NOVI KABINET VLADE PRED POSLANICIMA: Brnabić iznela ekspoze, opozicija nezadovoljna i neće podržati vladu!
Foto: Printscreen

Rok za izbor 30. jun u ponoć

NOVI KABINET VLADE PRED POSLANICIMA: Brnabić iznela ekspoze, opozicija nezadovoljna i neće podržati vladu!

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas sednicu o izboru Vlade Srbije koja će sa Anom Brnabić na čelu imati 22 člana. Brnabić je predložila 18 resornih ministara i tri ministra bez portfelja. Među njima su i četiri potpredsednika Vlade.

UŽIVO SEDNICU NARODNE SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

16.27 - Gospođo Brnabić vi će te verovatno od sutra sedeti u stolici Nikole Pašića. Sve što budete govorili i radili ićiće vama, ali i na obraz Srbiji. Nadam se da će vaš mandat trajati duže od predsednikovog. naša polsanička grupa nećče glasati za vas. Vi nikad niste učestvovali na izborima. Vi nemate izborni legitimetet nego kao ste rekli crpite od Aleksandra Vučića.

foto: Printscreen

16.09 - Milorad Mijatović SDPS - Ovde se često poziva na prošlost, ali se malo govori o razultatima. Ova vlada je vlada kontinuiteta. Mi ne možemo živeti u prošlosti onih koju nam kradu. Želim da govorim o sadašnjosti i budućnosti. Srbija če biti 12 zemlja od 193. na čijem čelu će biti žena. I ovo je jedan razultat. 15 vlada ove države ima ženu. Ponosan sam na ovu činjenicu.

Poslanička grupa SDPS sa puno odgovornosti će glasati za Anu Brnabić i njen kabinet i da će dobre razultate. Bruto društveni proizvod smo uspeli i pored poplava da podignemo.

foto: Printscreen

15.06 - Lider Nove stranke Zoran Živković na početku izlaganja upitao je zašto se uopšte danas i bira premijer kada je prethodni rekao kako neće da se kandiduje za predsednika?!

"Ceo ekspoze je na temu virtuelne realnosti i digatalne zabave. Sve velike bajke o tome da je naš BDP najveći u regionu, da je smanjena nezaposlenost, da ćemo imati prugu Beograd - Budimpešta, da će biti rešena afera "Helikopeter", "Savamala", sve su to viertuelne laži koje smo slušali. U tom slučaju mandatarka je u pravu kada je rekla da će ovo biti vlada kontinuiteta", rekao je Živković.

Živković je podsetio na pusta obećanja prethodne vlasti poput onih da će biti sređeni toaleti po školama...

foto: Dragana Udovičić

"Još uvek se čeka na zdravstvene knjižice, na ove nove...Šta je sa javnim preduzećima?", pita se Živković i ocenjuje kao netačne tvrdnje da smo među dve, tri, zemlje u Evropi po malom broju državnih službenika, navodeći primer grada Niša u kome je 2000. godine 800 ljudi radilo u gradskoj upravi, a danas radi 2.300 ljudi.

Živković je potom dao svoj sud o svakom od predloženih kandidata za potpredsednike odnosno ministre u novoj vladi.

"Odmah iza mandatarke je Ivica Dačić, ministar inostranih poslova...Da li ćemo ikada da dobijemo odgovor šta je sa dvoje službenika iz Libije koji su ubijeni, a mi nemamo nijednu informaciju o tome. Kandidat za ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je opterećen sumnjom u ispravnost svog doktorata, to je još uvek neispričana priča. Rasim Ljajić..."iznenađeni" smo svi što je ponovo ministar. Poručio bih mu da dobro čuva onu kancelariju u koju se uselio 2003. godine. Što se tiče Zorane Mihajlović, očekivao sam nju na mestu mandatarke. Vi imate sve što Ana Brnabić nema, a to su iskustvo i politička moć", rekao je Živković i prokomenrarisao kandidaturu Dušana Vujović za ministra finansija:

