DVERI UPOZORAVAJU: Opštine i gradovi u Srbiji pred bankrotstvom
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Neophodna izmena Zakona o finansiranju

DVERI UPOZORAVAJU: Opštine i gradovi u Srbiji pred bankrotstvom

Politika -

Pokret Dveri ocenio je danas da je stanje javnih finansija gradova i opština u Srbiji neodrživo i da su lokalne samouprave pred bankrotstvom, zbog čega je neophodno izmeniti Zakon o finansiranju i kazniti svaku zloupotrebu u trošenju javnih sredstava.

U saopštenju, potpredsednik Dveri Predrag Mitrović naveo je da Vlada Srbije "ne sme da se igra" sa eventualnom privatizacijom lokalnih javnih i javno-komunalnih preduzeća, institucija i ustanova, čak ni kroz vid javno-privatnog partnerstva.

"Kao partneri javnim preduzećima na lokalu 'slučajno' će se pojaviti kumovi bliski aktuelnoj vlasti ili moćne multinacionalne korporacije za koje predstavnici aktuelne vlasti lobiraju, a čiji je motiv samo profit i bogaćenje na teret obespravljenih. U takvim uslovima građani Srbije i generacije koje dolaze nemaju perspektivu za opstanak", ocenio je Mitrović.

On je dodao da je poslednjih godina sistem finansiranja lokalnih samouprava pretrpeo niz pogrešnih i neadekvatnih promena koje su zajedno s kriminalom, korupcijom i nenamenskim trošenjem novčanih sredstava budžeta gradova i opština, ostavile trajno negativan uticaj na ekonomske performanse i stanje javnih finansija gradova i opština.

"Najporazniji efekat neuređenih finansija gradova i opština jeste taj što su usluge koje gradjani dobijaju od lokalnog nivoa vlasti na zabrinjavajuće niskom nivou, iako je učešće rashoda za zaposlene u ukupnim rashodima budžeta jedinica lokalnih samouprava neshvatljivo visoko i prelazi čak 40 odsto od ukupnog budžeta", naveo je Mitrović.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track