ŠUTANOVAC: Ako je potrebno, napraviti isti sporazum s Rusijom kao sa NATO
Foto: Marina Lopičić

Predsednik DS izričit

ŠUTANOVAC: Ako je potrebno, napraviti isti sporazum s Rusijom kao sa NATO

Politika -

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac predložio je danas da se, ako postoji potreba, sa Rusijom napravi identičan sporazum kao SOFA sporazum sa NATO za prolaz ruske vojske preko teritorije Srbije, ali da se status ruskog humanitarnog centra ne izjednačava sa oružanim snagama.

Šutanovac je u pisanoj izjavi naveo da bi sporazum identičan SOFA sporazumu sa NATO-om omogućio ruskim vojnicima iste mogućnosti za tranzit kroz Srbiju kao NATO vojnicima kada imaju opravdan razlog i dozvolu Vlade da u pratnji organa Srbije prodju preko teritorije Srbije. On je rekao da ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uporedjuje stvari koje nisu za poredjenje, kao što je SOFA sporazum i potencijalni sporazum o posebnom statusu za ruski humanitarni centar u Nišu.

"Kada je već ruski centar u Nišu humanitarni, kao takav treba da ima status. Humanitarnom centru nije potrebno dodeljivati bilo kakav imunitet i samim tim ekstrateritorijalan status", naveo je Šutanovac.

Predsednik DS podsetio je da je SOFA sporazum s NATO-om potpisao ministar odbrane Nebojša Rodić 2014. godine u vreme mandata Ivice Dačića kao premijera i da ga je poslanička većina SNS-SPS i ratifikovala u Skupštini Srbije.

Sporazum o tranzitnim aranžmanima za snage KFOR na Kosovu i Metohiji u ime SCG potpisan je u vreme mandata njihovog koalicionog partnera Vuka Draškovića 2005. godine, a Vučićeva vlada je okončala proceduru usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) Srbije i NATO.

"Dačić se danas javno žali kako u svom mandatu nije donosio odluke za koje je po zakonu bio nadležan, ali pored toga i prebacuje odgovornost za svoj nikada započeti posao u MUP. Za razliku od Dačića, tokom mandata ministra odbrane, nisam zabavljao zvaničnike iz inostranstva već zajedno sa svojim timom sproveo najkompleksniju reformu jednog sistema u Srbiji koju ni danas ne osporava stručna javnost", rekao je Šutanovac.

On je kazao da je reforma sprovedena u izuzetno teškim uslovima, sa mnogo otpora, ali bez ijednog štrajka.

"U ministarstvu unutrašnjih poslova u vreme Dačićevog ministrovanja nije sprovedena reforma zbog čega su policajci, kao nikada pre, protestvovali sa transparentima na kojima su zahtevali 'iste uslove kao u vojsci'", kazao je Šutanovac.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track