država može da utiče na problem cene maline, rekao je Damjanović, koji je podsetio da je i sam predsednik Vučić ranije izneo komplentu strategiju za problem malina.

U pogledu ministarstva o evrointegracijama, Damjanović je podsetio na nekadašnje reči Aleksandra Martinovića, i njegovo žustro zalaganje protiv EU.

- Danas predlagač govori suprotno, i ne možemo mu verovati, rekao je Damjanović. Gospodine Martinoviću, vi ste napadali EU, govorili da je SNS stvorena novcem tajkuna. Kakva je to sada promena, upitao je Damjanović, koji je posetio na nekadašnje Vučićeve reči da ga "niko ne može naterati u vladu s anajvećim lopovom Dačićem".

foto: Nebojša Mandić

18.40 - Predlogom Zakona o ministarstvima predlažu se dva nova ministarstva, a cilj je da se zadovolje povećani apetiti koalicionih partnera, rekao je poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Ministri u Vučičevim Vladama pristaju da budu deo folklora i da igraju kako on svira”, rekao je on.

18.15 - Proglašena je petominutna pauza.

18.14 - Posle još jedne tirade Aleksandra Martinovića reagova je poslanik Dragan Vesović je rekao da je razgovor o temama šta se dešavalo pre i posle 5. oktobra povreda poslovnika, i da poslanici treba da se vrate na izlaganja o predlogu o Zakonu o ministarstvima.

18.07 - Poslanik DS Marko Đurišić je naveo da se ne bi složio sa teom Gorden Čomić o idejama DOS-a i 5. oktobra, jer kako je rekao, govor Aleksandra Matinovića pokazuje da SNS ništa od toga ne razume.

foto: Printscreen RTS

17.50 - Posle žustre rasprave Aleksandra Martinovića sa Markom Đurišićem o lopovluku "DOS-a", poslanica DS-a Gordana Čomić mu je replicirala i rekla da je ideja DOS-a i njegov ekonomski program pobedila SNS, i da su oni verbalno agresivni zbog nedostatka čvrstog identiteta.

17.11 - Poslanik SDS Nenad Konstantinović kaže da je donošenje zakona po hitnom postupku dokaz da SNS nije u stanju da išta uradi na vreme.

foto: Nenad Konstantinović

- Očigledno je da je SPS tražila ustupke da bi glasala za novu vladu. Po ovom zakonu se menja i nadležnost ministarstva privrede u korist ministarstva energetike, na čijem je čelu Aleksandar Antić iz SPS. SPS će voditi EPS i Srbijagas. Videćemo koliko će još biti ministara i ministara bez portfelja, rekao je Konstantinović.

16.59 - Posle replike poslanika SNS došlo je do nove rasprave Maje Gojković i Zorana Živkovića, a predsednica Skupštine je Živkoviću uputila dve opomene. Nakon novog duela, Gojković je Živkoviću rekla da mu je oduzeta reč da ne bi bio udaljen sa sednice.

16.50 - Predsednik Nove stranke Zoran Živković je rekao da je protiv predloga Zakona o ministarstvima, jer je on način da se namire partijski interesi.

foto: Printscreen RTS

- Naravno da je potrebna briga o ekologiji i evrointegracijama, ali to se ne radi tako, pet dana pre nove vlade da bi se svi namirili, rekao je Živković i dodao da je uslov za zdravu životnu sredinu postavljen u Srbiji 5. oktobra 2000. godine.

- Ako ste hteli ozbiljan zakon trebali ste da pitate ozbiljne ljude. Postoje iskustva da vađenje životne sredine iz ostalih segmenata života nije dobro, jer onemogućuje delatnost u pravom smeru, rekao je Živković.

- Što se tiče inauguracije, tamo su bile pevaljke, spikerke, voditeljke. Treba Srbija da prestane sa farsama, treba nam ozbiljna vlast koja će sa ozbiljnim problemima da se bori na ozbiljan način, rekao je Živković, koga je Maja Gojković zamolila da ne viče.

foto: Printscreen RTS

16.41 - Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da ta stranka nema ništa protiv uvodjenja Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali je ocenio i da je najavljeno formiranje Ministarstva za evropske integracije "najobičnija glupost".

Šešelj je podsetio da je resor ekologije postojao u koalicionoj vladi radikala i socijalista krajem devedestih godina prošlog veka, kao i u vladi DOS-a posle 2000.

"Treba nam Ministarstvo ekologije, ali ozbiljna vlast treba da uradi ozbiljne zakone a ne zakone od danas za sutra zarad novih kombinacija za koalicione partnere. Organske zakone poput zakona o ministarstvima treba da donose stručni ljudi koji zaista poznaju datu materiju", kazao je lider radikala.

Govoreći o formiranju Ministarstva za evropske integracije, Šešelj je ocenio da je "nemoguće" da postoji taj resor a da je predlog izmene zakona koja predvidja formiranje tog ministarstva napisao neko "ko nema pojma o upravnom pravu".

"Neverovatno je da tražite osnivanje Ministarstva za evropske integracije. Postavlja se pitanje čime upravlja taj resor, koje opšte pravne akte će donositi, kakav će upravni postupak voditi. Pitam se ko je ovako nešto mogao da napiše", naveo je Šešelj. ;

16.30 - Posle pauze je nastavljena sednica Narodne skupštine.

14.00 - Određena je pauza u radu parlamenta u trajanju od sat vremena.

