LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE: Sela u Srbiji propadaju, a šta radi država?!
Foto: Youtube Printscreen

stanje katastrofalno

LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE: Sela u Srbiji propadaju, a šta radi država?!

Politika -

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo upozorava na katastrofalno stanje u kojem se nalaze sela u našoj državi.

Najave ministra zaduženog za regionalni razvoj u Vladi Srbije Milana Krkobabića da će države pomoći selu i sprečiti njegovo propadanje samo je veliko obećanje koje ni sa čim nije utemeljeno.

Nažalost, selo u Vojvodini, Šumadiji ili Timočkoj krajini je toliko devastirano, da su cene nekretnina neretko pale i do 1.000 ili 2.000 evra, ali se čak i tako jeftine kuće teško prodaju.

Život na selu postao je toliko težak, da je nemoguće stimulistai ostanak u njemu, a kamoli naseljavanje.

Resor regionalnog razvoja, kojim se bavi ministar Krkobabić, u velikoj meri je zanemaran, pa je veoma blaga politika razvoja sela koja se sada zagovara, apsolutno nedovoljno.

Vlasti moraju da shvate da je Srbiji potreban decentralizacija i istinski regionalni razvoj, ali kako je to moguće u trenutku kada na javne prihode lokalnih samouprava i Autonomne pokrajine Vojvodine odlazi samo 10 odsto sredstava, a od 10 odsto veoma malo završava u naseljenim mestima.

Bez sazrevanja ideje da je u Srbiji važan svaki zaseok, svako selo ili svaka varošica, a ne samo glavni grad u kojem niču neboderi, dotle će naše selo propadati.

LSV traži novu politiku prema selima, a ne samo beskorisne strategije i akcione planove.

(Kurir.rs/ Foto: Jutjub Printskrin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track