POČEO DA RADI SUD ZA ZLOČINE OVK: Prve optužnice tek za nekoliko meseci
Foto: EPA, Fonet

KONAČNO

POČEO DA RADI SUD ZA ZLOČINE OVK: Prve optužnice tek za nekoliko meseci

Politika -

Prema nezvaničnim saznanjima, pred sudom bi među prvima mogli da se nađu Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Agim Čeku, Fatmir Ljimaj, ali i svi ostali komandanti OVK

Specijalni sud za ratne zločine oficira OVK u Hagu od danas je funkcionalan i može da primi prve optužnice. Ipak, prema oceni stručnjaka, proći će nekoliko meseci dok u sud stigne prva optužnica.

Prema nezvaničnim saznanjima, pred sudom bi među prvima mogli da se nađu Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Agim Čeku, Fatmir Ljimaj, ali i svi ostali komandanti OVK.

- Sud zasad ne trpi pritiske. Predmeti su u fazi prikupljanja dokaza i ja očekujem da bi prva velika optužnica, na kojoj bi se našli svi komandanti bivšeg OVK, mogla da bude podignuta za nekoliko meseci. Ovo je poslednji pokušaj međunarodne zajednice da procesuira zločine koje su pripadnici OVK počinili nad Srbima i drugim nealbancima i Srbija će u tom postupku pomoći - izjavio je predsednik Odbora za Kosovo Milovan Drecun.

On pretpostavlja da će biti problema ako se na važne pozicije u vladi Kosova nakon pregovora rasporede upravo oni koji bi mogli da se nađu na toj optužnici.

- Činjenica je da ni Tačija ni Haradinaja ne može da spase imunitet, ali ako se nađu na optužnici, sigurno će doći do destabilizacije - komentariše Drecun.

Ekspert za Kosovo Dušan Janjić objašnjava da će se ovaj sud baviti svim zločinima na Kosovu od 1997. do 2000. godine koji do sada nisu nigde procesuirani.

- Samo iz izveštaja Dika Martija biće procesuirano 10 ratnih zločina, a biće tu predmeta i za neke zločine na koje je naše tužilaštvo ukazivalo. Veći broj se odnosi na tadašnje komandante OVK, ali i njihove političare iz tog vremena. Ne verujem da će prve optužnice krenuti pre naredne godine - rekao je Janjić.

Kurir / S. V.

Foto: Fonet, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefanović tri u jedan - policajac, tužilac i sudija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track