HAN OBEĆAO MILIJARDU EVRA ZA ZAPADNI BALKAN, ALI UZ OŠTRU ZAMERKU: Svašta obećate, a onda moramo stalno da vas proveravamo
Foto: Reuters

TRST

HAN OBEĆAO MILIJARDU EVRA ZA ZAPADNI BALKAN, ALI UZ OŠTRU ZAMERKU: Svašta obećate, a onda moramo stalno da vas proveravamo

Politika -

TRST - Evropski komesar Johanes Han izjavio je danas, na poslovnom forumu u okviru Samita zapadnobalkanske šestorke u Trstu, da EU priprema zemlje regiona za dan kada će postati deo jednog ekonomskog sistema EU i istakao da su za zemlje regiona od danas obezbeđena dodatna sredstva od 220 miliona evra.

Han je rekao da su sredstva namenjena za, kako je naveo, oko 6.000 kompanija u regionu.

"Oni koji misle da je ova ideja povezivanja zemalja, da to može da omete te zemlje ka EU, ponavljam, suprotno je. Pripremamo region za buduće jedinstveno tržište", istakao je Han.

On je rekao da u cilju da do toga dođe, danas je dogovoreno da se obezbede dodatna sredstva za ceo region.

foto: Tanjug/AP

"Potpisali smo ugovor kojim će EU u narednom periodu obezbediti 220 miliona evra za 6.000 kompanija kojima će to biti pristup novim finansijskim sredstvima i finansiranju", kazao je evropski komesar.

On je rekao da ovo nije početak nečeg novog, već još jedan korak na "dugom putu aktivnosti" u ovoj oblasti integracija Zapadnog Balkana.

Han je rekao da je u proteklih 10 godina izdvojeno 3,3 milijardi što je omogućilo 600.000 zajmova koji su odobreni preduzećima u regionu.

"Važno je kako će se ovaj novac trošiti, ali to je na samim kompanijama da odluče. Želim da istaknem još jednom da politika pruža okvir i atmosferu, a poslovni ljudi treba da ostalo urade", poručio je Han.

On je zaključio da je pozivom ekonomskoj zajednici da iskoriste u narednom periodu sredstva koja je EU obezbedila jer je "to nam je svima u interesu".

foto: Tanjug/AP

Puno obećanja...

Prema njegovim rečima, iako su to dobre vesti, problem je, kada se radi o regionu Zapadnog Balkana, ažurno sprovođenje dogovorenog.

"Ima puno potvrđivanja, puno obećanja, ali kada dođe do sprovođenja onda se tu mora demonstrirati i određena doza tvrdokornosti, mora stalno da se kontroliše kako stvari napreduju. Ali to je naša sudbina i mi smo se na to navikli", istakao je evropski komesar.

On je istakao i važnost vladavine prava jer, kako je objasnio, niko neće da investira svoj novac ako ne može da se osloni na to da pravosuđe funkcioniše.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Reuter, Tanjug/AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO: Edi Rama ima novi modni detalj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track