PROBIJENI SVI ROKOVI: Migovi dolaze, a kad, ne znamo
Foto: Fonet

ROKOVI ZA DOLAZAK RUSKIH AVIONA U SRBIJU

PROBIJENI SVI ROKOVI: Migovi dolaze, a kad, ne znamo

Politika -

Šef države Aleksandar Vučić i bivši ministar odbrane za poslednjih šest meseci nekoliko puta najavljivali da je samo pitanje dana kad će letelice stići u Srbiju

Borbene letelice „mig 29“ čiju je isporuku iz Rusije ugovorio tadašnji premijer Aleksandar Vučić još u decembru prošle godine, ni nakon brojnih i pompeznih najava, nisu sletele na aerodrom u Batajnici.

Predsednik Aleksandar Vučić, kao i Zoran Đorđević, doskorašnji ministar odbrane, u više navrata su izjavljivali da je isporuka šest ruskih aviona pitanje dana i nedelja, ali termini su probijeni, a tačan datum dolaska i dalje se ne zna.

foto: Shutterstock

Saradnja

Javnost je za poklon od Rusije u vidu šest borbenih aviona tipa „mig 29“, čiji remont ćemo morati da platimo 185 miliona dolara, čula u avgustu 2016, kad su mediji objavili nezvaničnu informaciju da je srpska vojna delegacija boravila u Rusiji, gde su joj i pokazani avioni koji bi trebalo da se nađu u jedinicama srpskog ratnog vazduhoplovstva.

- Zatim je Aleksandar Vučić 21. decembra 2016. otputovao u Moskvu i sastao se sa Sergejom Šojguom, ministrom odbrane Rusije, i najavio da će „migovi“ u Srbiju stići najkasnije za tri meseca, što je značilo u martu 2017. godine - kaže naš izvor upućen u slučaj i dodaje da su i iz Ministarstva odbrane svojevremeno najavljivali da će se ruska donacija naći u Vazduhoplovnom zavodu najkasnije u aprilu.

Od te Vučićeve posete i najave prošlo je skoro šest meseci, a obećani avioni nisu stigli. U međuvremenu, Vučić je dolazak ruskih letelica najavio još nekoliko puta, pa je tako krajem marta, nakon sastanka s Vladimirom Putinom, predsednikom Ruske Federacije, rekao „da je pitanje nedelja kad će avioni stići“.

Bez odgovora

- Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz zahvaljujući kom bi avioni mogli brzo biti prebačeni, a procedura neće trajati nekoliko meseci, već nekoliko nedelja - uveravao je tadašnji premijer javnost.

Prođoše i tih „nekoliko nedelja“, a aviona nema. Ipak, najveće razočaranje usledilo je za Vidovdan. Naime, mediji su najavljivali da će čuveni ruski „migovi“ baš tada sleteti u Beograd i da će biti predstavljeni na osmom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“, ali ni to se nije desilo.

- Morate da pitate neke druge ljude, a pošto sam ja dobro informisan, kako saznajem, stići će uskoro - odgovorio je Vučić na pitanje kada će stići dugo najavljivani „migovi“, dok je Zoran Đorđević tada rekao da će ruske borbene letelice doći „veoma, veoma brzo“ i na taj način izbegao direktan i jasan odgovor koji građani čekaju već skoro godinu dana.

foto: Dado Đilas

Sreto Malinović

NEŠTO KOČI, A NE GOVORE

Vojni general u penziji Sreto Malinović, nekadašnji zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kaže za Kurir da je, posle svega što se govorilo u javnosti o ruskim „migovima“, sada potpuno nejasno o čemu se tu zapravo radi.

- Što više čitam, sve manje znam. Očigledno je da tu postoji više problema, ali mene najviše brine u kakvom su zapravo stanju letelice i šta se to na njima tamo radi sve vreme pa se ne mogu staviti u vojnu upotrebu i pre modernizacije. Oni su najavljeni kao da su u odličnom i letnom stanju i pripremljeni za upotrebu, a još nisu isporučeni - kaže Malinović.

NAJAVE ZA RUSKE „MIGOVE“

- 19. decembar 2016 - Vučić: Avioni bi već u naredna tri meseca mogli da stignu u Srbiju, plaćamo ih svojim novcem

- 27 mart 2017 - Vučić: Pitanje je nedelje kad će „migovi“ stići u Srbiju. Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz kojim bi avioni mogli brzo biti prebačeni u Srbiju, a procedura neće trajati nekoliko meseci, već nedelja

- 4. jun 2017 - Zoran Đorđević: Prolazno vreme dolaska „migova“ je - baš na vreme. Niste čuli nikada da je bilo ko od nas rekao da će to biti u martu ili u aprilu, ili da smo licitirali bilo kojim datumom. Ja sam rekao da onog trenutka kad je postignut dogovor, da je nama u interesu da oni dođu što pre

- 25. jun 2017 - Dmitrij Rogozin: Predsednik Vučić će vam reći kada ćete dobiti „migove“. Ja bih vam rekao, ali dogovorili smo se da vam on kaže.

- 27. jun 2017 - Đorđević: „Migovi“ iz Rusije dolaze veoma, veoma brzo.

- 27. jun 2017 - Vučić: Stići će uskoro i biće transportovani. Sve će proći bez problema.

Kurir / Marija Ivanov

Foto: Fonet, shutterstock, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VDIEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja