TAMARA TRIPIĆ (DS) ZA KURIR: Mi smo taoci despota
Foto: Marina Lopičić

Intervju nedelje, potpredsednica Demokratske stranke

TAMARA TRIPIĆ (DS) ZA KURIR: Mi smo taoci despota

Politika -

Opozicija je dužna da građanima da ideju jačanja institucija tako da više nijedna generacija ne zavisi od karaktera ličnosti šefa države

Tamara Tripić, potpredsednica DS, kaže u intervjuu za Kurir da veruje da će opozicija pokazati zrelost i ući u neku vrstu višeslojne saradnje iako postoje ciljevi oko kojih nisu kompatabilni.

Kurir je objavio da SNS dovlači sigurne glasače u prestonicu da bi dobili izbore za Beograd. Da li se bojite da će tim i sličnim metodama uspeti da pobede na izborima?

- Aleksandar Vučić je na prethodnim predsedničkim izborima, uz podršku SPS, stranke Rasima Ljajića, JS, PUPS, Vulina, Karića, SVM, Marijana Rističevića, dobio 44 odsto glasova. Jasno je da je većinsko raspoloženje građana Beograda za promenu režima. Već je počela sezona gradilišta sa projektima i bez njih u glavnom gradu, krenuće još prizemniji udar tabloida koji će promovisati njihovu beton politiku uz punu satanizaciju svih koji će ugroziti aktuelnu gradsku vlast i vratiti Beograd konačno Beograđanima.

Pominje se ujedinjenje opozicije za beogradske i vanredne parlamentarne izbore (ukoliko ih bude). Da li je postignut načelan dogovor?

- Razgovaramo stalno, važno je da građanima ponudimo više od vezivanja različitih zastava istim kanapom, da ponudimo ideju Beograda i Srbije kao odgovornih državnih aparata koji će raditi za građane, a ne za fotelje. Mi smo taoci despota i dužni smo građanima ideju jačanja institucija tako da više nijedna generacija ne zavisi od karaktera ličnosti prvog čoveka u državi.

Činjenica je da među vama (u opoziciji) ima razmimoilaženja. Kako ste prevazišli razlike?

- DS promoviše upravo slobodu različitosti, različiti pristupi vode i boljim rešenjima, a ugao gledanja na problem ne mora da podrazumeva i želju za različitim ciljem. Naravno da postoje i ciljevi koji nisu međusobno kompatibilni, postoje opozicije u opoziciji, postoje razlike koje su nepremostive, i to ne sa aspekta taštine političara, već upravo iz ugla birača i te činjenice moraju biti uvažene tokom dogovora. Dogovori mogu da podrazumevaju više nivoa saradnje i verujem da će opozicija pokazati tu zrelost i ući u neku vrstu višeslojne saradnje.

Oko kojih ideja ste se okupili, sem da se smeni Vučić?

- Sa Sašom Jankovićem smo započeli saradnju na temelju vrednosti koje je promovisao kao zaštitnik građana, a koje su bile osnov za formiranje DS pre 27 godina i od kojih ne odstupamo uprkos svim izazovima. Važno je da vrednosti ponovo okupe sve one koji žele da promene način funkcionisanja vlasti. Nama je potrebna dekonstrukcija ove mutacije vladavine prava i uspostavljanje vrednosti kao opšteg cilja, jednakih mogućnosti za sve, sistema države koja je servis građana, koja poštuje njihovo vreme, dostojanstvo i nadasve njihova prava.

Da li je bilo dogovora o zajedničkom kandidatu za beogradske izbore - iz koje stranke dolazi, šta je bilo ključno u dogovoru o njemu?

- Verujte da će svako na toj listi koga predloži DS biti bolji od svih Vesića i Malih koji vladaju Beogradom. Na beogradske izbore izlazimo sa vizijom kakav Beograd je po meri Beograđana, jer Beograd nisu samo ulice, fontane i betonski blokovi, Beograd čine pre svega ljudi. Uloga grada je da njima bude oslonac, a nažalost, vrata gradske kuće su u poslednje vreme stalno zaključana za probleme njenih građana.

Navršilo se pet godina vlasti Aleksandra Vučića. Kako biste opisali taj period, šta mu zamerate i zašto?

- Ljudima nisu potrebne tabele i podaci da bi razumeli stepen razorenosti svih institucija. Svaki građanin Beograda i Srbije vidi šta je ostalo od ove zemlje nakon pet godina vladavine SNS. Dovoljno je da uđete u dom zdravlja, porazgovarate sa učiteljem kada odete po dete u školu, pitate za mišljenje one koji ne mogu da upišu dete u vrtić... Gradonačelnik je najavio da Beogradu treba još 1.000 komunalnih policajaca, što najbolje odslikava kako on i njegova stranka razumeju i vrše vlast. Ne, Beogradu treba još 1.000 vaspitačica, medicinskih sestara, lekara, socijalnih radnika, a ne još 1.000 policajaca. Iz Srbije ljudi odlaze i nema tabloida koji može da tu sliku oboji u vesele boje.

Da li u nekoj oblasti možete da ga pohvalite?

- Jedino što ćemo sa istorijske distance u odnosu na ovaj period moći da zaključimo jeste da je Aleksandar Vučić pomogao da shvatimo gde se sve kriju zamke totalitarizma na putu uspostavljanja demokratskog društva.

Razgovarala Katarina Blagović

O nacionalnom dijalogu o Kosovu i Metohiji VUČIĆ ŽELI DA PODELI BREME SVOJE ODLUKE

Da li će se DS odazvati pozivu predsednika Vučića za nacionalni dijalog o Kosovu?

- DS je državotvorna stranka, spremna da preuzme odgovornost za najvažnija pitanja i probleme koji tište državu i u skladu sa interesima same države neophodno je da dijalog živi preko institucija. Velika je nepoznanica šta znači nacionalni dijalog za Aleksandra Vučića, kako se konstruiše okvir za dijalog sa opozicijom ako im/nam uskraćuju pravo na reč u parlamentu Srbije, na odborima Skupštine, ako se predsednica parlamenta vatrenim političkim govorima obračunava sa oponentima iz fotelje predsednice Skupštine.

Šta za vas predstavlja taj nacionalni dijalog o KiM? Neki predstavnici opozicije kažu da predsednik Vučić njime samo želi da podeli odgovornost za priznavanje nezavisnosti južne srpske pokrajine.

- Radikalska prošlost našeg predsednika je breme koje njemu sigurno smanjuje pregovaračke kapacitete, a s druge strane ga obavezuje prema biračima koji su ga doveli na vlast. Mislim da patriotske igre ulaze u završnicu i on želi da breme svoje odluke podeli sa svim akterima u društvu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću,konačno si priznao,da je za tebe ljudski život bezvredan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track