(VIDEO) ONI SU DRMALI SRBIJOM DEVEDESETIH: On je sam sebi odsekao prst, a nju su zvali drugarica u šanelu!
Foto: Youtube Printscreen

Politički vremeplov

(VIDEO) ONI SU DRMALI SRBIJOM DEVEDESETIH: On je sam sebi odsekao prst, a nju su zvali drugarica u šanelu!

Politika -

BEOGRAD - U vreme dok je generacija sadašnjih političara u državnom vrhu tek stasavala, Srbiju su, čini se, krasili isto tako živopisni likovi.

Mnogi od njih su, posle promena raznih garnitura na vlasti, u poslednjih skoro dve decenije pali u zaborav. Neki više i nisu među živima, a neki su se povukli i posvetili biznisu ili mirnom porodičnom životu i unucima.

Bidža, čovek koji je sam sebi odsekao prst

foto: Youtube Printscreen, Jefimija

Dobrivoje Budimirović Bidža, svojevremeno prvi čovek i ikona Svilajnca, zahvaljujući kome se to mesto proslavilo. Dugogodišnji gradonačelnik i poslanik skrasio se odavno, a vreme krati u druženju sa unucima, lagano i penzionerski. Situacija ni u njegovom kraju nije sjajna, a u svoje vreme, kako je rekao u jednom intervjuu, bilo je i po 30 krava po domaćinstvu.

Bidža je rođen 5. januara 1947. u selu Lukovica, studirao je Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a bio je direktor osnovne škole u Svilajncu. Koristio je vaspitnu metodu koja je u zemlji Srbiji poznata pod nazivom "batina je iz raja izašla". Kad je postao gradonačelnik Svilajnca pokrio je grad kamerama da bi smanjio stopu kriminala i droge. Pretio je i da će da se zamonaši, ali građani su ga voleli jer je umeo sa narodom. S Mirom Marković nije bio baš, a samom sebi je baštenskim makazama odsekao gangrenozan prst na nozi po čemu je postao opštepoznat u narodu.

Ostaće upamćen po sledećoj filozofiji: Srbin dve stvari ne može da oprosti drugom Srbinu - uspeh i da mu neko voli ženu.

Raka Radović, protivgradna zaštita

foto: Youtube Printscreen

Narodni poslanik iz Trstenika i jedan od zaštitnih znakova republičke skupštine devedesetih ostaće upamćen po neprekidnom insistiranju na protivgradnoj zaštiti. Rođen je u septembru 1951. godine i kaže da je po zanimanju političar. Nekad je bio u Slobinom SPS, pa prvi čovek partije Naš dom Srbija, a potom i član SNS. Svojevremeno je izjavio da mu je najveći uspeh u životu to što ima zdravu porodicu I mnogo odane prijatelje. Učestovao je i u jednom rijalitiju.

Kao roditelj, doživeo je stravičnu tragediju - ćerkica Jasmina (6) poginula mu je na kućnom pragu u strašnoj saobraćajnoj nesreći, a izdahnula mu je na rukama pošto ju je zgazio vozač koji je zaspao za volanom, na drumu ispred njihove kuće. To je Rakina najstrašnija rana. Inače, danas uživa u unucima. Ima dve ćerke i sina za koje kaže da su dobra deca za koju misli da ih je lepo vaspitao jer je bio strog, ali pravedan otac.

Milan Paroški, srpski Kastro

foto: Youtube Printscreen

Rođen je 1957. godine Turiji kod Srbobrana. Diplomirao je politikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a na istom fakultetu je i magistrirao. Radio je u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu i na svom imanju u Vojvodini bavio se poljoprivredom.

Postao je poznat početkom devedesetih godina kada je posle prvih višestranačkih izbora postao poslanik Narodne stranke koja je bila u predizbornoj koaliciji sa SPO. Proslavio se maratonskim govorima u srpskom parlamentu zbog čega je dobio nadimak srpski Kastro.

Učestvovao je na Devetomartovskim demonstracijama i bio jedan od govornika na njima. Vremenom se razišao sa Vukom Draškovićem i osnovao Narodnu stranku.

Učestvovao je sa svojom partijom na izborima za predsednika Srbije 1992. godine i bio trećeplasirani iza Slobodana Miloševića i Milana Panića.

Devedestih Paroški je držao maratonski govor u Skupštini Srbije. Govor je prekinuo tadašnji predsednik Skupštine Radoman Božović. Plan Paroškog bio je da govori 24 časa, da ga u tome nije omeo Božović.

I Paroški je učestvovao u rijalitiju iz kog je izbačen posle uvreda na račun dens pevača Andrije Đoganija alijas Baki B3.

Gorica Gajević, drugarica u "šanelu"

foto: Youtube Printscreen

Advokat Gorica Gajević, svojevremeno desna ruka Slobe Miloševića, ostaće upamćena po "šanel" kompletima koje je nosila. Rodila se u Valjevu, u Raškoj školovala, a pravo završila u Beogradu. Bila je sudija, a njen procvat počinje ulaskom u Slobin SPS. Avanzovala je u generalnog sekretara SPS, a obavljala je i sijaset drugih funkcija.

Posle petooktobarskih promena se povukla, otišla u Rašku, gde je u skromnom stanu živela s majkom i otvorila advokatsku kancelariju. Danas je opštinski pravobranilac u tom mestu.

(Kurir.rs/Wikipedia/Press/Glossy/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Stiže kraj letnjim vrelinama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track