POLITIČKI ZEMLJOTRES U SRBIJI: Ministar finansija podnosi ostavku ZBOG OGROMNIH PRITISAKA!
Foto: Dado Đilas, Fonet

Otkrivamo

POLITIČKI ZEMLJOTRES U SRBIJI: Ministar finansija podnosi ostavku ZBOG OGROMNIH PRITISAKA!

Politika -

Vlada Ane Brnabić nije prevalila ni prvih sto dana a već je drma ozbiljan politički zemljotres. Kako Kurir saznaje, ministar finansija Dušan Vujović planira da podnese ostavku na tu funkciju, i to već narednog meseca zbog pritisaka koji su vršeni na njega.

Ta Vujovićeva odluka, kako saznajemo od izvora u Vladi, već je nagoveštena kabinetu u Nemanjinoj 11.

- On je najavio da želi da ode iz Vlade zbog ogromnih pritisaka koje trpi. Po svoj prilici, Vujović je rešen da ostavi posao ministra finansija - otkriva naš izvor iz Vlade Srbije.

Prema rečima našeg sagovornika, Vujoviću je prekipelo i nije isključeno da će već tokom septembra Brnabićeva morati da nađe novog stratega za državne finansije.

- Premijerka je posle šoka od Vujovićeve ostavke upala u paniku, jer je svesna koliko je za funkcionisanje Vlade važna figura ministra finansija. Pogotovo to važi za Vujovića, koji je bio pravi autoritet i u prošloj i u ovoj vladi i, prema oceni stručne javnosti, jedan od ozbiljnih ministara u Vladi. Sad kad on polako pakuje kofere, Brnabićeva se dala u potragu za stručnjakom takvog kalibra i stavila je to u sam vrh liste zadataka koje mora odmah da reši - objašnjava izvor Kurira.

foto: Beta/Miloš Miškov

Niko u Vladi zvanično nije želeo da komentariše naša saznanja, a ni ministar Vujović nije odgovarao na pitanja novinara Kurira.

Podsetimo, nastup ministra Vujovića u junu, uoči formiranja kabineta Ane Brnabić, jasno je stavio do znanja da mu u Vladi Srbije nije sve potaman. On je tada na skupu u Bečićima otvoreno govorio o brljotinama vlasti, pa je rekao da Srbija nije napravila nikakve uštede, već da je podbacila s investicijama. Zbog toga je bio sumnjičav i u vezi s ulaskom u novu vladu.

- Javne investicije Srbije zaostaju za 1,5 odsto u odnosu na plan. U prvih pet meseci smo potrošili sedam milijardi dinara manje nego što smo planirali. Znači nismo uštedeli. Podbacili smo. Da smo sve planirane investicije ostvarili uz sedam milijardi manje troška, onda bismo uštedeli - objasnio je Vujović, uz opasku da krivce za ovaj podbačaj treba tražiti među „Koridorima Srbije“, „Putevima Srbije“.

foto: Dado Đilas

Politikolog Boban Stojanović podseća da razloge eventualnog nezadovoljstva Vujovića treba tražiti u sukobu onoga što je zacrtano i onoga što se traži političkom odlukom.

- Posmatrajući vlast od 2012, čini mi se da smo promenili četiri ministra finansija i šest ili sedam ministara privrede. Očigledno su ovo najtrusnije pozicije u Vladi na kojima su često sedele nestranačke ličnosti. Njihovo često menjanje je samo indikator da postoji sukob zbog nečega što je zacrtano i što se ne ispoštuje zbog političke odluke. Mislim da u tom okviru treba tražiti i Vujovićeve razloge ako je zaista rešio da ode - ocenjuje Stojanović.

Aleksandar Stevanović

ZAOKRET U EKONOMSKOJ POLITICI

foto: Dragan Kadić

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da bi odlazak Vujovića značio promenu jedino ako je razlog njegovog odlaska zaokret u ekonomskoj politici Vlade Srbije.

- Koliko god u Srbiji zvučalo čudno, nijedan sistem ne zavisi od jednog čoveka. Ako ode Vujović zbog neke želje da se bavi nekim drugim stvarima u životu, neće se desiti nikakav potres. Međutim, ako je to zbog nekog zaokreta u politici Vlade, onda bi odlazak Vujovića bio značajan za nas - objašnjava Stevanović.

Svetsko iskustvo

NASLEDIO NEISKUSNOG KRSTIĆA

Vujović je kao nestranačka ličnost ušao u Vladu 2014. na predlog SNS, i to kao ministar privrede. Nakon ostavke Lazara Krstića u avgustu iste godine postavljen je na funkciju ministra finansija, a do izbora novog ministra obavljao je i funkciju ministra privrede. Finansije nastavlja da vodi i u novoj vladi koja je izabrana u avgustu 2016. Ovaj doktor ekonomskih nauka glavne reference crpi iz poslova koje je obavljao za Svetsku banku i USAID.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dado Đilas, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Nema ni sto dana nove Vlade, a ministar podnosi ostavku! Brnabićka u panici!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track