MEKALISTER STIŽE U BEOGRAD, U PLANU I SUSRET SA OPOZICIJOM: Evo o čemu će Šutanovac, Čeda i Tadić razgovarati sa evropskim izvestiocem
Foto: Marina Lopičić

Gust raspored sastanaka tokom dvodnevne posete Srbiji

MEKALISTER STIŽE U BEOGRAD, U PLANU I SUSRET SA OPOZICIJOM: Evo o čemu će Šutanovac, Čeda i Tadić razgovarati sa evropskim izvestiocem

Politika -

Žalbe na aktuelnu vlast, unutrašnji dijalog o Kosovu, stanje u medijima, promena Ustava, strategija opozicije pred beogradske izbore... neke su od tema koje će se naći na "na stolu" sutrašnjeg sastanka izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvida Mekalistera i predstavnika srpske opozicije.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Doduše, samo jednog njenog dela, pošto neki, iako su pozvani, poput Saše Jankovića i Vuka Jeremića, neće prisustvovati. Drugi, kao što su Dveri i SRS, pozivnicu nisu ni dobili.

Ko će na sastanak

Na današnjem, zajedničkom sastanku sa Mekalisterom, sasvim sigurno će biti lideri DS, LDP i SDS Dragan Šutanovac, Čedomir Jovanović i Boris Tadić, a očekivanja su da će se pojaviti i Saša Radulović koji, do sada, nije ni potvrdio ni otkazao učešće.

Iako je pozivnica za razgovore opozicionarima poslata bez agende, teme će biti raznolike. Navodno, među njima će biti i demokratija u društvu, ali i poslednja dešavanja na političkoj sceni.

GUST RASPORED SASTANAKA SA SRPSKIM ZVANIČNICIMA: Mekalister danas stiže u posetu Beogradu

- Malo će biti i žalbi opozicije na aktuelnu vlast, ali će se pričati pre svega o tome šta oni misle o ključnim društvenim temama. Na stolu će sigurno biti unutrašnju dijalog o Kosovu, i to više u smislu rešenja nego žalbi, demokartija u društvu, stanje u medijima, promena Ustava... Biće reči i o tome kakva je strategija opozicije kada je reč o izlasku na izbore - kažu diplomatski izvori.

Šutanovac: Nema velike mudrosti

Lider DS Dragan Šutanovac kaže da nema prevelike mudrosti oko sutrašnjeg skupa, i da se sa Mekalisterom sretao i ranije.

foto: Dado Đilas

- Mi koristimo svaku priliku da ukažemo na probleme u srpskom društvu, na pogubnu politiku Aleksandra Vučića. Deo ovih razgovora se u nekim delovima pretoči u izveštaj, u nekim ne, ali su u svakom slučaju oni svrsishodni - kaže Šutanovac.

Jovanović: Kao da stiže papa

Pozivu će se odazvati i Čedomir Jovanović (LDP), ali navodi i da je od "jednog normalnog sastanka stvorena fama", i da se umesto sadržinom, javnost bavi ovom temom "kao da papa stiže u Srbiju”.

foto: Aleksandar Jovanović

- Za mene će biti važno da Mekalister zna da u društvu postoji energija potrebna za dogovor u BiH i rešenje odnosa Beograda u Prištine, koji će bar našoj deci omogućiti mir. Takođe, reći ću mu da uprkos velikim pritiscima ne odustajemo od članstva u NATO, što je jedini garant normalnog života na Balkanu. To su za mene teme i hoću da Brisel zna naše stavove - priča Jovanović.

Kaže i da sastanak ne ide da traži nešto za sebe i svoju stranku, "niti da tužakam nekoga ili kukumavčim zbog komplikovanih unutrašnjih odnosa".

- Oni koji su zloupotrebili jedan ovakav sastanak za kandidovanje ličnih frustracija umesto ideja i naglo zakazivali obaveze van Beograda, kako bi sastanak izbegli, pokazli su političku jalovost i infantilnost koja neće pomoći ni opoziciji, a ni zemlji - istakao je Jovanović.

Dvostruki aršini

Na sastanak sutra ide i lider SDS Boris Tadić i to pre svega "da bi ukazao na činjenicu da zvaničnici EU, osim što oficijelno podržavaju Srbiju na njenom evropskom putu, istovremeno podržavaju i demontažu svih dostignuća demokratije nakon 5. oktobra. Moglo bi da se dogodi, kaže Tadić, da "kada eventualno i završimo pregovore, da konstatuju da smo, eto, u međuvremenu prestali da budemo demokratija i da ipak ne možemo u EU".

foto: Fonet/Nenad Đorđević

- Bitno je upozoriti na tu činjenicu kako u razgovoru sa predstavnicima EU, tako i javno. Dvostruki aršini koje EU primenjuje u odnosu na Srbiju imaju upravo kontraefekat na proces naših evrointegracija. Podrška autokratskim režimima nije u skladu sa vrednostima EU. Podržavajući evropski put Srbije, ujedno podrzavaju i antievropske vrednosti - kaže Tadić.

(Kurir.rs/Blic/Lana Gedošević/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track