PETRIČIĆEVA KARIKATURA ODUŠEVILA JAVNOST Borka Pavićević: Ne možete da bljujete na ljude, a onda da zahtevate razgovor
Foto: Printscreen, Twitter, Fonet/Filip Stefanović

Oštra satira Vučićevog predloga o unutrašnjem dijalogu o kosovu

PETRIČIĆEVA KARIKATURA ODUŠEVILA JAVNOST Borka Pavićević: Ne možete da bljujete na ljude, a onda da zahtevate razgovor

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je društvene aktere na unutrašnji dijalog o Kosovu, a direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević kaže da se u ovom slučaju radi o razgovoru, ali da je on blokiran jer Srbija nije pluralno društvo.

foto: Fonet/Filip Stefanović

"Pretpostavka za taj društveni razgovor je pluralno društvo", naglasila je Pavićević. Dodaje da već 23 godine radi u instituciji koja pokušava da otvori dijalog i otvara ga, ali kaže da institucije to nikada nisu uzele za važno.

Govoreći o odnosu predsednika Vučića i društvenih aktera sa kojima bi trebalo da razgovara, ona podseća na karikaturu Dušana Petričića i kaže - ne možete da bljujete na ljude i zahtevate da razgovarate.

"Nisam videla u javnosti da predsednik i sa kim razgovara. Samo sam videla da stanu, postroje se i sopštavaju, saopštavaju, saopštavaju... Čak ne znam ni šta vi kao novinari pitate, da bih mogla da imam dramaturšku osnovicu zapleta i raspleta", kaže Pavićević za Novi dan televizije N1.

Ona podseća na nedavni slučaj iz Smederevske Palanke kada su stabla lipe isečena uprkos protivljenju građanja.

foto: Fonet/Filip Stefanović

"Ako mi građani nećemo da se iseku lipe, onda bi to trebalo da bude saslušano. Razgovor sa stanovišta sile nije razgovor", ističe Pavićević i dodaje da će mnogi pristati na razgovor sa Vučićem zbog ucene da nisu patriote ako to ne urade.

Dodaje da se boji da taj razgovor o Kosovu neće biti dovoljno "komplikovan, temeljan i ozbiljan" i da će dovesti do velikih problema u interpretaciji situacije.

foto: Dragana Udovičić

"Bogati Albanci pljačkaju siromašne Albance, a bogati Srbi pljačkaju siromašne Srbe", citirala je Pavićević rečenicu iz predstave Enciklopija živih koja je pravljena po Dimitriju Tucoviću.

"Taj element je dosta važan. Ne samo nacionalni, veći klasni, o čemu govori Dimitrije Tucović kojeg smo uspeli da ekspedujemo sa one Slavije i da stavimo fontanu. To je naš odnos prema Kosovu i to je naš odnos prema tom pitanju. Ta fontana je zamenila suštinu rasprave sa socijaldemokratske pozicije", objašnjava Pavićević.

foto: Dragana Udovičić

Jedna od tema koja se u javnosti nameće je stalna dilema da li smo za istok ili zapad, i da li nas zapad hoće ako volimo istok. Gošća Novog dana kaže da je to pogubno.

BOJANA MALJEVIĆ O VUČIĆU: Postoji li ZRNO KRIVICE? Sve ostalo je samo njegovo, ALI JE KOSOVO NAŠE?!

"Mi nikada ne možemo da imamo ravnopravan dijalog, nego se to zasniva na kulturi koju promoviše predsednik. Komplikaciju inferiornosti. Između 'molim' i 'uslišio'. Kakav je to izraz 'uslišio'? Nije tamo bog sa druge strane. Upravo se u tome vidi naša provincijalnost", napominje Pavićević i dodaje da bi bilo dobro i da se u Evropi povede razgvor o vrednostima.

"A temeljna evropska vrednost nije inferiornost, već kritičnost, skepsa, sumnja. Na tome je podignuta Evropa. To određivanje šta ko hoće od nas takođe je problem prihvatanja sopstvene sudbine, konsekvence i odgovornosti", kaže Pavićević.

Komentarisući pisanje Kurira da "Gašić i BIA uništavaju Vučićeve protivnike", gošća Novog dana kaže da se tu govori o konsekvencama jednog zapleta i raspleta.

POTPUNA ZLOUPOTREBA TAJNE SLUŽBE! OVAKO GAŠIĆ I BIA GAZE VUČIĆEVE PROTIVNIKE: Agent BIA otkriva: Evo kako sprovodimo specijalne operacije i UNIŠTAVAMO OPOZICIJU I MEDIJE!

"Zaboravlja se da Vučić kontroliše sve tajne službe. Ako neko drži u rukama sve tajne službe, onda o čemu mi govorimo? Da li će vas ili mene neko da prati ili ne, to su konsekvence čvora", kaže Pavićević.

foto: Marina Lopičić, Reuters

Ona ukazuje i na strah koji je ušao u ljude i podseća da je strah nešto pomoću čega se vlada.

"A strah je prethodnica i ide sa terorom. Ljudi će vam reći od samoposluge, 'ja ne mogu ništa ja sam samo pojedinac'. Proboj kroz strah je put dolaska do slobode stanovništva. Kada nemate prave informacije, kada nemate razgovor, imate i mistifikacije i dezinformacije. Okružite društvo tajnom, a tajnom on vlada", zaključuje dramaturg Borka Pavićević.

(Kurir.rs/N1/Foto: Fonet/Filip Stefanović, Printscreen/Twitter)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Gašić zloutrebljava BIA za obračun za Vučićevim neistomišljenicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track