(VIDEO) BRUKA: Kandidat SNS za obmudsmana Zoran Pašalić diplomirao sa ocenom 6 posle 13 godina studiranja?!
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Od danas i zvanično kandidat za zaštitnika građana

(VIDEO) BRUKA: Kandidat SNS za obmudsmana Zoran Pašalić diplomirao sa ocenom 6 posle 13 godina studiranja?!

Politika -

BEOGRAD - Sudija Zoran Pašalić od danas je i zvanično kandidat za zaštitnika građana - ombudsmana, odlučio je danas Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije.

Podsetimo, Srpska napredne stranka, Socijalistička partija Srbije i Pokret socijalista prethodno su predložili Odboru Skupštine Srbije predsednika Prekršajno-apelacionog suda Zorana Pašalića za zaštitnika građana.

VIDEO SNIMAK SEDNICE ODBORA MOŽETE POGLEDATI OVDE

foto: Printskrin/Facebook

U obrazloženju je navedeno da Pašalić poseduje više od 10 godina radnog iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti zaštitnika građana, da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete kao i zapaženo višegodišnje iskustvo u oblasti zaštite prava građana.

Među predlozima bila su i tri predloga opozicionih poslaničkih klubova: Demokratske stranke (DS) i Socijaldemokratske stranke koji su predložili vršioca funkcije zaštitnika građana Miloša Jankovića, Srpske radikalne stranke (SRS) koji predlažu Ekatarinu Marinković i pokreta Dosta je bilo (DJB) koji su predložili predsednika beogradskog odbora Vojina Biljića.

Rok za izbor zaštitnika građana je 4. avgust, a svoje predloge daju poslaničke grupe.

Procedura za izbor zaštitnika počela je šest meseci pre isteka mandata prethodnog ombudsmana. Predsednica parlamenta Maja Gojković je početkom februara obavestila poslaničke grupe da treba da dostave predloge za izbor zaštitinika građana.

Prema Zakonu, zaštitnika građana bira Skupština većinom glasova svih poslanika, na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja.

Svaka poslanička grupa u Skupštini ima pravo da odboru predloži kandidata, a više poslaničkih grupa može da predlože zajedničkog kandidata. Odbor inače može odlučiti da održi sednicu na kojoj će svim kandidatima biti omogućeno da iznesu svoje stavove o ulozi i načinu ostvarivanja funkcije.

foto: Zorana Jevtić

Mandat zaštitnika traje pet godina i ista osoba može najviše dva puta uzastopno da bude birana na tu funkciju.

Kandidat za zaštitnika građana treba da bude diplomirani pravnik, da ima najmanje 10 godina iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti zaštitnika građana, da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete i da ima zapaženo iskustvo u zaštiti prava građana.

Ombudsman kao nezavisan organ štiti prava građana i kontroliše rad organa državne uprave, organa nadležnog za pravnu zaštitu imovinskih prava i interesa Srbije, kao i drugih organa i organizacija, preduzeća i ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja.

Zaštitnik građana se stara i o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava. Zaštitnik nije ovlašćen da kontroliše rad Skupštine Srbije, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava. Za zaštitinika građana dva puta je biran Saša Janković. Prvi put na tu funkciju izabran je 2007. godine, a drugi put 4. avgusta 2012. godine.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PORESKA UPRAVA KAO VUČIĆEVA VOJSKA: Iz dana u dan Kurir opseda 37 inspekcijskih timova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track