OPOZICIJA UPOZORAVA: Novi zaštitnik će štititi vlast, a ne građane! Tepić tražila da se povuče predlog
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

ZASEDANJE NARODNE SKUPŠTINE

OPOZICIJA UPOZORAVA: Novi zaštitnik će štititi vlast, a ne građane! Tepić tražila da se povuče predlog

Politika -

BEOGRAD - Poslanici opozicione Demokratske stranke (DS) i Nove stranke danas su kritikovali predlog da predsednik Prekršajno - apelacionog suda Zoran Pašalić bude izabran za Zaštitnika građana navodeći da ne ispunjava potrebne kriterijume i da je verovatnije da će štiti vlast a ne građane.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić tražila je da se povuče predlog da Pašalić bude novi ombudsman, kao i da je potrebno predložiti nekog ko će biti "po meri građana, a ne Srpske napredne stranke (SNS) i njegovih koalicionih partnera".

Prema njenim rečima, Pašalićeva biografija, na osam strana, pokazuje brojne manjkavosti i da se "plaši šta još u toj biografiji ne piše".

Tepić je navela i da je problem što Pašalić u svojoj karijeri nije imao dodira sa ljudskim pravima, a kritikovala jei što sedeo u skupštini sportskih klubova sa navijačima koji se terete za mnoge prekršaje.

Žika Gojković iz poslaničkog kluba SNS negodovao je zbog kritika Marinike Tepić i kazao da je ona neravnomerno delila novac kada je bila pokrajinski sekretar i "zakidala" tamo gde ne treba, a da sada u parlamentu sedi i govori o moralu i drži predavanja.

"Kao poslanik smatram dužnim da kažem da je dosta da oni koji su bili nemoralni govore o moralu", rekao je Gojković.

Poslanica DS Maja Videnović rekla je da je smisao institucije da štiti prava građana, da ih brani od loše vlasti, a u najavi imamo da će to biti zaštitnik koji će braniti vlast od građana.

Ona je kazala da je nezapamćenja brutalna kampanja protiv bivšeg ombudsmana Saše Jankovića i pokazatelj kako će proći svako ko radeći svoj posao "stane na put jednoj stranci i jednom čoveku".

"Pašalić ima prostor da nas uveri u to da njegova spremnost da bude kandidat pokazuje neverovatnu hrabrost i beskompromisnost da prolazi kroz sve stvari sa kojima se suočavao i njegov prethodnik", rekla je Videnović govoreći pre toga o slučaju Savamala, štrajkovima građana i ugroženoj slobodi izražavanja.

Za nju je problematično i sporno dužina studiranja i loša prosečna prosečna ocena Pašalića tokom studiranja, kao i to što je bio član skupština Crvene zvezde pa Partizana.

"Ovoj vlasti nisu potrebne bolje institucije, već bolji građani, koji će da ćute", rekla je Videnović i uputila podršku zaposlenima u instituciju Zaštitnika građana da očuvaju nezavisnost te institucije.

(Kurir.rs/Beta, Foto: Zorana Jevtić, Printskrin)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Sramota! Direktorka Poreske uprave prima tri plate, 500.000 mesečno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track