EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO! KRVNIK HARADINAJ KUPUJE KOSOVO: Sastao se sa srpskim tajkunom i ponudio milione za vlast sa Srbima
Foto: Profimedia, Shutterstock

ISPOD ŽITA! TRGOVINA SRPSKIM INTERESIMA NA KOSOVU I METOHIJI

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO! KRVNIK HARADINAJ KUPUJE KOSOVO: Sastao se sa srpskim tajkunom i ponudio milione za vlast sa Srbima

Politika -

Pa­ra vr­ti... Sr­p­ski biz­ni­smen bli­zak vla­sti­ma u Beo­gra­du pre osam da­na bio na sa­stan­ku sa bi­v­šim vo­đom OVK, ko­ji mu je po­nu­dio vr­to­glav iznos za podršku

Bi­v­ši vo­đa ozlo­gla­še­ne OVK Ra­muš Ha­ra­di­naj mo­gao bi usko­ro da pos­ta­ne ko­so­v­ski pre­mi­jer, i to uz po­dr­šku po­sla­ni­ka Sr­p­ske li­ste, ko­ju po­dr­ža­va vla­st u Beo­gra­du sa SNS na če­lu!

Ha­ra­di­naj se, ka­ko Ku­rir sa­zna­je, pro­te­kle se­d­mi­ce sa­stao sa sr­p­skim biz­ni­sme­nom, blis­kom vla­sti­ma, pre­ko ko­ga je po­nu­dio ba­sno­slov­nu su­mu no­v­ca za po­dr­šku Sr­ba.

Nada se funkciji

- Je­dan sr­p­ski biz­ni­smen, vr­lo bli­zak vr­hu vla­da­ju­ćeg re­ži­ma, pre osam da­na bio je sa Ha­ra­di­na­jem i nje­go­vim lju­di­ma na Ko­so­vu na sa­stan­ku, na kom mu je na sto ba­če­na po­nu­da od vi­še mi­lio­na evra da bi Sr­p­ska li­sta s njim na­pra­vi­la vla­st. Biz­ni­sme­nu je po­nu­đe­na vr­to­gla­va su­ma da bi on, pre­ko svo­jih ve­za sa vla­sti­ma u Beo­gra­du, osi­gu­rao po­dr­šku sr­p­skih po­sla­ni­ka, ko­ji u ko­so­v­skom par­la­men­tu tre­ba da ga po­dr­že i izgla­sa­ju za pre­mi­je­ra - pri­ča za Ku­rir do­bro oba­ve­šte­ni izvor.

foto: Beta

Goran Rakić

Ne isključuje saradnju sa zlikovcem...

U pri­log to­me da će Ko­so­vo usko­ro do­bi­ti vla­st ide i izja­va Ha­ra­di­na­ja, kan­di­da­ta za pre­mi­je­ra ve­li­ke tzv. rat­ne koa­li­ci­je (PAN), ko­ji je pro­te­klog pe­t­ka (11. av­gu­sta) na­ja­vio da će Ko­so­vo ima­ti no­ve in­sti­tu­ci­je za de­set da­na. On je i ju­če re­kao da bi po­dr­ška u par­la­men­tu za fo­r­mi­ra­nje vla­de tre­ba­lo da bu­de bro­j­ni­ja od neo­p­hod­nog 61 po­sla­ni­ka.

foto: Kurir

-Mi­slim da će po­li­ti­č­ka si­tua­ci­ja vr­lo br­zo bi­ti ra­zja­šnje­na -re­kao je Ha­radinaj.

Isto­vre­me­no, vla­st u Beo­gra­du uve­li­ko pri­pre­ma te­ren za sa­ra­d­nju s bi­v­šim ko­man­dan­tom te­ro­ri­sti­č­ke OVK - član GO SNS Vla­di­mir Đu­ka­no­vić na­go­ve­stio je sa­ra­d­nju Sr­ba s rat­nim zlo­či­n­cem i osve­do­če­nim ubi­com, po­t­kre­plju­ju­ći to pro­ce­nom da će Beo­grad ta­ko iza­bra­ti ma­nje zlo.

