EKSKLUZIVNO! NOVI ADUT SNS: I Dušan Kovačević u trci za gradonačelnika Beograda
Foto: Dado Đilas

KANDIDAT ZA BEOGRAD

EKSKLUZIVNO! NOVI ADUT SNS: I Dušan Kovačević u trci za gradonačelnika Beograda

Politika -

Lider SNS Aleksandar Vučić u nekoliko navrata pohvalio akademika, koji je prethodno dao punu podršku pozivu šefa države na društveni dijalog o Kosovu i Metohiji

Dušan Kovačević, dramski pisac i akademik, još je jedan od mogućih kandidata SNS za gradonačelnika Beograda, saznaje Kurir.

U susret izborima za prestonicu, koji se očekuju u januaru a najkasnije u martu, kada im je redovni termin, u vladajućoj stranci rastu tenzije u pokušaju da pronađu najbolje rešenje.

Na listi su i Bogoljub Karić, lider Pokreta snaga Srbije, ali i najomraženiji dosovac Goran Vesić i lider LDP Čedomir Jovanović.

- Rukovodstvo SNS razmišlja o više kandidata, a poslednja informacija je da se razmatra i mogućnost da Kovačević, čovek od integriteta i kredibiliteta, bude kandidat za gradonačelnika. Njegova prednost je i što ima neukaljanu biografiju, za razliku od ostalih koji se pominju kao mogući predlozi, a ipak imaju neke afere i repove iz prošlosti - priča izvor Kurira i dodaje da se traži najbolje rešenje, pošto je biračko telo u Beogradu specifično:

- Na poslednjim izborima za predsednika države kandidat SNS je imao oko 11 odsto glasova manje nego u unutrašnjosti Srbije. Kako god, istina je, kako ste juče pisali, da je u SNS opšti haos.

Interesantno je i da je upravo predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić u nekoliko navrata, a poslednji put u sredu, pohvalno govorio upravo o Kovačeviću. Vučić je, osvrćući se na inicijativu o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, ponovio da je zahvalan mnogima, a posebno Dušanu Kovačeviću, koji je imao hrabrosti da o tome govori na otvoren način. I pre oko dve sedmice je, priznajući da je zadovoljan reakcijama na njegov poziv na dijalog o KiM, izdvojio ovog akademika - naveo je da o toj temi ima mnogo izjava „ozbiljnih i odgovornih“ ljudi poput Kovačevića.

Prethodno je Kovačević dao svoju podršku Vučićevom pozivu na širok društveni dijalog o Kosovu.

foto: Filip Plavčić

Saradnik na FPN Boban Stojanović kaže da nije nerealno da Kovačević bude istaknut kao kandidat SNS za gradonačelnika:

- SNS u gradu nema osobu koja je „čista“, bez afera. Mali neće biti kandidat, dok Vesić, iako se trudi da pokaže rezultate, ne bi mogao da privuče glasove jer prema njemu postoji velika odbojnost kod građana. Kovačević bi bio plus za SNS jer bi mogao da pridobije širu podršku, glasove građana koji nisu tradicionalni glasači SNS.

foto: Dragan Kadić

Iskustvo

OD G17 PLUS DO AMBASADORA

Od Dušana Kovačevića juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je zainteresovan da vodi Beograd, to jest da li bi prihvatio poziv SNS da bude kandidat za gradonačelnika, pošto je na putu i nedostupan je do ponedeljka. Kovačević, inače, ima političkog iskustva jer je bio među osnivačima i član Upravnog odbora nekadašnje Ekspertske mreže G17 plus, a bio je i ambasador Srbije i Crne Gore u Portugalu.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dado Đilas, Dragan Kadić, Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Stiže kraj letnjim vrelinama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track