JEREMIĆ SKEPTIČAN PREMA ANI BRNABIĆ: Kada budući premijer ne može sam da izabere ni svoj kabinet, to je prilično obeshrabrujuće
Foto: Printscreen

Bivši predsednički kandidat poziva na saradnju opozicije

JEREMIĆ SKEPTIČAN PREMA ANI BRNABIĆ: Kada budući premijer ne može sam da izabere ni svoj kabinet, to je prilično obeshrabrujuće

Politika -

BEOGRAD - Vuk Jeremić, bivši predsednički kandidat i nekadašnji predsednik Skupštine Ujedinjenih nacija, osvrnuo se danas na podršku parlamentarne većine Zakonu o ministarstvima, istakavši da nije očekivao zaokret u skupštinskom kontinuitetu izglasavanja.

foto: Printscreen

"Ja Anu Brnabić poznajem veoma dugo i sarađivali smo u okviru stipendiranja naših studenata u Kembridžu, ona je radila odlično. Ne mogu da kažem da smo prijatelji, ali smo izuzetno dobri poznanici. Tema je skrenuta, ne govori se o suštini. Ja lično nemam ništa protiv toga da ona bude premijer zbog svega što ona jeste i što kaže da predstavlja, ali sam protiv toga da budući premijer ne može da izabere ni sam svoj kabinet, to je prilično obeshrabrujuće. Vlada neće ni biti u poziciji da bude centralna figura na srpskoj političkoj sceni", ocenio je Jeremić u emisiji Novi dan televizije N1.

foto: Printscreen

Skeptičan prema novom kabinetu Vlade Srbije

On je istakao i uverenje da Zoran Đorđević na mestu ministra rada svakako "ne može biti tako katastrofalan kao što je to bio Aleksandar Vulin", ali i dodao da na Đorđevićev rad kao ministra odbrane nema posebnih zamerki.

VUK JEREMIĆ ZA KURIR: Vučić feštom leči radikalske komplekse!

"Nova Vlada će predstavljati pun kontinuitet prethodne i za sada ne izgleda da će doći do suštinskih promena, ali možda nas Ana Brnabić iznenadi", podvukao je on, dodavši i da je Ministarstvo ekologije, juče izglasano u parlamentu, "dobra stvar".

foto: Printscreen

"S druge strane, proces pristupanja EU je ekstremno usporen i u vremenu pred nama se neće ubrzavati. Ministarstvo za EU će zato, zapravo, služiti za puštanje dimne zavese i stvaranje privida da dolazi do ubrzavanja tog procesa", ocenio je Jeremić.

O formiranju buduće stranke

On je prokomentarisao i političko usmerenje stranke koju planira da formira na jesen, objasnivši da se u ovom trenutku radi na njenom programu i Statutu.

foto: Printscreen

"To neće biti stranka Vuka Jeremića, ne bežim od toga ni da ne budem njen predsednik, ali će svakako biti opoziciona. Što se tiče saradnje opozicionih stranaka, najmanje nam je sada potrebno gloženje dok se tlo otvara. Zar da govorimo o razmeštanju stolica na palubi Titanika? Verujem da saradnju treba nastaviti uz uzajamno poštovanje razlika koje postoje, jer postoji i mnogo toga što nas povezuje. Ako ništa drugo, bar da se dogovorimo o kolektivnom zahtevu opozicije o izbornim uslovima. Ne vidim razlog da ne sednemo za sto i vidimo šta nas spaja. Ne postoje životne razlike među nama. Jedino je važno da se obavežu da neće sarađivati sa Vučićem nakon predstojećih beogradskih izbora, to je crvena linija", objasnio je predsednik CIRSD.

foto: Printscreen

Jeremić je dodao i da je rano da govori o ljudima koji će u stranci stati uz njega, ali da je jedan od njih svakako i proslavljeni srpski dramaturg i profesor Akademije umetnosti Siniša Kovačević.

foto: Printscreen

"Voleo bih da to bude stranka centra koja će se potruditi da se premoste jazovi koji postoje u društvu. 200.000 glasova koje sam na izborima, pod onakvim okolnostima, osvojio, nisu malo. Pravio sam značajne greške i u kampanji i pri izboru određenih ljudi, zato sam uzeo neko vreme da o svemu razmislim. U svakom slučaju ostajem na političkoj sceni i boriću se sve dok se neke stvari u ovoj državi ne promene. Želim da okupim ljude koji su spremni da se aktiviraju i pomognu u sprovođenju vizije Srbije kakvu mi zamišljamo. Rad na terenu, sa ljudima lice u lice, donosi daleko značajnije rezultate nego rad Skupštine, jer mali broj ljudi ima apetita da to gleda, osim novinara kojima je to posao", odgovorio je on na pitanje kakve su mogućnosti delovanje stranke koja nije u Parlamentu.

O saradnji opozicije

Jeremić je ocenio da se zalaže za jednu listu u okviru koje će opozicija nastupati na izborima, ali se osvrnuo i na više kolona u kojima je izašla na predsedničke izbore.

foto: Printscreen

"Kada je reč o Saši Jankoviću, bilo bi bolje da je samo jedan od nas dvojice bio kandidat, tj. iz ovog ugla da je samo on nastupao, a ne ja. Nije postojala sinergija, lekciju sam naučio. Budemo li se međusobno saplitali i upirali prste jedni u druge, ponavljam - to je samo izbor boljeg sedišta na palubi Titanika", zaključio je on.

(Kurir.rs/M.Jeremić/N1/Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Opozicija: Ana Brnabić je Vučićeva maska i ikebana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track