SKUPO IH PLAĆAMO, ONI BLEJE: Poslanicima milioni, a većina ni da bekne
Foto: Zorana Jevtić

ĆUTOLOZI

SKUPO IH PLAĆAMO, ONI BLEJE: Poslanicima milioni, a većina ni da bekne

Politika -

Iako ih ima najviše u parlamentu - 102, poslanici SNS su se najmanje javljali za reč, dok su na sednicama najviše govorili iz Dveri Boška Obradovića

Iako ih plaćamo milione, najveći broj poslanika u Skupštini Srbije su pravi ćutolozi! Sede u klupama, ne javljaju se za reč, ali uredno primaju platu koja mesečno u proseku iznosi 100.000 dinara.

Poslanici SNS, koji su najbrojniji u Skupštini, nisu i najaktivnija poslanička grupa, pokazuje statistika.

I radikali podbacili

Oni su u ovom skupštinskom sazivu imali 1.164 obraćanja, ali imajući u vidu da u parlamentu ima 102 predstavnika te stranke, to znači da se svaki od njih obratio tek po 11 puta. Drugi deo vlasti - poslanička grupa SPS - imao je 135 obraćanja, što je po poslaniku samo šest javljanja.

S druge strane, najaktivniji u parlamentu bili su poslanici opozicionih Dveri, koji su se za reč javili 605 puta, što je po poslaniku 86 obraćanja. Svaki poslanik Dosta je bilo prosečno je govorio 46 puta, dok su se parlamentarci Demokratske stranke obratili 653 puta, odnosno 43 puta po poslaniku. Na kraju, poslanici SRS su imali 588 obraćanja, njih je u parlamentu 22, što znači da je svaki poslanik govorio 26 puta.

foto: Printscreen

Kolektivni odmor

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID, kaže za Kurir da za ovakvu skupštinsku statistiku postoje tri moguća i povezana objašnjenja.

- Prvo, naprednjaci su sveli komunikaciju na mali broj poslanika, uglavnom iskusnih u politici. Drugo, imaju lakši pristup drugim medijima, pa ne moraju da ulaze u debate u parlamentu. I treće, opozicija mora da koristi Skupštinu kao snažnu platformu jer ima manje prilika da komunicira s javnošću i biračima - navodi Klačar.

Inače, aktuelni skupštinski saziv je konstituisan 3. juna 2016. godine i od tada je bilo 26 sednica. Za to vreme, iz budžeta je za plate poslanika izdvojeno 325 miliona dinara ili oko 2,7 miliona evra. Poslednji put parlamentarci su sedeli u skupštinskim klupama 20. jula, kada su izabrali novog zaštitnika građana Zorana Pašalića. Nakon toga su otišli na odmor.

Iz SNS i SPS juče nisu odgovarali na naša pitanja ovim povodom.

REAGOVANJA / ŠTA KAŽU PARLAMENTARCI O SVOM NERADU U SKUPŠTINI

Vojislav Šešelj, SRS

Bićemo aktivniji

Trudićemo se da budemo još aktivniji. Svi naši poslanici su angažovani da govore na sednicama. Što se tiče SNS, oni nemaju sposobne poslanike, to je njihov osnovni problem. Ako su oni došli u situaciju da jednog Martinovića postave za šefa poslaničke grupe, onda ta situacija nije nimalo optimistička.

Boško Obradović, Dveri

Glasaju na zvonce

Većina naprednjačkih poslanika je ikebana, kao i premijerka Brnabić, i samo povremeno dobiju da pročitaju referate koji su na istu matricu napisani svima iz SNS. I to čitanje im ne ide uvek baš lako. Ipak, najveće poniženje je obaveza naprednjaka i njihovih kolega iz vlasti da glasaju kao ovce na zvuk zvonca.

Konstantin Samofalov, SDS

Skupo plaćeni pioni

Poslanici SNS su skupo plaćeni pioni koji arče budžetski novac i uzimaju putne troškove. To su ljudi bez stava, a često i bez znanja, u velikoj većini nedostojni predstavnici građana u Skupštini. Opozicija, s druge strane, pre svega mora da pronađe način za zajedničko delovanje u parlamentu.

Miroslav Aleksić, NPS

Degradiranje parlamenta

Ovo govori da poslanici SNS nisu predstavnici naroda, već partijski delegati koji umesto interesa naroda brane isključivo interes partije. U tom obrnutom procesu, poslanici vladajuće partije, i kad progovore, umesto argumenata, koriste laži i klevete. Narod od njih to ne traži, ali traži partija.

Kurir / Boban Karović

Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Najveći skandali u istoriji Skupštine Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track