Dveri kod patrijarha Irineja: Smisao dijaloga o Kosovu jeste da se podeli odgovornost
Foto: Marina Lopičić

Posle sastanka sa patrijarhom Irinejem

Dveri kod patrijarha Irineja: Smisao dijaloga o Kosovu jeste da se podeli odgovornost

Politika -

BEOGRAD - Pokret Dveri saopštio je danas da je smisao unutrašnjeg dijaloga o Kosovu da se podeli odgovornost za "već učinjenu" predaju Kosova i Metohije Albancima.

U saopštenju, posle sastanka Dveri sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejem, navodi se da je predaja već učinjena i da zbog toga postoje predlozi da se Kosovo i Metohija izbace iz preambule Ustava i iz dve ustavne odredbe.

Dveri su navele da ni po koju cenu, "pa i po cenu neulaska Srbije u Evropsku uniju, ne sme se pogoršavati postojeći status Kosova i Metohije", da treba poništiti sve sporazume sa Prištinom u Briselu i da je neophodno zadržati primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Bilo kakvo formalno priznanje samozvane kosmetske države predstavljalo bi trajan gubitak tog stožera srpske državnosti i kulturno-istorijskog identiteta srpskog naroda, kao što je svojevremeno formalno priznanje granica Hrvatske predstavljalo trajan gubitak svih zemalja naseljenih Srbima na teritoriji Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Delegacija pokreta Dveri na sastanku sa patrijarhom činili su Boško Obradović, Kosta Čavoški, Ivan Kostić i Srđan Nogo.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track