ALEKSANDAR MARTINOVIĆ PONOVO IZAZIVA HAOS U SKUPŠTINI: Optužio pojedine državne organe da vode rat sa Vladom Srbije
Foto: Zorana Jevtić

OŠTAR PREMA SUPARNICIMa

ALEKSANDAR MARTINOVIĆ PONOVO IZAZIVA HAOS U SKUPŠTINI: Optužio pojedine državne organe da vode rat sa Vladom Srbije

Politika -

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je danas da su nezavisni državni organi koji treba da kontrolišu rad institucija preuzeli na sebe ulogu opozicije koja je slaba i nejaka i da oni vode politički rat protiv Vlade Srbije.Martinović je tokom rasprave u Skupštini Srbije o izboru zaštitnika gradjana, rekao da se bivši ombudsman Saša Janković bavio politikom sa mesta ombudsmana i da i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić svaki dan vodi kampanju protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

foto: Dragana Udovičić

On je kazao i da Šabić zaboravlja da je bio potpredsednik Skupštine, ministar i istaknuti član jedne partije iz DOS-a, a da sad "kao nema veze sa politikom" i svakog dana napada Vučića, Maju Gojković, Bratislava Gašića, Marijana Rističevića i druge koji ima neke veze sa SNS.

Martinović je kazao i da je Janković poslednje dve godine na mestu zaštitnika gradjana o trošku gradjana i na štetu budžeta Srbije vodio kampanju za predsednika Srbije.

Povodom kritika upućenih jer parlament tri godine nije usvojio ni jedan izveštaj ombudsmana, Martinović je rekao da to nije učinjeno jer to nije bio izveštaj zaštitnika, nego jednog od budućih predsedničkih kandidata, a koji je bio pun političkih ocena i odnosio se na rad državnih organa koje po zakonu ombudsman ne može da kontroliše.

foto: Dragana Udovičić

Martinović je tokom rasprave pokazao i sutrašnju naslovnu stranu nedeljnika NIN na kojoj je kapija nacističkog koncetracionog logora Aušvic i natpis "Radni logor Srbije".

On je kritikovao takvu naslovnicu stranu kao i navodnu umrlicu Aleksandra Vučića objavljenu na društvenim mrežama, a na koju, kako je naveo, nije reagovao niko ni Šabić ni vršilac dužnosti ombudsmana Miloš Janković.

"Nisam čuo poverenika, Miloša Jankovića ni jednu NVO, ni jednu ženu u crnom, a ovo vam je umrlica za živim čovekom koji je gradjanin ove zemlje. Bolesni umovi koji sebe smatraju alternativom u ovoj zemlji i kažu da su prosvećena, demokratska, emancipovana Srbija, a da smo mi koji smo se borili i glasali za ovog čoveka da pobedi na izborima primitivci nepismeni objavljuju umrlice za živim ljudima", rekao je Martinović.

On je odbacio kritike opozicije na račun kandidata za ombudsmana Zoran Pašalića, navodeći da on nema nikakve veze sa SNS i da kao sudija za prekršaje više štitio gradjane nego zaštitnik gradjana. "Sudija može da donese pravosnažnu sudsku odluku koja će da zaštiti prava gradjana, a zaštitnik gradjana je tigar bez zuba, može da piše preporuke", rekao je Martinović, ocenjujući da je Pašalić ipak daleko kvalifikovaniji za poziciju zaštinika.

foto: Zorana Jevtić

Posle obraćanja Martinovića došlo je do niza reklamiranja povreda

Poslovnika zbog čega je odredjena pauza od deset minuta posle koje je šefu Dveri Bošku Obradoviću izrečena opomena zbog poredjenja parlamenta sa Aušvicom.

Poslanici u Skupštini raspravljaju o izboru zaštitnika gradjana, članova Fiskalnog saveta i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ali se polemika najviše vodi o bivšem i budućem ombudsmanu.

Skupština Srbije počela je danas novu vanrednu sednicu sa tri tačke dnevnog reda, među kojima su predlog o izboru Zorana Pašalića za Zaštitnika građana, kao i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i članova Fiskalnog saveta.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Sramota! Direktorka Poreske uprave prima tri plate, 500.000 mesečno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja