Mekalister: Sredite vladavinu prava Vučić: Prvo Kosovo, pa Rusija!
Foto: Marina Lopičić

OPREČNO

Mekalister: Sredite vladavinu prava Vučić: Prvo Kosovo, pa Rusija!

Politika -

Ključno pitanje je Kosovo, a drugo odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek izvuku, rekao šef države

Nakon jučerašnjeg sastanka sa Dejvidom Mekalisterom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se ne slaže sa njegovim stavom da je vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU.

- Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek izvuku - rekao je Vučić.

On je rekao da ga „glava najviše boli“ zbog odnosa Beograda i Prištine.

- Samo Srbija ima poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer dok nema napretka u odnosima, nema napretka na putu ka EU. Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju - rekao je Vučić.

S druge strane, Mekalister je rekao da je njegov stav jasan i da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

- Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je posredi - rekao je Mekalister.

On je takođe izjavio da bi želeo da se što pre otvori još više poglavlja, jer Srbija dobro napreduje.

- Moj stav je da, ako Srbija naporno radi, dostiže ciljeve, treba otvarati nova poglavlja, jer svako poglavlje predstavlja signal da je EU ozbiljna u svojoj nameri prema zemljama regiona - objasnio je Mekalister i dodao da ne može da da datum kada je reč o priključenju Srbije EU, ali je obećao svaku podršku za nastavak dobrog posla u Srbiji.

- Poredio sam Srbiju sa slagalicom od hiljadu delova, a posle svake posete imam nove delove da sklopim - rekao je Mekalister i dodao da mu posle tri godine pomalo nedostaje dnevna doza srpske politike.

Komentarišući mogućnost odlaska u Sarajevo, Vučić je rekao da se ovih dana radi na njegovoj poseti BiH, te da je uvek raspoložen za razgovore koji su prilika da se reafirmiše politika mira i stabilnosti.

Mekalisteru žao

NIŠTA OD POSETE SABORU U GUČI

Iako je Sabor trubača u toku, predsednik Srbije ipak neće svog gosta odvesti na ovaj tradicionalni festival, zbog čega je Mekalister u neku ruku izrazio žaljenje.

- Razmišljao sam, ali verovatno nećemo ići u Guču. Imaćemo radnu večeru, neki drugi put ćemo naći više vremena za zabavu. Oni koji su planirali da od toga prave lep događaj, neka ostave za sledeći put - rekao je Vučić, dok je Mekalister potom dodao:

- Šteta što ne mogu ovog puta da posetim festival, ali sledeće godine on će se ponovo održati i nadam se da će iduće godine vreme biti bolje.

Kurir / Sanja Đurić

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track