"Ekonomista od renomea samo sa jednim problemom...Kad dozvoli sebi da progovori ono što mu struka i integritet nalažu, posle mu zabrane da priča narednih sedam dana. Goran Knežević, kandidat za ministra privrede, to je iznenađenje na nivou gospodina Ljajića...Bilo je logično da dobije to imenovanje", rekao je Živkovića a potom prokomentarisao i kandidaturu Gorana Trivana za ministra za zaštitu životne sredine.

foto: Dragana Udovičić

Pošto je danas neposredno pred početak sednice pozlilo Aleksandru Antiću kandidatu za ministra rudarstva i energetike Živković njegov eventualni izbor nije želeo da komentariše, kao ni kandidature ministara bez portfelja.

" Nela Kuburović, kandidatkinja za ministarku pravde... Ta oblast je u katastrofalnom stanju. Zakon treba da bude iznad vlasti i za to treba neko moćan da se izbori. Ružić, konačno u vladi, velika pomoć Dačiću. To mi deluje kao nešto što ima veze sa SPS pa neću time da se bavim...Vulin, kandidat za ministra odbrane..ne znam šta bih mogao da kažem, čuđenje neviđeno, nadam se da ćemo imati mirne dane...Ko ga je predložio nek se bavi time. Jadranka Joksimović, kandidatkinja za ministarku za evrointegracije, da mi kaže zašto je Kosovo u spoljnopolitičkom delu ovog programa. Šarčević, tuga i nevolja sa prosvetom, tu se Bog otac ne bi snašao. Zlatibor Lončar, kandidat za ministra zdravlja, nalazi se u spisima predmeta ubica Zorana Đinđića. Vanja Udovičić, šta će ti to momče?", upitao je Živković koji je kandidaturu Zorana Đorđevića za ministra za rad okarakterisao kao "veliku grešku".

"To mora da je velika greška. Šta si ti zgreršio da ti zapadne Vulinovo ministarstvo?", rekao je na kraju Živković.

foto: Printscreen

14.55 - Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je rekao da njegova partija iz poznatih razloga ne može da glasa za izbor Ane Brnabić za premijera.

"Za mene je Ana Brnabić dama, nikada nijednu ružnu reč neću reći. Ne možemo da glasamo za izbor dame Ane Brnabić za premijera a pošto se u paketu glasa za ministra izvinjavamo im se..."

foto: Printskrin

13.59 - Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da smo na inauguraciji propustili da primetimo koliko smo slabi kao država.

"Ono što se desilo u proteklih nekoliko dana doživljavam kao direktno ponižavanje zemlje. Ne postoji nijedna rečenica koju Vučić može da izgovori, a da o tome dobije saglasnost opozicije. Sve šanse smo prokockali, svaku priliku smo propustili. Na svakom planu nam je glava u pesku. Dužni ste da nam kažete motive za kadrovske rokade koje su u vladi napravljene. Kako ćemo mi godpođo Brnabić u EU, kad nam sedi ministar koji traži da vlada napusti evropske integracije?!"

foto: Printscreen

13.52 - Poslanici opozicija kažu da nisu zadovoljni ekspozeom koji je predstavila mandatarka Ana Brnabić. DS, LDP i DSS kažu da neće podržati Anu Brnabić.

Poslanici Nove Srbije - Pokreta za spas Srbije ocenili su da je ekspoze kandidatkinje za premijera Ane Brnabić, bez veze sa realnošću u Srbiji i da vlada sa njom na čelu vodi zemlju u kolonijalnu budućnost. "Mandatarka je ekspoze posvetila digitalizaciji Srbije, a pola Srbije nema kanalizaciju", istakla je šefica te poslaničke grupe Sanda Rašković Ivić.

Prema njenoj oceni, ekspoze je spisak lepih želja - bez važnih pitanja kao što su socijalna, prosveta, kultura, medijske i slobode u opšte.

foto: Stefan Jokić

"Ovo je vlada uništenja i propasti Srbije. Glas za nju je glas za uništenje",

ocenila je Rašković Ivić.

