BRNABIĆKA HAPRAVILA HAOS U VLADI: Anino NJET diglo na noge Nemanjinu 11!
Foto: AP

BOMBA! PREMIJERKA NAJAVILA ZAOKRET U SPOLJNOJ POLITICI

BRNABIĆKA HAPRAVILA HAOS U VLADI: Anino NJET diglo na noge Nemanjinu 11!

Politika -

Premijerka Ana Brnabić je svega nekoliko dana nakon imenovanja najavila ozbiljan zaokret u spoljnoj politici, izjavivši da će ukoliko dođe u situaciju da bira između Evropske unije i Rusije, Srbija izabrati EU!

Brnabićka je u intervjuu za američku novinsku agenciju Blumberg doslovce rekla:

Strateški put

- Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza s Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo - kazala je premijerka i potvrdila da će nastaviti put koji je započeo njen prethodnik, sada predsednik Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020, kad joj se završava mandat.

- Imamo emotivne veze s Rusijom zbog tradicije, kulture i vere. Ova osećanja se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU - navela je ona i ukazala na to da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika.

Ona je podvukla da je Vučić odbio da postupi po odluci Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, a Blumberg navodi da Brnabićeva nije mogla da potvrdi da li će se držati tog stava ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

foto: Zorana Jevtić

- Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region - rekla je Brnabićeva.

Interesantno je da je premijerka praktično u istom danu dala intervju i za britanski BBC, u kojem je pokušala da ublaži svoj stav, ali je ponovila da razume veze s Rusijom, kao i da je EU naš partner.

Zorana je demantovala

S druge strane, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović u svom saopštenju praktično je demantovala premijerku, poručivši da su članstvo u EU i uvođenje evropskih standarda „strateški pravac“ Srbije, ali i da se zemlja ne odriče odnosa s važnim partnerima poput Rusije, Kine i SAD.

foto: Marina Lopičić

- Dosadašnjom evropskom politikom, ali i zaštitom sopstvenih interesa, koju je vodio i vodi predsednik Aleksandar Vučić Srbija je pokazala da svojim ugledom i stabilnošću može da bude jedina zemlja u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije. Nismo to uradili zbog inata ili tradicionalnih odnosa koje Srbija i Rusija imaju kroz istoriju, već zato što prevashodno brinemo o interesima naše zemlje - navela je Mihajlovićeva.

Međutim, politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da je Brnabićeva ovom izjavom samo direktno rekla ono što je Vučić najavio indirektno kad je preuzimao predsedničku dužnost.

- Nije to rekla Ana Brnabić, to su reči Aleksandra Vučića. I nije to prvi put, jer kad se Vučić u Skupštini zaklinjao nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem, on je nekoliko puta pomenuo unutrašnji konsenzus o statusu Kosova. Iz toga se moglo zaključiti da on želi da učini nešto što ne dozvoljava Ustav Srbije, a to je, možda, pravno obavezujući sporazum s Kosovom kao uslov nastavka evrointegracija - rekao je Milivojević i dodao da je Brnabićeva „ispala žrtveni jarac“.

foto: Zorana Jevtić

Bivši predsednik Tomislav Nikolić za Kurir

VLADA ZA TO ODGOVARA

Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije i sadašnji direktor Kancelarije za saradnju s Rusijom i Kinom, za Kurir je izjavio:

- Pokušaću da pomognem da Srbija ima što bolje donose s Rusijom i Kinom, i da od toga imaju koristi građani Srbije. Vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku, za svoj rad odgovara Skupštini, a ne meni - rekao je Nikolić.

Putinov pomoćnik

KREMLJ SUMNJA

Kremlj se s određenim skepticizmom odnosi prema izjavi srpske premijerke Ane Brnabić da će radije izabrati EU nego Rusiju u slučaju da bude primorana da bira, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

„Koliko je Srbija bliska EU, to je još pitanje, rekao je Ušakov, a prenosi Sputnjik.

foto: Zorana Jevtić

Ivica Dačić

NE MENJAMO SPOLJNU POLITIKU

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće menjati svoju spoljnu politiku.

- Suština mudre politike je da ne dozvolimo da dođemo u dilemu EU ili Rusija, rukovodeći se interesima Srbije. Uspeli smo da u poslednjih pet godina izdržimo sve pritiske i ostanemo na evropskom putu, a da ne pokvarimo odnose s Rusijom i Kinom - naveo je Dačić.

foto: Marina Lopičić

Vojislav Šešelj, SRS

TRAŽIMO OBJAŠNJENJE

- Pozivamo predsednika Vučića, koji je predložio Anu Brnabić za premijerku, da se kao šef države javno oglasi povodom ovih njenih opasnih izjava i da obavesti javnost da li ona ima njegovu saglasnost za ovakvu politiku.

foto: Dragana Udovičić

Boško Obradović, Dveri

HOĆE DA SRBIJU PRETVORE U KOLONIJU

Njen zadatak i nije da Srbiju uvede u EU, već da je odvoji od uticaja Rusije kako bi Brisel neometano nastavio s kolonijalnom upravom u Srbiji.

foto: Fonet Nenad Đorđević

Branko Ružić, SPS

EU I RUSIJA, TIME SE BAVE KOMBI STRANKE

Ne postoji dilema opredeljivanja da li je Srbija za EU, a protiv Rusije ili obratno. To su teme kojima mogu da se bave kombi stranke.

foto: Kurir

Kurir / Svetlana Vojinović

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Opozicija: Ana Brnabić je Vučićeva maska i ikebana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track