PREMIJERKA DOPUTOVALA U TRST: Brnabićeva na Samitu zemalja zapadnog Balkana
Foto: Tanjug Printscreen

Berlinski proces

PREMIJERKA DOPUTOVALA U TRST: Brnabićeva na Samitu zemalja zapadnog Balkana

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otputovala je danas u Trst, gde će učestovati na Samitu zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Tokom svoje prve zvanične aktivnosti u inostranstvu otkako je postala premijerka, Brnabić će se sastati sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, kao i sa predsednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom.

Predviđeno je da ima odvojene susrete i sa predstavnicima Svetske banke, delegacijom Evropske investicione banke, kao i sa visokim predstavnicima Evropske unije.

foto: AP

Glavne teme skupa na najvišem nivou odnose se na jačanje povezivanja na zapadnom Balkanu kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona, jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, IT sektora i nauke, jačanje saradnje mladih, pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije, borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, kao i pitanje migracija.

Kao jedan od konkretnih rezultata ovogodišnjeg Samita u Trstu, očekuje se usvajanje Višegodišnjeg akcionog plana o regionalnom ekonomskom prostoru zapadnog Balkana, koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju.

Evropska komisija najavila je podršku od sedam miliona evra kako bi se pokrenule aktivnosti predviđene tim planom. Trebalo bi da bude usvojeno i sedam projekata u oblasti infrastrukturnog regionalnog povezivanja za koje su predviđene investicije u iznosu većem od 500 miliona evra, dok za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća Evropska komisija planira da izdvoji 48 miliona evra.

Dodatni element jačanja ekonomskog povezivanja u regionu trebalo bi da bude usvajanje odluke o uspostavljanju Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, sa sedištem u Trstu.

Planirano je i da predsednici vlada država zapadnog Balkana i visoki predstavnik Evropske komisije potpišu Ugovor o Transportnoj zajednici. Samit će biti okončan Deklaracijom predsedavajućeg u kojoj će biti sadržani zaključci skupa i smernice za dalje aktivnosti u oblstima o kojima se na skupu debatovalo.

Osim predsednika vlada, na Samitu će učestvovati i ministri spoljnih poslova, ministri zaduženi za ekonomski razvoj i saobraćaj sa zapadnog Balkana i najviši predstavnici ostalih učesnica Berlinskog procesa (Nemačke, Austrije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Hrvatske i Slovenije).

Svoju poruku preneće i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku EU Johanes Han i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, kao i predstavnici privrednih komora i poslovne zajednice ekonomija iz regiona. Berlinski proces održava se svake godine od 2014. (Berlin 2014, Beč 2015, Pariz 2016. i Trst 2017), a ove godine poseban će akcenat biti stavljen na jačanje ekonomskog povezivanja u regionu zapadnog Balkana.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO: Edi Rama ima novi modni detalj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track