Opipavanje pulsa

Po­tom je i Ne­bo­j­ša Kr­stić, stru­č­njak za ma­r­ke­ti­ng i ču­ve­ni bot, „po­sa­ve­to­vao“ ko­so­v­ske Sr­be po­ru­kom da tre­ba „da bu­du u sva­koj ta­mo­šnjoj vla­di, pa i u Ha­ra­di­na­je­voj, jer ta­ko na­j­bo­lje bra­ne svo­je in­te­re­se“ (?!). Si­m­p­to­ma­ti­č­no je na­stu­pio i di­re­k­tor Ka­n­ce­la­ri­je za KiM Ma­r­ko Đu­rić, ko­ji je u po­ne­de­ljak po­sle sa­stan­ka s pred­stav­ni­ci­ma de­set op­šti­na sa sr­p­skom ve­ći­nom, izja­vio da „Sr­p­ska li­sta, kao stra­te­ški po­li­ti­č­ki pro­je­kat od na­cio­nal­nog zna­ča­ja za Sr­bi­ju i sr­p­ski na­rod na KiM, mo­ra da bu­de u sta­nju da na na­j­bo­lji mo­guć na­čin ar­ti­ku­li­še vo­lju Sr­ba u ju­žnoj po­kra­ji­ni, za­šti­ti nji­ho­ve in­te­re­se i kao in­stru­ment dr­ža­ve Sr­bi­je ostva­ri što ve­ći uti­caj i sa­ču­va in­sti­tu­cio­nal­ne ve­ze sa Sr­bi­jom“:

foto: Nebojša Mandić

- Sr­bi­ja će na­sta­vi­ti da po­dr­ža­va po­li­ti­č­ko or­ga­ni­zo­va­nje Sr­ba na Ko­so­vu i na­sto­ja­nje sr­p­skih pred­stav­ni­ka da uz­mu što je mo­gu­će vi­še ude­la u in­sti­tu­ci­ja­ma i svim obla­sti­ma dru­štve­nog ži­vo­ta. Od to­ga za­vi­si op­sta­nak Sr­bi­je na Ko­so­vu - re­kao je Đu­rić.

Pred­sed­ni­ku Fo­ru­ma za et­ni­č­ke od­no­se Du­ša­nu Ja­nji­ću ne de­lu­je ne­real­no da je po­dr­ška Ha­ra­di­na­ju po­d­ma­za­na no­v­cem.

Tajni razgovori

- Pa­ra vr­ti gde bu­r­gi­ja ne­će. Ne bi bio pro­blem da sr­p­ski po­li­ti­ča­ri zva­ni­č­no raz­go­va­ra­ju s Ha­ra­di­na­jem, pod kon­tro­lom Vla­de i Sku­p­šti­ne. Pro­blem je što se vo­de ne­ki ta­j­ni raz­go­vo­ri na ivi­ci izda­je za pa­re. U Sr­p­skoj li­sti su lju­di ko­ji se ba­ve po­li­ti­č­kom i osta­lom tr­go­vi­nom. Oni su omo­gu­ći­li Sr­bi­ma da uđu u ko­so­v­ske in­sti­tu­ci­je, a sve uz po­dr­šku Beo­gra­da. Za­to ne isklju­ču­jem mo­gu­ć­nost da sad po­dr­že i Ha­ra­di­na­ja - oce­nju­je Ja­njić, uz na­po­me­nu da je pi­ta­nje da li je Ha­ra­di­naj obez­be­dio po­dr­šku al­ban­skih po­sla­ni­ka:

foto: Dado Đilas

- To će se vi­de­ti kad bu­de iza­bran pred­sed­nik ko­so­v­skog par­la­men­ta. Ako na tu fu­n­k­ci­ju bu­de iza­bran Ka­dri Ve­se­lji, to će zna­či­ti da Ha­ra­di­naj ima ve­ći­nu i da će bi­ti ime­no­van za pre­mi­je­ra. Vi­de­će­mo ka­ko će se po­na­ša­ti Koa­li­ci­ja mi­ra, ko­ja ni­je ve­za­na za rat, od­no­sno šta će re­ši­ti glav­ni u tom sa­ve­zu Be­džet Pa­co­li.

Sednica Skupštine Kosova 24. avgusta Formiranje Vlade pitanje dana

Predsedavajući konstitutivne sednice kosovskog parlamenta Adem Mikulovci potvrdio je da će nastavak sednice, započete 3. avgusta, tri dana pre isteka ustavnog roka, biti održan 24. avgusta. Mikulovci je, posle sastanaka kosovskih parlamentarnih stranaka kojem je prisustvovao i predstavnik Srpske liste Slavko Simić, rekao da će na toj sednici lider DPK Kadri Veselji ponovo biti predložen za predsednika parlamenta. Poslanik Inicijative za Kosovo Zafir Beriša izjavio je da je formiranje vlade „pitanje dana ili sati“.

foto: Kurir

POKLON DODATAK GURMAN DANAS U KURIRU: Vrhunski domaći specijaliteti U današnjem poklon dodatku Gurman pronaći ćete recepte kojima prosto nećete moći da odolite. Pokazaćemo vam kako da brzo i lako pripremite vulkan pecivo, kurnik, lisnate kiflice sa sirom i kulenom, slane kornete i saragli baklavu.

Pored toga, čekaju vas i kulinarski saveti kako da skuvate puding, a da ne zagori, kako da vam se testo ne lepi za mutilice i šta da uradite kako bi pečena piletina imala hrskavu koricu.

Ne propustite najbolji dodatak za prave gurmane!

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track