(VIDEO) ALBANCI U PANICI ZBOG SRPSKOG FILMA: Istina o uništavanju Srba na Kosovu izašla na videlo!
Foto: Youtube printscreesn, Stefan Jokić

upali u paniku

(VIDEO) ALBANCI U PANICI ZBOG SRPSKOG FILMA: Istina o uništavanju Srba na Kosovu izašla na videlo!

Politika -

"Znate za ISIS koji uništava kulturnu baštinu. Ali da li znate da se ovo dešava u Evropi?"

Ovako počinje trejler za film Borisa Malagurskog "Kosovo: Momenat u civilizaciji" koji govori o UNESKO-voj baštini u Srbiji, ali i podatku da je od 1999. godine do danas preko 150 srpskih manastira i crkava uništeno od rukeu albanskih ekstremista.

Akteri filma tvrde da je svrha ovog uništavanja da se izbriše trag srpske etničke zajednice na Kosovu, a autor filma kaže da je sama najava filma izazvala buru u albanskim medijima, koji ovu vest prenose kao udarnu.

"Iako film još nije gotov, odjeci već prevazilaze moja očekivanja. Albanski portali panično prenose vest da "Srbija poredi Kosovo sa ISIS-om", zbog mog poređenja uništavanja naših crkava i manastira na Kosovu sa svojevremenim uništavanjem svetske kulturne baštine u Palmiri od strane ISIS-a. Posebno je zabrinjavajuće što albanski novinari identifikuju svoje ekstremističke grupacije sa tzv. "državom Kosovo", što pokazuje namere privremenih institucija u Prištini po pitanju srpske UNESCO baštine na teritoriji Kosova i Metohije", kazao je Malagurski.

On kaže da je cilj projekta da Kosovo ne bude primljeno u članstvo UNESCO-a, jer je tragično dozvoliti da manastire čuvaju oni od kojih manastire čuva KFOR.

"To treba predstaviti svetu, jer prištinski lobisti, finansirani pomoću miliona od strane albanskih tajkuna poput Bedžeta Pecolija, aktivno propagiraju tezu da je Kosovo demokratska i tolerantna republika koja se oslobodila srpske kolonijalne sile, te da oni žele multietničku državu u kojoj će štititi prava svih. Takva slika jednostavno ne odgovara realnosti. Zahvaljujući podršci Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Turističke organizacije Beograda i bezbroj donatora širom zemlje i sveta, snimili smo film koji ima za cilj da svetskoj javnosti pokaže istinu o našoj kulturnoj baštini na Kosmetu i nadamo se da ćemo uspeti da film predstavimo na svetskim TV kanalima poput History-a i RT-a, sa kojima smo već u kontakt" kaže on.

Malagurski tvrdi da film nije politički ostrašćen i pre svega se fokusira na priču o detinjstvu australijskog voditelja Stefana Popovića, koji obilazi manastire koji su obeležili njegovo odrastanje na Kosovu i Metohiji.

Youtube screenshot

"Scenario, koji je napisao mladi diplomirani teolog Miloš Ninković, predstavlja priču koja je pitka zapadnoj publici, jer našu borbu ne predstavlja samo kao borbu srpskog naroda, već borbu civilizacije protiv onih koji žele da je unište. To nije bilo lako vizuelno dokumentovati i direktor fotografije Mladen Janković imao je zahtevan zadatak, ali mislim da smo uspeli da snimimo jedinstven dokumentarac koji će da privuče pažnju svetske javnosti. Trejler je već privukao pažnju mnogih, uključujući i uticajnog američkog novinara Majka Cernoviča, kao i ambasade Rusije u Kanadi, koji su podelili trejler na Tviteru", kazao je Malagurski.

Youtube screenshot

Svetska premijera filma planirana je za jesen 2017. godine u Parizu, gde je inače i sedište Uneska.

Albanci već najavili film

Albanski mediji inače prenose da je Malagurski u cilju svog lobiranja da Kosovo ne bude primljeno u UNESKO uporedio ovu državu sa ISISOM. Dalje se navodi da se u filmu tvrdi da su albanski političari poput Haradinaja želeli (i žele) etnički čisto Kosovo. Arabesh.info navodi da se u filmu govori i o nestanku velikog broja srpske populacije na Kosovu u poslednjih 30 godina, a sve prate slike srpskih grobova.

Kurir.rs/Espreso.co.rs

Foto: Youtube screenshot/Stefan Jokić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track