BOŽIDAR MALJKOVIĆ MENJA POLITIKU: Srpski sportisti moraće da slušaju himnu Kosova!
Foto: Marina Lopičić

ZAOKRET

BOŽIDAR MALJKOVIĆ MENJA POLITIKU: Srpski sportisti moraće da slušaju himnu Kosova!

Politika -

Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me smeni, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje, bez obzira na to ko je još na tom istom postolju

Država je pre samo godinu dana preporučila srpskim sportistima da ne izlaze na pobedničko postolje s kolegama sa Kosova, a predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković danas im sugeriše da to ubuduće moraju da urade!

Maljković je poručio da naši takmičari koji osvoje medalje neće smeti da napuste postolje ukoliko se na njemu nađu sa sportistima iz južne pokrajine. On je čak dodao da neće odustati od svog stava čak i po cenu smene. I to sve u trenutku kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić naširoko najavljuje unutrašnji dijalog o Kosovu.

- Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće da me otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kad sportisti osvoje medalju, moraju na postolje, bez obzira na to ko je još na tom istom postolju - naglasio je Maljković i naveo primer sa nedavno održanog EYOF u Đeru.

- Đorde Višacki mi kaže: „Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudu nađe na postolju s našom takmičarkom.“ Odluka Vlade Srbije je da predsedniku MOK napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova, moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska s postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće, ako se to desi, jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta, ne sme nijedan srpski sportista da odlazi s postolja - rekao je Maljković za Nedeljnik.

Iako je pre godinu dana ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, uoči Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, govorio o preporuci Vlade da sportisti siđu sa postolja ukoliko se tu nađu i oni sa Kosova, nije sigurno da li ta preporuka i dalje važi. Iz ministarstva do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanje da li se desio zaokret, odnosno da li će sportisti ubuduće imati „amin“ da ostanu na postolju ili će Maljković biti sankcionisan.

Šta se to promenilo?

DIVCA PROGLASILI IZDAJNIKOM ZBOG KOSOVA

Prethodnik Božidara Maljkovića na mestu predsednika Olimpijskog komiteta Vlade Divac bio je najoštrije osuđen, proglašen izdajnikom i stavljen na stub srama zato što je prihvatio prijem Kosova u MOK. Čak je i predsednik te organizacije Tomas Bah izjavio da je Divac to „nevoljno“ uradio i da je izrazio „nezadovoljstvo odlukom da Kosovo bude primljeno u MOK, ali da je prihvatio tu odluku u interesu sportista“.

foto: Nemanja Pančić

Vanja Udovičić pred OI

VLADA TRAŽILA SILAZAK S POSTOLJA!

Uoči Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru prošlog leta ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da je preporuka Vlade i svih saveza da srpski sportisti napuste pobedničko postolje ako se na njemu nađu s nekim učesnikom sa Kosova.

- Ne možemo da slušamo himnu i gledamo zastavu. Mi smo kao odgovorna vlada dali preporuku kako naš sportista treba da se ponaša u toj situaciji - rekao je ministar prošle godine.

REAGOVANJA

Danilo Ikodinović

Sram bilo političare

Da se bavim politikom, znam kako bih! Dokle više s tim Kosovom? Sram ih bilo sve da i dalje dižu tenziju. Pamet su nam pomutili svima s tim Kosovom. Voleo bih da vidim bilo kog političara šta bi uradio da nam ga vrate! Šta sa ta dva miliona ljudi tamo? Sportisti nek se bave sportom, a političari politikom. A svi znamo koliko smo dobri u sportu i kakve vrhunske rezultate postižemo. A znamo i rezultate u politici... Šta da kažem, podržavam Maljkovića u ovom slučaju jer sport treba da ostane sport.

Goran Grbović

Ja bih napustio, ali Boža vuče delikatan potez

Ja bih lično napustio postolje, ali to je samo moje mišljenje. Ovo što je izjavio Božidar Maljković je hrabar potez, ali isto tako i delikatan, možda i korak napred. Činjenica je da su oni primljeni u MOK, ali isto tako je pitanje na koje su Srbi veoma osetljivi. Politika je uveliko ušla u sport, iako smatram da sport treba odvojiti od politike.

Dejan Koturović

Političari stalno menjaju mišljenje

Moje mišljenje je da ne bih napustio postolje jer su sportisti teškim radom stigli do tako velikog uspeha. Bio sam učesnik kad su Hrvati napustili postolje kad smo bili prvaci Evrope, ali oni su tada bili prinuđeni zbog politačara, koji stalno menjaju mišljenje. Iskreno se nadam da se u dogledno vreme nećemo naći sa sportistima s Kosova na postolju.

Svetlana Kitić

Dok ih ne prime u UN, ništa!

Uz sve poštovanje Božidara Maljkovića, napustila bih postolje. U slučaju da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, to je onda druga situacija, zasad Kosovo nije priznato i moj stav o tome je jasan. Uvek sam bila uz srpski narod.

Dragutin Topić

Zdrav razum govori drugačije

Uh, to je sad pitanje šta je starije, kokoška ili jaje. Ne znam kako bih postupio. Ni onda kada je preporuka bila da se siđe s postolja nisam imao jasan stav. Doći će vreme, kupiće oni nekog sportistu, biće na postolju... Onda ako siđeš, trpiš neke posledice, a opet, ako gledaš kao patriota, moraš da siđeš. Ne znam stvarno. Ako verujemo u institucije države, onda ćemo tako postupiti, iako zdrav razum možda govori drugačije.

Aleksandar Šapić

Poštuješ pravila takmičenja

Ako je doneta politička odluka da se učestvuje na takmičenjima gde učestvuju i sportisti s Kosova, onda ne vidim čemu tema izlaska na postolje sa njima, to je onda stvar nevaspitanja i nekulture. Ako učestvuješ - poštuješ sva pravila takmičenja.

Sanda Rašković Ivić

Da nam ne uzmu i sportiste

Kosovo je, nažalost, ušlo u Olimpijski komitet, i to posredno uz pomoć ove vlasti koja se nije polomila da to spreči. Samo da ne počnu da nam kupuju sportiste!

Borko Stefanović

Neće smeniti Maljkovića

Maljkovićev stav je u potpunoj saglasnosti sa postavljanjem OKS prilikom prijema Kosova u MOK. Zna Maljković da vlasti ne mogu da ga smene jer su učinili više u ustupcima Prištini.

Aleksandar Popović

Problem je tragična vlast

Vlast Vučić-Dačić je potpisala briselske sporazume, rukuje se s Hašimom Tačijem i nije učinila ono što je trebalo i moglo da spreči ulazak tzv. Republike Kosova u MOK. Nisu problem ove zemlje sportisti, već tragična vlast.

Kurir / Gojko Filipović

Foto: Marina Lopičić, Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track