13.20 - Predsednik LDP Čedomir Jovanović pozdravlja predlog da se osnuje ministarstvo za zaštitu životne sredine, jer građani, kako kaže, žive u tempiranoj ekološkoj bombi.

foto: Nebojša Mandić

Jovanović je novinarima u parlamentu rekao da Srbija ima 250 crnih ekoloških tačaka i da nijedna nema veze sa globalnim zagrevanjem, ocenjujući da je to posledica nedostatka novca i nemara.

Navodeći da je dobro što će ponovo biti osnovano ministarstvo za zaštitu životne sredine, Jovanović je kazao da u prvom planu to treba da bude pitanje kvaliteta života građana, a ne da to bude ministarstvo za "međusobno potkusurivanje unutar vladajuće koalicije".

12.46 - Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović negodovao je zbog novog Zakona o ministarstvima i rekao da je "priča o maloj Vladi Srbije" još jedno lažno predizborno obećanje Aleksandra Vučića.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Obradović je rekao da o naprednosti SNS govori to što im je bilo potrebno pet godina da shvate da je potrebno Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ali se oštro usprotivio Ministarstvu za evrointegracije i rekao da je amandmanima predložio Ministarstvo za evropske dezintegracije.

12.15 - Poslanik Socijaldemokratske stranke Miroslav Aleksić ocenio je da vlast drži dobar ritam "da svake godine menja Vladu".

foto: Fonet/TV

"Imali smo više od 30 ministara... koji služe da bi odredjeno vreme odradili ono što vrhovni vodja od njih očekuje, a posle toga bili bačeni u korpu", rekao je Aleksić.

On je rekao da se pre godinu dana vlast hvalila najmanjom Vladom Aleksandra Vučića, a da se danas uvode nova ministarstva i da je jasno da se to radi kako bi se namirili koalicioni partneri, "čiji su apetiti porasli".

11.36 - Do burne rasprave došlo je između poslanice Kluba samostalnih poslanika Sonje Pavlović i predsedavajuće Maje Gojković, povodom prigovora zbog povrede Poslovnika.

foto: Nebojša Mandić

Gojkovićeva je, naime, tvrdila da uopšte ne postoji član na koji prigovor ulaže poslanica Pavlović, dodavši: "Trebalo je odmah da Vas prekinem", na šta je lider Nove stranke Zoran Živković dobacio da nije pravilno reći "trebala sam", već "trebalo je".

ŽIVKOVIĆ O SKUPŠTINSKOJ SEDNICI POVODOM NOVIH RESORA: To je farsa, nastavak cirkusa od inauguracije!

Gojkovićeva je, pak, nastavila po svom, ponovila grešku i u nastavku Živkoviću, krajnje neprimereno parlamentanom govoru, poručila: "Ja sam nepismena, a Vi ste gigant pismenosti" i isključila mikrofon.

11.31 - Poslanik LDP Čedomir Jovanović istakao je tokom izlaganja da se borba za KiM vodi isključivo evropeizacijom Srbije.

foto: Printskrin

10.58 - Poslanik poslaničke grupe "Za spas Srbije - Nova Srbija" Đorđe Vukadinović istakao je da je proširenje broja resora nove Vlade u potpunosti bespotrebno, "jer će ona sada biti prevelika, a svakako veća od onoga što je Aleksandar Vučić na početku obećavao".

foto: Printscreen

"Pošto vi iz vladajuće većine volite da ističete svetske uzore, pre svega Nemačku, podsetio bih vas da ona ima samo 15 ministara. Francuska ima 19. Znam da ćete sada reći da to ne iziskuje nikakva dodatna sredstva, ali je neracionalno i neefikasno, a i skupo", ocenio je Vukadinović.

10.35 - Poslanik DS Radoslav Milojičić nadovezao se na izlaganje Martinovića, reklamirajući Poslovnik i dodajući da je "jučerašnja inauguracija sramna, te da Martinović krši Poslovnik, jer ne govori o temi zasedanja".

foto: Printskrin

"On govori o inauguraciji po 17. put, pa pustite i mene da završim", reagovao je Milojičić na upadicu predsedavajući Gojković da vređa Srbiju, jer "on nije ceo svet, već samo jedan Radoslav Milojičić".

foto: Printscreen

"Pustiću Vas da srljate dalje u svoju propast", poručila mu je Gojkovićeva.

10.12 - Reč je dobio predlagača zakona, poslanik SNS Aleksandar Martinović koji se na samom početku osvrnuo na jučerašnju inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića, istakavši da je "Srbija njome postala centar sveta i pomirila istok i zapad, sever i jug".

foto: Nebojša Mandić

Njegovo izlaganje naišlo je na glasno negodovanje iz dela skupštinske sale u kojem sede poslanici opozicije, a predsedavajuća Maja Gojković je pokušala da ih ućutka.

10.07 - Primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno je da je u sali prisutno 134 narodnih poslanika, a usledilo je utvrđivanje dnevnog reda.

foto: Nebojša Mandić

Izmenama Zakona predviđeno je osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva za evropske integracije, pa će tako nova vlada imati 18 resora, umesto 16 koliko je imao kabinet Aleksandra Vučića.

foto: Printscreen

Predlagač tog zakona je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandra Martinović, a predloženo je da bude donesen po hitnom postupku.

foto: Nebojša Mandić

Očekuje se da Skupština Srbije sledeće sedmice počne raspravu o ekspozeu i sastavu vlade Ane Brnabić.

foto: Nebojša Mandić

Krajnji rok za izbor nove vlade je 30. juni u ponoć.

(Kurir.rs/M. Jeremić/AgencijeFoto: Fonet/Nenad Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track