ŠOK! PRODAO VERU ZA VEČERU: Đukanović hoće u vlast sa krvnikom Haradinajem!
Foto: Reuters, Marina Lopičić

VLADAJUĆA KOALICIJA SPREMA TEREN ZA POMIRENJE SA ZLOČINCEM

ŠOK! PRODAO VERU ZA VEČERU: Đukanović hoće u vlast sa krvnikom Haradinajem!

Politika -

Član Glavnog odbora SNS Vladimir Đukanović nagovestio je saradnju Srba s ratnim zločincem i osvedočenim ubicom Ramušom Haradinajem i to potkrepio procenom da će Beograd tako izabrati manje zlo!

Đukanović je u razgovoru s poslanicom Nove stranke Marinikom Tepić za Dojče vele pokušao da odbrani državnu politiku prema Kosovu, pa je za mogućnost da Haradinaj pomoću glasova poslanika Srpske liste postane premijer Kosova rekao da će on za Beograd biti zapravo premijer autonomne pokrajine.

- Naše vlasti imaju komunikaciju s predstavnicima Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, jer ti su ljudi jednostavno izabrani. I mi ćemo to uvek tretirati kao autonomnu pokrajinu - izjavio je poslanik SNS, a na pitanje da li to znači da je Hašim Tači predsednik autonomne pokrajine, on nije odustao od odbrane svoje teze:

- Za nas je to autonomna pokrajina. Tako nam kaže Ustav. Vi morate da razgovarate. Čudi me da ne pitate kako je tom Haradinaju neko uopšte dopustio da se kandiduje? I kako ga je uopšte pustio onaj sud u Francuskoj? A kada je već izabran, šta da radite? Ako sarađujete, nije dobro, a ako ne sarađujete, imate problem. To je situacija u kojoj birate manje zlo - poručio je Đukanović, koji je i poslanik SNS.

Ovako je nekad govorio

-Haradinaj na slobodi! Hm, očito su mu dodelili nove zadatke koje je pristao da izvrši

-Jedino što mi odvratnije od šiptarskog slavlja ratnog zločinca su komentari domaće fukare. Haradinaj bi s njima cenzus u Srbiji prešao

Ozbiljan sukob

Govoreći o činjenici da Haradinaj može da dobije premijersku fotelju samo uz podršku Srpske liste, koju direktno podržavaju vlasti u Beogradu i SNS, Đukanović napominje da bi drugačije ponašanje srpskih poslanika stvorilo problem.

- Ako se ta vlada ne izabere, ko god da im bude njen predsednik, to društvo ulazi u ozbiljan sukob, u kom bi Srbi mogli da budu okrivljeni jer su uskratili podršku, pa da neko organizuje nasilje nad njima. O svemu treba voditi računa - rekao je Đukanović.

Lider kosovskih socijalista Zvonimir Stević za Kurir kaže da će Srpska lista u pregovorima istaći svoje zahteve bez obzira na to ko je kandidat za premijera.

foto: Nebojša Mandić

- Kandidat koji pristane na te zahteve, a najvažniji je formiranje ZSO, dobiće podršku srpskih poslanika - poručio je Stević.

S druge strane, opozicija u ovakvim najavama već vidi čvrst zagrljaj Srba s Haradinajem, čemu kumuju Vučić i njegov SNS.

foto: Zorana Jevtić

- Sigurna sam da Đukanović, kao vojnik partije, pušta probne balone i da ništa nije slučajno. SNS lagano sprema teren upravo za prihvatanje Haradinaja. Ako je Vučić u nečemu velemajstor, onda je to manipulisanje javnošću - izjavila je samostalna poslanica Sanda Rašković Ivić.

Lider Dveri Boško Obradović smatra da je sve to diktat Zapada.

foto: Zorana Jevtić

- Đukanović je primer nekadašnjeg Srbina koji bi za vlast prodao i oca i majku. Nekad su bili patriote, a sada najveći poslušnici Zapada. Takva je politika SNS. Sve za vlast i sve po nalogu iz inostranstva. Prvo su podržali Tačija za predsednika, a sad će i Haradinaja za premijera. Kako mama Merkel kaže - poručio je on za Kurir.

Bez principa

I lider radikala Vojislav Šešelj nazire scenario po kom će se Srbi ljubiti s Haradinajem.

foto: Dragana Udovičić

- Moguće je da će sad pasti grljenje i ljubljenje s Haradinajem, jer naša vladajuća koalicija nema nikakvih principa, a slična situacija je i s njenim eksponentima na Kosovu. Do juče su kukali zašto im ne isporuče Haradinaja, a danas su spremni da ga prigrle i izljube. Od početka sam govorio da nema ništa od izručenja i bio sam u pravu u proceni da je on u svemu tome samo dobio na popularnosti - ocenjuje Šešelj.

Nova blokada u parlamentu Ponovo bez kvoruma

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova i juče je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Od 120 poslanika, nastavku sednice, na kojoj se bira predsednik parlamenta, prisustvovalo je njih 59. Iz pokreta Samoopredeljenje su rekli da neće podržati izbor Kadrija Veseljija iz DPK za predsednika parlamenta i tražili da ta stranka predloži drugog kandidata. Međutim, koalicija oko DPK ne prisustvuje sednici zbog toga što je predsedavajući zakazao njen nastavak bez konsultacija s njom i smatra da ima pravo da predloži predsednika parlamenta kao grupa s najviše poslanika.

Monstruozo haradinajeva zlodela na kim Lično ubio 47 civila, među kojima i bebu

.: Uprkos poternici i optužnici, Haradinaj je ostao nedostupan srpskim istražnim organima zbog brojnih zločina nad srpskim civilima, od kojih se mnoga ističu po svireposti i monstruoznosti. Jedan od posebno zastrašujućih je pokolj u metohijskom kraju tokom 1998. i 1999. Od 47 Haradinajevih žrtava, prepoznato je 14, dok su ostale, neidentifikovane, sahranjene u masovnoj grobnici u selu Piskote kod Đakovice. Zajedno s braćom i saborcima, od aprila do septembra 1998. Haradinaj je, tvrde upućeni u zločine na KiM, lično ubio 47 civila na području sela Glođane, Rznić, Dašinovac, Gornji i Donji Ratis i oko Radonjičkog jezera, u opštini Dečani. U dokumentima kojima su srpske vlasti potkrepile optužnicu su i dokazi za ubistvo 13 žrtava, među kojima su i deca, a neke od njih je, prema tvrdnjama svedoka, Haradinaj lično ubio. Svedočenja otkrivaju da je Haradinaj naredio da se deca zatvore u obore, gde su držana danima. Jedna od njegovih žrtava je i beba mlađa od godinu dana, kojom su Haradinajevi saborci udarili u zid, zbog čega je ostala trajno paralizovana.

foto: Kurir

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Reuters, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Stiže kraj letnjim vrelinama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track