UMESTO GUČE, ODVELI GOSTA U KAFANU: Dačić učio Mekalistera da igra kolo
Foto: Fonet

HIT

UMESTO GUČE, ODVELI GOSTA U KAFANU: Dačić učio Mekalistera da igra kolo

Politika -

Šef diplomatije organizovao druženje sa izvestiocem EP u jednoj kafanici u obližnjem Slankamenu, gde je bilo i tradicionalne srpske muzike

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister propustio je i ovogodišnji Sabor trubača u Guči, ali je kao utešnu nagradu od svojih domaćina dobio priliku da nauči srpsko kolo, a učitelj mu je bio lično šef srpske diplomatije Ivica Dačić, saznaje Kurir!

Pošto je zbog velikog nevremena u subotu propao plan da se ide u Guču, Dačić je, kako otkriva naš izvor, preuzeo na sebe zadatak da Mekalisteru ipak pokaže nešto od autentičnog srpskog provoda.

- Izbor je pao na obližnji Slankamen. Odabrana je jedna kafanica na Dunavu u kojoj je ekspresno organizovana i „muzika na uvce“. Vučić je taj kafanski deo Mekalisterove posete prepustio Dačiću, koji je sve organizovao. Za stolom se povela priča o srpskim veseljima, pa je Mekalistera interesovalo kako se igra kolo. Dačić, kao glavni štimung-majstor, odmah je skočio sa stolice i pokazao gostu osnovne korake. Posle salvi smeha, Mekalister je zahvalio Dačiću na časovima, uz opasku da nije nimalo lako igrati srpsko kolo - ispričao je izvor Kurira.

Kako prenosi naš sagovornik, Dačić je evropskog zvaničnika na rastanku podsetio da treći poziv da dođe u Guču ne sme da propusti. Mekalister je i prošle godine trebalo da sa Dačićem poseti Sabor trubača, ali je u poslednjem trenutku promenio planove. Službenu posetu Beogradu ni ove godine nije uspeo da iskoristi za najpopularnije opštenarodno veselje u Srbiji.

- Kad bude bolje vreme, ići ćemo i u Guču - objašnjavao je u subotu Vučić zašto su i on, ali i Dačić i Mekalister ove godine zaobišli Sabor.

Dejvid Mekalister

DOGODINE IDEMO U GUČU

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju izrazio je žaljenje što ne može da poseti festival trube zbog loših vremenskih prilika.

- Sećam se 2014, kada sam prvi put došao u Beograd i čuo za Guču... Šteta što ne mogu ovog puta da posetim festival, ali sledeće godine će se on ponovo održati i nadam se da će iduće godine vreme biti bolje - izjavio je Mekalister.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PONOSNI TATA SE VESELIO UZ TRUBAČE: Dačić proslavio punoletstvo sina Luke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track