VOLFANG PETRIČ: Suđenje OVK za ratne zločine je test za EU i SAD
Foto: Printscreen YouTube

Veoma važno iskustvo

VOLFANG PETRIČ: Suđenje OVK za ratne zločine je test za EU i SAD

Politika -

FRANKFURT - Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine, međunarodna zajednica je spremna da ide do kraja, uveren je bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič, koji ističe da je to ujedno i test činjenice da su EU i Amerikanci jednaki prema svima i objektivni.

"Međunarodni krivični sud je bio i veoma važno iskustvo i za učenje. Možda nisu bili dovoljno spremni, informisani da su određene tradicije u albanskom društvu drugačije od zapadnih tradicija kada je reč o sudskom postupku. Sada, koliko znam, svesni su toga i baviće se time na takav način, siguran sam, da će Specijalni sud biti veoma važan", rekao je Petrič.

"Takođe, da bi se zaključilo sa temom ratnih zločina OVK. To takođe govori i da je EU i međunarodna zajednica su spremne da idu do kraja. Prošlo je skoro 20 godina, ali ako je bilo ratnih zločina, oni će biti procesuirani, čak i kada je reč o grupi kao što je OVK. To je veoma važno i testira činjenicu da EU i Amerikanci zaista pokušavaju da budu jednaki i objektivni. Zločin je zločin", podvukao je Petrič u intervjuu frankfurtskim Vestima.

Kada je reč o vojsci Kosova, Petrič je istakao da je veoma rano da se o tome razgovara.

" Naročito jer je još prisutan Kfor i o bezbednosti se svakako brine međunarodna zajednica. O tome imam lični princip i veoma sam skeptičan kada je reč o vojsci. Skeptičan sam i kada je reč o vojnim savezima, jer kao diplomata želim ispregovarana rešenja, kompromise", naglašava on.

Što se aktuelne političke situacije na Kosovu tiče Petrič je rekao da zbog umiruće ekonomije i socijalne situacije, mnogi kosovski Albanci napuštaju zemlju jer ne mogu da nađu posao, i da dok oni odlaze, "ekstremisti" ostaju.

" Zabrinut sam zbog činjenice da postoji veoma snažan nacionalizam Samoopredeljenja, ali s druge strane, ako jednoga dana preuzmu odgovornost u lokalnoj vlasti, kao što je u slučaju gradonačelnika Prištine, onda shvate da moraju biti pragmatični. Opozicija je uvek više ekstremna. Ali, ovo je problematična situacija. Kosovski Albanci moraju da shvate da svaka većina u određenoj regiji odgovorna za manje grupe. To je evropski princip i najvažnija stvar: manje grupe, u jednoj demokratiji, moraju biti zaštićene. Kao Evropejci, članovi EU, to svima moramo da govorimo", poručuje on.

Ukazao je da su na obe strane su veoma snažne emocije i veliki nacionalizam.

" I kada je reč o tom etničkom nacionalizmu, tu, nažalost, nema puno razlike ni kod Srba, Hrvata, Albanaca, Kosovara... Recimo sve te priče o "Velikoj Albaniji", to je sve glupost, ali je veoma snažno. To mora da se prevaziđe. Sama činjenica da se za dijalog u Briselu koristi izraz "strateški dijalog" znači da na kraju moramo da se fokusiramo na perspektivu, na razgovor preko linije razdavajanja, smatra Petrič.

Kada je reč o dijalogu u Briselu, austrijski diplomata ocenjuje da se dve strane o statusu Kosova "slažu da se ne slažu", ali da je "razgovor preko linije razdvajanja" veoma važan korak ka iniciranju pomirenja naroda.

" Pomirenje ne možete nametnuti ljudima. Za to će biti potrebne generacije. Bilo je zločina na obe strane i porodice nisu spreme da se pomire jer je to toliko emotivno i blizu njihovom srcu. Zato je dijalog najvažniji instrument da se napravi progres. Važno je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, da srpska zajednica ima svoju instituciju za sve ono što se dešava u lokalnim zajednicama. Važno je da Srbi imaju svoje predstavnike u kosovskom parlamentu, vladi i javnim institucijama. Takođe i da se stvarno poboljša situacija za manastire i srpsku zajednicu koja živi južno od Ibra", objasnio je Petrič.

Kazao je da je, kada je pre dve godine posetio prijatelja oca Savu, bio šokiran da Visoke Dečane i dalje štiti Kfor, rekavši svojim kosovskim kontaktima da to nije dobro, da oni moraju da garantuju bezbednost Srbima i manastirima, ali je realnost takva da to mora da radi međunarodna zajednica.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track