PRAZNA PRIČA O DEKLARACIJI SRBIJE I SRPSKE: Skretanje pažnje s opšteg propadanja
Foto: Dado Đilas

NEREALNA OČEKIVANJA

PRAZNA PRIČA O DEKLARACIJI SRBIJE I SRPSKE: Skretanje pažnje s opšteg propadanja

Politika -

Milivojević: Uskoro će izbori, malo metafizike patriotskog tipa nije naodmet ni tamo ni ovde. Radun: Biće to komplikovan zadatak

foto: Beta, Media Centar

Posle najave da se sprema unutrašnji dijalog o Kosovu, državni vrh Srbije na jesen pokreće još jedan veliki nacionalni projekat koji je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik opisao kao zajedničku deklaraciju Srbije i RS o delovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda.

Kako je objasnio, cilj ovog dokumenta, o kojem se nedavno dogovorio s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i koji će biti predstavljen na jesen, jeste da se izbegnu nova stradanja Srba, ojača njihov nacionalni identitet i nacionalne države Srbija i RS. Dodik precizira da će u deklaraciji biti navedene sve aktivnosti koje treba sprovesti da bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice u regionu i čitavom svetu.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković smatra da je najavljena deklaracija novi medijski balon režima.

foto: Nebojša Mandić

Medijski balon

- Deklaracija o opstanku nacije - novi medijski balon režima. Nikada nacionalna pitanja nisu jeftinije korišćena za skretanje pažnje od opšteg propadanja - prokomentarisao je Janković na Tviteru.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže za Kurir da ne očekuje ništa od ove deklaracije, jer je uveren da će poslužiti i Vučiću i Dodiku za predizbornu kampanju.

- Sledeće godine su parlamentarni izbori u BiH i RS, a s ove strane Drine Vučić se sprema za beogradske izbore. Malo metafizike patriotskog tipa nije naodmet ni tamo ni ovde. Eto, ne može da šteti, a naravno da ništa ne očekujem od toga - objašnjava Milivojević za naš list.

Dve opcije

Prema rečima političkog analitičara Branka Raduna, ova deklaracija će ostati nešto više od spiska lepih želja ukoliko izostane konsenzus nacionalnih institucija i, još bitnije, podrška međunarodnih faktora.

- Postoje dve opcije. Ili će to biti uopštena deklaracija koja nikoga ni za šta neće obavezivati, ili će biti realističan dokument s konkretnim sadržajem koji će definisati status Srba u regionu, iscrtati crvene linije za svaku tu posebnu priču i predvideti obaveze Srbije i RS. Biće to svakako komplikovan zadatak - ocenjuje Radun.

Procedura

USVAJANJE U OBA PARLAMENTA

Dokument bi, kako je najavljeno, trebalo da bude gotov tokom jesenjih meseci, zatim je planirano da ga usvoje parlamenti Srbije i RS, a na kraju bi trebalo da ga Vučić i Dodik zvanično predstave.

foto: Media Centar

Aleksandar Popov

NASTAVAK OPASNIH TRENDOVA

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov upozorava da su ovakve inicijative nastavak opasnog trenda koji naginje stvaranju etnički čistih država na Balkanu.

- Ne treba zaboraviti da smo prethodno imali „tiransku platformu“, oko koje su se okupili Albanci, i bojim se da je ovo nastavak tog trenda i uvod u nove balkanske ratove - napominje Popov.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Media Centar, Beta, Printscreen, Nebojša Madnić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track