KRVNIKE ČEKA KAZNA: Tači sa ujakom na optuženičkoj klupi
Foto: Profimedia

Sud za zločine OVK

KRVNIKE ČEKA KAZNA: Tači sa ujakom na optuženičkoj klupi

Politika -

Nije isključeno, ali je malo verovatno da se na optuženičkoj klupi nađe i Ramuš Haradinaj, koga je u dvostrukom sudskom procesu Haški tribunal oslobodio odgovornosti zbog navodnog nedostatka dokaza

Specijalni sud za zločine OVK mogao bi već sledeće nedelje da podigne prve optužnice, koje bi mogle da izazovu politički zemljotres pošto se na meti specijalnog tužioca odmah mogu naći aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači i njegovi bliski saradnici, kao i bivši komandant OVK Fatmir Ljimaj.

Osim njih, na optužnicama bi mogli da se nađu i Daut Haradinaj, brat budućeg mandatara Ramuša Haradinaja, nekadašnji prvi obaveštajac i predsednik parlamenta Kadri Veselji i Azem Sulja, jedan od komandanata OVK i Tačijev ujak. Nije isključeno, ali je malo verovatno da se na optuženičkoj klupi nađe i Ramuš Haradinaj, koga je u dvostrukom sudskom procesu Haški tribunal oslobodio odgovornosti zbog navodnog nedostatka dokaza.

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da će hapšenje i procesuiranje bivših pripadnika OVK biti šok za albansku javnost.

- Istovremeno, verovatni su politički tektonski poremećaji zbog činjenice da su bivši pripadnici OVK sada visokopozicionirani u politici ili biznisu. Hapšenja i procesuiranja će izazvati destabilizaciju odnosa među albanskim političarima. U Tužilaštvu nisu našli dokaze za trgovinu organima, ali su spremili optužnice za 10 ratnih zločina - priča Janjić, koji očekuje početak suđenja u septembru ili oktobru.

B. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track