ŠLIHTANJU NIGDE KRAJA: Vulinovo podilaženje prevršilo svaku meru
Foto: Marina Lopičić

MINISTAR ODBRANE PONOVO ZABLISTAO

ŠLIHTANJU NIGDE KRAJA: Vulinovo podilaženje prevršilo svaku meru

Politika -

Čelnik Ministarstva odbrane do te mere se dodvorava predsedniku da je pod oznakom „hitno“ naredio da se u vojne objekte postave njegove fotografije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovo je dokazao da mu u aktuelnoj vlasti nema ravnog kada je reč o podilaženju!

Naime, on je zvaničnim dopisom, pod oznakom „hitno“, predložio da se u službene prostorije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije postave fotografije predsednika Aleksandra Vučića.

Tri varijante

Tako Vulin, u čak tri varijante, predlaže da se Vučićeve fotografije postave na sledećim mestima:

- U prvoj varijanti bile bi postavljene u kabinetima i kancelarijama načelnika i zamenika načelnika Generalštaba VS, zatim načelnika organizacionih jedinica GŠ VS, kao i komandanata brigada i bataljona, profesionalnih vojnih lica poput brigadnih generala, glavnih podoficira brigade i višim - navodi se u dopisu i dodaje:

- U drugoj varijanti Vučićeve slike bile bi postavljene i u salama domova Vojske Srbije i vojničkim klubovima u kojima se održavaju svečani skupovi - stoji u dokumentu ministarstva, a zatim se dodaje i:

- U trećoj varijanti Vulin svojim predlogom obuhvata načelnika i zamenika načelnika Generalštaba VS, zatim načelnike organizacionih jedinica GŠ VS, komandante operativnog nivoa i komandante garnizona i garnizonskih mesta.

foto: Stefan Jokić

Na kraju dopisa Vulin traži i da mu se u predviđenom roku pošalju podaci o potrebnom broju fotografija, ali i ramova za fotografije predsednika.

Čudne ambicije

Politički analitičar Đorđe Vukadinović navodi da postavljanja fotografija u mnogobrojne službene objekte, kako to sada naređuje Vulin, nije bilo ni u vreme Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunice, Borisa Tadića ili Tomislava Nikolića. Istina, bilo je, kaže, nekih pokušaja, ali ta praksa nikada nije zaživela u potpunosti.

- Ovo pokazuje ambiciju ljudi iz vlasti i raznih poltrona da od Vučića prave novog Tita. Naš sistem nije predsednički, kao u Americi, i onda je neprimereno ovo sa postavljanjem fotografija. Prosto, nema smisla i opravdanja - kaže Vukadinović.

U Ministarstvu odbrane nisu odgovarali na naša pitanja ovim povodom, ali su dokument 45 minuta nakon objavljivanja na našem sajtu nazvali „vojnom tajnom“.

foto: Filip Plavčić

Rešenje naložio antikorupcijskoj agenciji

ŠABIĆ: NE SKRIVAJTE IZVEŠTAJ O VULINU

Poverenik Rodoljub Šabić ocenio je kao neprihvatljivo ponašanje Agencije za borbu protiv korupcije, koja je odbila da novinarki Krika dostavi kopiju izveštaja o proveri imovine ministra Aleksandra Vulina. Šabić je doneo rešenje kojim je Agenciji naloženo da Kriku dostavi kopiju izveštaja koji je, posle kontrole izveštaja o Vulinovoj imovini i prihodima, dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal 17. decembar 2015. Inače, u pomenutom izveštaju Agencija je izrazila sumnju da je Vulin počinio dva krivična dela, i to zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, kao i da je nepoznato od kojih je sredstava kupio stan. Izveštaj je na kraju 2015. poslat Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je posle dve godine utvrdilo da nema dokaza za krivična dela, te je slučaj prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu. Prošle nedelje je i to tužilaštvo obustavilo postupak pošto su utvrdili da je Vulin prijavio stan.

foto: Printscreen

Vlade Radulović

BAVE SE TRIVIJALNOSTIMA

Vojni analitičar Vlade Radulović smatra da ima bitnijih stvari kojim resorno ministarstvo i ministar Vulin treba da se bave:

- Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije trenutno se suočavaju s mnogo većim i ozbiljnijim problemima od toga kako će biti uređen enterijer svečanih sala i kancelarija. Više bih voleo da pročitam da se ministarstvo bavi pitanjima poboljšanja socijalnog i materijalnog statusa svojih pripadnika, nego nekim, uslovno rečeno, trivijalnim stvarima.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Marina Lopičić, Filip Plavčić, Printscreen, Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track