BRNABIĆKA I VUČIĆ KOD RUSKOG AMBASADORA: Premijerka donela stenogram intervjua, a predsednik obećao da neće biti promene politike
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

moskva prihvatila objašnjenje

BRNABIĆKA I VUČIĆ KOD RUSKOG AMBASADORA: Premijerka donela stenogram intervjua, a predsednik obećao da neće biti promene politike

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić uverila je ambasadora Rusije da su reči, koje joj američki mediji pripisuju o navodnom izboru u korist EU, pogrešno interpretirane, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ambasador Rusije u Beogradu sastao se sa Brnabićevom kako bi razjasnili šta je tačno rečeno u intervjuu ’Blumbergu‘. Premijerka Srbije rekla je da je američka agencija pogrešno interpretirala njene reči i predala je potpuni stenogram svog intervjua u kojem se ne navodi izjava koja joj se pripisuje“, rekla je Zaharova.

foto: Filip Plavčić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu američkoj novinskoj agenciji „Blumberg“ da će se Srbija, ukoliko bude primorana da bira između članstva u Evropskoj uniji i bližih veza sa Rusijom, odlučiti za ovo prvo.

Vučić i Čepurin: Srbija na evropskom putu ali to ne kvari odnose s Rusijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas ambasadoru Rusije Aleksandru Čepurinu da je Srbija na evropskom putu ali da to "ne sme, neće i ne može da poremeti veoma dobre odnose sa Rusijom".

"Srbija neće menjati tako jasnu i principijelnu spoljnu politiku, koja svedoči i o Srbiji kao nezavisnoj i suverenoj državi, koja se rukovodi svojim interesima i poštuje dugo godina gradjene prijateljske odnose", rekao je Vučić, naglasivši da je upravo takav stav doneo zemlji veći ugled i poštovanje u svetu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić i Čepurin, kako se dodaje, u razgovoru su se saglasili i da "odnose dve zemlje karakteriše strateška dubina koja se ne može lako pokvariti", da su "dve zemlje spremne da održavaju kontinuirni politički dijalog koji doprinosi razvoju celokupnih odnosa na obostranu dobit" i da "dobre političke odnose treba pretvoriti u bolje ekonomske veze".

Vučić i Čepurin su ocenili da postoje velike mogućnosti za saradnju u različitim oblastima privrede. Izraženo je zajedničko mišljenje da ekonomsku saradnju treba ojačati u oblasti poljoprivrede, automobilske i namenske industrije, kao i u oblasti informacionih tehnologija. Dogovoreno je da se kopredsednici Mešovitog komiteta za saradnju sastanu u septembru u Moskvi, a sastanak Komiteta biće u novembru u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Zaharova: Moskva prihvata objašnjenje

Premijerka Ana Brnabić predala je ruskom ambasadoru u Beogradu stenogram intervjua za američku agenciju Blumberg kako bi ga uverila da je loše interpretirana da bi Srbije pre izabrala EU nego Rusiju, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Zaharova je rekla da Moskva prihvata objašnjenje premijerke Srbije dato ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Čepurinu da je njena izjava o izboru EU, ako do toga dodje, pogrešno interpretirana.

"Obratili smo pažnju na tu informaciju. Ambasador Rusije u Beogradu se specijalno susreo s Anom Brnabić da bi precizirao šta je zaista rečeno.

Premijerka Srbije je rekla da su njene reči američkoj agenciji pogrešno interpretirane i predala je ceo stenogram svog intervjua koji je dala Blumbergu, u kojoj te izjave nema. Polazimo od tih objašnjenja", navela je Zaharova u pisanoj izjavi.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije se navodi da je Zaharova tako odgovorila na pitanje medija kako komentariše izjavu Brnabić Blumbergu da ako Srbija bude pred izborom Rusija ili EU, da će izabrati EU.

(Kurir.rs/Tanjug, Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefanović tri u jedan - policajac, tužilac i sudija!

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track