POSLANIK NEMAČKOG BUNDESTAGA KRITIKUJE EU ZBOG PODRŠKE VLASTI U SRBIJI: Johanes Han na sva usta hvali autokratu Vučića, a trebalo bi podržimo demokratske snage
Foto: Zorana Jevtić

NOvi Kurs

POSLANIK NEMAČKOG BUNDESTAGA KRITIKUJE EU ZBOG PODRŠKE VLASTI U SRBIJI: Johanes Han na sva usta hvali autokratu Vučića, a trebalo bi podržimo demokratske snage

Politika -

Poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović (SPD), koji je izvestilac za Jugoistočnu Evropu i poverenik za intergacije u Klubu Poslanika SPD u Bundestagu, napisao je za list Frankfurter rundšau komentar o stanju u regionu.

U tom tekstu, koji prenosimo, Juratović je kritikovao je odnos EU i vodećih evropskih lidera prema državama Balkana, među koje je ubrojao i tzv. državu Kosovo:

Ovaj spoljnopolitički komentar započeću igrom karata. Ne skatom. Ne pasijansom. Nego igrom karata u smislu geografije.

Da li imate kartu EU pred očima? Ako nemate: uzmite atlas u ruke ili uključite odgovarajući App. Pa pogledajte onda desno, dole. Tamo ćete videti belu mrlju. Koja se jezikom diplomatije zove „Region Zapadni Balkan“. Okružen zemljama EU - Italijom, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom - tu se nalazi još malih država usred Evrope.

Ako mi, kao EU, nastavimo da i dalje ove države držimo i dalje zaključane na ovom ostrvu izolacije, pre ili kasnije će se to pretvoriti u opasnu igru po nas sve. Čije će finale biti neizvesno. No, ono što je izvesno je da kao odgovor na našu taktiku u stilu „Ti u EU ne smeš da igraš“ na Balkanu cvetaju nacionalizmi.

Istovremeno regionom hara kumovska ekomomija, privedni razvoj stagnira, a omladinska nezaposlenost ide i do 50%. Što je, sve zajedno, nelepa smesa sa potencijalom da se razvije u sledeći nekontrolisani konflikt. A onda ćemo opet imati puno mrtvih i još više izbeglica u Evropi.

Radi se o našoj verodostojnosti, o verodostojnosti evropske zajednice vrednosti. Stoga ponavljam: pozabavimo se više Balkanom!

Kao političar koji se bavi spoljnom politikom, a i kao poslanik Bundestaga, koji zastupa opravdane bezbednosne i interese stabilnosti građanki i građana u Nemačkoj, zahvaljujem se našem ministru spoljnom Zigmaru Gabrijelu i njegovom Ministarstvu inostranih poslova. Ono insistira na ubrzanoj realizaciji infrastrukturnih projekata, pre svega onih od regionalnog značaja poput npr. autoputa Srbija-Kosovo-Albanija. Sem toga treba biti stvoren jedan fond za regionalne infrastrukturne projekte, koji bi -sem zemljama EU- bio otvoren i zemljama ostalih evropskih organizacija.

Da bi se unapredila privreda zajedničkim IT-standardom i izgradnjom IT-infrastrukture, potreban nam je i IT-samit regiona. Oportuno je i vizionarski otvoriti EU-programe za države Balkana – a i istovremeno osnovati jedan fond za dualno stručno obrazovanje, za čija se sredstva države regiona trebaju natjecati sopstvenim projektima.

Sve ove konkretne predloge za približavanje Balkana ka EU koči CDU-ov Ured saveznog kancelara. U toj kući važi deviza, koja važi i za ostale probleme: reagovati umesto vladati. Čekati umesto raditi. Stoga Ured saveznog kancelara i konzervativna partijska familija aavezne kancelarke Angele Merkel moraju da sebi dopuste pitanje: Da li uopšte vide koja se opasna smesa na Balkanu opet stvara?

Zašto se koči proces približavanja Evropskoj uniji ? Primera ima na pretek. Od političkih poruka, poput one EU-komesara za proširenje Johanesa Hana, koji srpskog autokratu Vučića na sva usta hvali kao pouzdanog Evropljanina. Ili međupartijska nabacivanja tipa podrške problematičnom makedonskom VMRO od strane nemačke CDU i austrijske OVP. Ili poput akcija konzervativnih EU predstavnika u pregovaračkim procesma, koji svojim predlozima ovaj proces pretvaraju u prosto neostvarivu proceduru, sve po motu: Možemo li letvicu kriterija još malo više podići?

Ponovo se pokazuje: SPD nudi konkretne ideje za rešavanje konkretnih problema. Za razliku od CDU, koji radije sedi na njima. SPD je u svom izbornom programu jasan: politika proširenja ostaje važna ne bi li se njome potpomogli mir, stabilnost i saradnja. Istovremeno EU mora da kroz unutrašnje reforme osigurati sopstvenu sposobnost za delovanje.

Sve države Zapadnog Balkana poseduju perspektivu članstva u EU. Mi podržavamo njihovo približavanje Evropskoj uniji i poklanjamo posebnu pažnju razvoju demokratije i pravne države.

Od strane CDU čuje se samo jedno: Ogradimo se! U prevodu: EU kao tvrđava kratkotrajne sreće i blagostanja.

Dajmo Balkanu stvarnu šansu! Nikome ne treba ona bela fleka sa početaka ovog teksta. Nikome ne trebaju nacionalistički bezbednosni rizici u sred Evrope.

Ne trebamo tolerisati nacionalizam nego podržavati evropske snage na Balkanu. Tačno je da u ovom momentu Balkan odaje mačnu sliku, pun autokratskih premijera, feleričnih pravnih država, slabašne demokratije i kontrolisanih medija.

Ali postoje na Balkanu i demokratski aktivisti, koji se bore za mir i saradnju u jednoj jedinstvenoj Evropi. Oni računaju na nas. Stoga: vreme je za više Evrope!

Usput: 24. septembra su u Nemačkoj savezni parlamentrani izbori. Karte će se opet pomešati: političke karte u Bundestagu, našem parlamentu. A možda i evropske karte na App i u atlasima.

Sad je sve u vašim rukama!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” o kultu ličnosti, Vidojković: Na čelu Srbije je bandit

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track