Prema njenim rečima, vlada nije projektovana da izdrži ceo mandat, a o tome da li će izdržati odlučiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: Nebojša Mandić

Poslanik tog pokreta Đorđe Vukadinović rekao je da je jedino tačno iz ekspozea da će to biti vlada kontinuiteta sa vladom Aleksandra Vučića.

"To će biti nastavak pogrešnog kursa", rekao je Vukadinović, ocenjujući da je odluka o personalnim rešenjima u vladi "skandalozna".

13.46 - Šešelj je, u osvrtu na izbor kandidata za ministre poručio Brnabić da je bilo mnogo kvalitetnijih stručnjaka za resore od onik "koje je ubacila".

13.14 - Sednica Narodne skupštine nastavljena je nakon jednočasovne pauze. Reč je dobio poslanik SRS Vojislav Šešelj koji je istakao da je parlamentarna demokratija nezamisliva bez snažnih političkih partija.

foto: Printscreen

"Nepartijski sistem u praksi i nije moguć, već neko u pozadini vodi sve. Zakonodavna vlast ne bi mogla da funkcioniše, jer nju nije dovoljno da čine pametni ljudi. Ona traži da su narodni predstavnici obavezani izvesnim političkim i ekonomskim programom i da se rukovode ideologijom kao sistemom vrednosti. Bez toga nema ni izvršne vlasti. A kad partija ide na izbore, bira najbolje iz svojih redova da ih kandiduje. I kad pobedi na izborima, kao što je SNS, podrazumeva se da su među njima njeni najbolji kadrovi koji će postati ministri. Važno je da oni budu stranački ljudi. Posadili ste pred nas ove kandidate da izgleda kao da su iznad Narodne skupštine, a nisu. Ona treba da ih stalno gazi, da bi postojali, a ne da se otimaju. Polako, Vujoviću, tebe još nisam pomenuo. Koliko godina sediš ovde, a ništa nisi naučio", obrazložio je Šešelj i usput "potkačio" kandidata za ministra finansija.

On je istakao stav da neki kandidati nisu članovi nijedne stranke, jer ih "možda nijedna nije ni htela".

foto: Printskrin

"Oni moraju da krenu od početka, da prvo lepe plakate. Pa i Maja Gojković je lepila plakate. I Vučić je tako počeo, prelepljivao Bulevar Zorana Đinđića tablom Ratka Mladića. Vučić je iz raznih redova isisao sve ono što mu može vredeti, i to ne samo one što su pametni, nego ima i pokvarenih. Pa za šta mu može služiti Mlađan Dinkić, Aleksandar Vlahović, Đelić", naveo je Šešelj i na glasno negodovanje poslanika LDP Čedomira Jovanovića uzvratio: "Ti se, Čedo, ovde ne javljaj, ti si ionako malo šira Vladina većina".

foto: Printscreen

"Da sam ja bio mandatar, a ne smeškajte se, nije to tako daleko, ja nikada ne bih predložio Anu Brnabić. Vučiću se samo čini da sada ima kontrolu nad Vladom. Evo, Zorana (Mihajlović) će biti prva koja će dići sidro i otploviti u pravcu vođenja politike stranih ambasada. Mnogi od njih se igraju državom, a to nije za igru", istakao je lider radikala.

12.10 - Predsedavajuća Skupštinom Maja Gojković odredila je pauzu u radu Narodne skupštine u trajanju od sat vremena, kako bi se narodni poslanici detaljnije upoznali sa iznetim ekspozeom mandatarke Brnabić.

foto: Printscreen

12.07 - Mandatarka za sastav buduće Vlade Ana Brnabić potom je predstavila svoj budući kabinet.

foto: Printscreen

Biografije kandidata za ministre nove Vlade Srbije možete pročitati OVDE.

