SNS BATINAŠI TERORIŠU NOVI SAD: Dugogodišnji predsednik MZ Šangaj morao da se povuče pet dana pre izbora
Foto: Printscreen N1

pretnje i zastrašivanje

SNS BATINAŠI TERORIŠU NOVI SAD: Dugogodišnji predsednik MZ Šangaj morao da se povuče pet dana pre izbora

Politika -

Dugogodišnji predsednik mesne zajednice u novosadskom naselju Šangaj, Bela Kurina, povukao je svoju kandidaturu svega pet dana pred izbore, koji se održavaju u nedelju. Takvoj odluci, kaže, kumovale su pretnje i zastrašivanja, za koje optužuje Srpsku naprednu stranku.

Dvanaest godina – toliko je bela Kurina bio predsednik Saveta mesne zajednice u svom rodnom naselju. Za to vreme, stekao je i nadimak.

foto: Profimedia

"Poštovanje, ministre! Kako ste? Hoće li biti nešto za ovaj Šangaj, malo bolje ili gore? To vam je ministar, nije direktor – ministar Šangaja", tako mu se obraćaju.

Ministar Šangaja se kandidovao i šesti put. Međutim, kako tvrdi, prošle nedelje su njegovu kuću počeli da obilaze ljudi koji su za cilj imali da ga zastraše. I uspeli su.

"Oni kao sumanuti, sa pet-šest auta, po pet njih budu u autu, to su batinaši. Znate šta? Ne treba da vas tuku. Kad izađe, kad vidite kako izgleda – to je sve metar i devedeset, širina osamdeset, istetovirani, ćelavi", priča za N1 Bela Kurina, predsednik Romske demokratske stranke.

Nekoliko dana kasnije, umesto istetoviranih i ćelavih, dobio je, kaže, poziv iz Srpske napredne stranke, s kojom je Kurinina partija jedno vreme bila u koaliciji. Na tom sastanku mu je, tvrdi, poručeno da on i još četiri kandidata Romske demokrarske stranke moraju da se povuku iz trke, što je na kraju – i prihvatio.

foto: Profimedia

"Ja sam moje bivše kolege, bivše koalicione partnere iz Srpske napredne stranke zamolio – da li mogu ja da ostanem, a da povučem njih četvoro? Oni su rekli – ne možeš ni ti, kažu, oni moraju da osvoje svih sedam mesta".

"Između redova ako pročitaš, ako nećeš milom, onda ćeš silom", odgovara Kurina.

Vučević u priču ne veruje Šef novosadskih naprednjaka Miloš Vučević kaže da nije čuo za navodne predizborne pritiske, i poziva nadležne da utvrde da li je nepravilnosti bilo. Ipak, svom bivšem koalicionom partneru – ne veruje na reč.

"Znači, gospodin koji je zvanično optužen za kupovinu glasova, za razne malverzacije sa glasovima, koji je zvanično, od strane državnih organa optužen da je kršio izborna pravila, više puta – on kaže da se krše izborna pravila", navodi Miloš Vučević.

N1: A vi ste posle toga napravili koaliciju s njim.

foto: Stefan Jokić

Vučević: I izbacili ga.

Kandidati najvećeg dela opozicionih stranaka ni ne učestvuju na ovim izborima. U Demokratskoj stranci kažu da ne žele da daju legitimitet izbornoj trci u kojoj jedan kadidat ima prednost od pedeset metara u startu.

"Jasno je da je taj koji kreće od pedesetog metra u povoljnom položaju, a ostali u podređenom i teško mogu da ga sustignu. U takvom položaju se nalaze svi oni koji izlaze na izbore i takmiče se sa kandidatima SNS", kaže Veljko Krstonošić, predsednik GO DS u Novom Sadu.

Rezultati trke su, međutim, jasni - na izborima za savete mesnih zajednica u Novom Sadu, održanim prošle nedelje, kandidati Srpske napredne stranke osvojili su svih 277 mesta. Na izborima koji, na papiru, nisu pollitički već - građanski.

(Kurir.rs/N1, M.Sovilj)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track