12.05 - Brnabićeva se ekspozeom dotakla i teme budućeg odnosa sa organima u Prištini, rekavši da "na veliki srpski praznik Vidovdan, želi da poruči da će politika mira biti nastavljena".

foto: Printscreen

"Nastavljamo politiku mira i saradnje na KiM sa ciljem uspostavljanja stabilnosti i prijateljstva srpskog i albanskog naroda. Nastavićemo pregovore i sprovođenje utvrđene politike sa ciljem ekonomskog osnaživanja Srba na KiM. Potrebno je hitno uspostavljanje Zajednice srpskih opština", ukazala je mandatarka, dodajući da zna da može na ovom putu računati na podršku predsednika Vučića i dosadašnje iskustvo šefa diplomatije Ivice Dačića, čime je i zaključila izlaganje svog ekspozea.

11.57 - Obrazlažući segment ekspozea koji obuhvata zdravstvo, Ana Brnabić je istakla da će biti nastavljena politika zapošljavanja mladih medicinskih radnika i podsticanja specijalizacija.

foto: Printscreen

"Srbija će biti jedina država u svetu koja građanima omogućuje besplatne intervencije na najmodernijoj opremi. U planu su rekonstrukcija i izgradnja 4 klinička centra, u koje će biti uloženo 25 miliona dinara, kao i rekonstrukcija 7 zdravstvenih ustanova", navela je mandatarka, dodajući da u svakom svom planu očekuje veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

11.45 - Brnabićeva je dodala i da je u njenom planu da dovrši rekonstrukcije kulturnih institucija, jer je, kako je navela, "nedopustivo da dva najveća srpska muzeja, Narodni i Muzej savremene umetnosti, i danas stoje zatvoreni".

foto: Printscreen

"Daću sve od sebe da kapitalni projekti budu završeni. Sve institucije kulture moraju imati posebne programe za decu i najmlađe kako bi se kod njih razvijala kreativnost i kritička misao. Moderna, efikasna i jeftina javna uprava je preduslov za sve što sam navela. Država mora biti svesna da je prava vlast u rukama građana koji plaćaju porez i obezbeđuju plate zaposlenima. U dosadašnjem procesu racionalizacije u javnom sektoru vodilo se računa da se višak zaposlenih traži samo tamo gde ga ima. Danas je Srbija u čitavoj Evropi jedna od zemalja sa najmanje zaposlenih u javnoj upravi u odnosu na ukupan broj stanovnika. Najveći izazov je da javni službenici budu efikasniji i usmereniji na probleme građana", podvukla je kandidatkinja za premijerku i ukazala da će buduća Vlada biti usmerena i na unapređenje pravosudne infrastrukture i rasterećenje pravosudnog sistema.

11.34 - Mandatarka je u nastavku istakla da će nova Vlada, ukoliko joj bude ukazano poverenje, nastaviti putem ulaganja u infrastrukturne projekte.

foto: Printscreen

"Izuzetno je važno okruženje u kojem naše kompanije posluju. Moramo modernizovati čitav set zakona kako bi se u privredi otvorile nove mogućnosti, eliminisale administrativne barijere i unapredilo poslovanje. Pravni okvir ne sme biti prepreka inovacijama. Vizija ove Vlade je razvoj preduzetništva zasnovan na viziji i inovacijama. Samo pobednička društva idu u susret promenama", ukazala je ona.

11.02 - Kandidatkinja za premijerku Srbije ukazala je da će proces digitalizacije biti na vrhu liste njenih prioriteta, jer će upravo taj put utemeljiti mesto Srbije na listi svih zemalja sveta.

foto: Printscreen

"Želim vašu podršku da modernizujemo društvo u svakom pogledu. Pored digitalizacije, posvetiću se i modernizaciji obrazovnog sistema. Želim da podstičemo kreativnost kod mladih ljudi, kako bi oni ostajali u svojoj zemlji i ne bi odustajali od svojih ideja. Želim da u njima razvijamo preduzetnički duh, jer sam njime i ja bila vođena kada sam prihvatila predlog Aleksandra Vučića da uđem u Vladu. Neću se zato kriti iza svojih saradnika, neću uzmicati pred problemima, a na uvrede ću odgovarati dostojanstveno i sa dignitetom", poručila je Brnabićeva.

10.46 - Mandatarka Ana Brnabić pristupila je skupštinskoj govornici i, praćena aplauzom poslanika vladajuće koalicije, počela sa iznošenjem svog ekspozea.

foto: Printscreen

"Danas stojim ovde pred vama, jer želim da vam predstavim ciljeve Vlade Srbije u narednom periodu. Važno je da napravimo društveni dogovor šta možemo i moramo da postignemo da bismo Srbiju uveli u red uspešnih država. Pokazaćemo koliko smo kao društvo hrabri da se menjamo i zakoračimo u budućnost. U politiku sam ušla iz privrede, iz velike ljubavi prema Srbiji. Čast je služiti svojoj zemlji i gledati je kako se menja nabolje kao rezultat rada i napora svih građana. Vreme pred nama je puno izazova i na njih moramo odgovoriti odgovorno. Na provokacije nisam želela da odgovaram, to je bio moj odgovor. Danas stojim i pred onima koji su me podržavali i onim koji su me osporavali. Državna kasa je u dobrom stanju, inflacija je u planiranim granicama, zatičemo suficit u budžetu, imamo trend smanjenja javnog duga i deficit platnog bilansa. Nijedna vlada u poslednjih 10 godina nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu", navela je na početku Brnabićeva.

foto: Printscreen

10.45 - Kako Kurir saznaje, kandidatu za ministra Aleksandru Antiću je uoči sednice pozlilo, jer mu je krenuo kamen u bubregu.

foto: Marina Lopičić

On se nalazi u Kliničkom centru, gde mu je odmah ukazana lekarska pomoć.

10.44 - Poslanik SRS Vojislav Šešelj je rekao Gojkovićevoj da ne sme da se ljuti što neki poslanik ukazuje na povredu Poslovnika.

foto: Printscreen

"Ako je ministru Antiću pozlilo, ne smete to da držite u tajnosti. Svakom od nas ovde može da pozli, a pogotovo kad vidimo predlog za sastav Vlade", ocenio je Šešelj.

10.40 - Poslanik SRS Nemanja Šarović ukazao je na povredu Poslovnika o radu, jer je sednica kasnila skoro 40 minuta.

foto: Printscreen

"Današnja sednica je zakazana za 10 časova, a počela u 10.36 časova, što je nedopustivo. Time ponižavate i goste na ovoj sednice, i nas poslanike, i kandidate za ministre, a na to nemate pravo. Ako u 10 časova nije bilo dovoljno poslanika, onda je otkažite. Ako ste Vi imali neke neodložne obaveze, trebalo je da pošaljete nekog od svojih zamenika. Nema nikakvog opravdanja za kašnjenje, jer ako birate Vladu, broj opravdanja je još manji", naveo je Šarović.

foto: Printscreen

Predsedavajuća Maja Gojković uzvratila je tvrdnjom da opservacija Šarovića "nije čak ni duhovita", jer je sednica kasnila pošto je jednom od kandidata za ministra pozlilo.

10.36 - Početak sednice o izboru Vlade Srbije kasnio je čak 40 minuta. Nakon što su se poslanici smestili u klupe, elektronskom evidencijom konstatovano je da zasedanju prisustvuje 161 poslanik i utvrđen dnevni red.

foto: Printscreen

Novi članovi kabineta su potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, koji je predložen za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, beogradski sekretar za ekologiju i član SPS Goran Trivan je predložen za ministra zaštite životne sredine, a predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović predložen je za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

ČETVRTA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA: Ana Brnabić otkrila prioritete nove vlade

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć. Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

(Kurir.rs/Foto: Kurir, Stefan Jokić, Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Opozicija: Ana Brnabić je Vučićeva maska i ikebana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track