ZAPOSLENI U SRBIJI PORUČILI: Vreme je da se sindikati udruže!
Foto: Stefan Jokić

Dojadilo im

ZAPOSLENI U SRBIJI PORUČILI: Vreme je da se sindikati udruže!

Politika -

Sindikalci spremni da sa Antićem razgovaraju o zajedničkoj borbi i maršu radnika, pa se na jesen očekuje i preko 100.000 ljudi na ulicama

Sindikati u Srbiji podržali su ideju predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića da se sindikalne organizacije udruže u zajedničkoj borbi za bolji položaj radnika u Srbiji!

Vođe sindikalaca u razgovoru za Kurir kažu da je odlična ideja da se veliki marš radnika organizuje 6. oktobra, jer je taj datum pravi simbol propasti države, koja nakon petooktobarskih promena nikad nije doživela bolje sutra. Ukoliko se sindikati udruže, na ulicama bi na jesen moglo da bude i preko 100.000 građana.

- U prethodnih 15 godina, građani Srbije nikad nisu gore živeli. Iako se fingiraju statistički podaci, realnost je da nikad nismo imali veću nezaposlenost, dok nam, sa druge strane, minimalna i prosečna zarada nikad nisu bile manje. Stoga, upravo je sada pravo vreme za udruženu delatnost sindikata - kaže za Kurir Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, koji broje oko 80.000 članova.

On dodaje da je o zajedničkom delovanju, ali i maršu radnika spreman da što pre razgovara sa Antićem.

- Ono što je bitno jeste da u ovom udruženom delovanju ne budu lica i prodržavni sindikati koji su i ranije radili na kompromitovanju sindikalnih organizacija i ometanju njihovog udruživanja - zaključuje Veselinović.

Vruću jesen u sindikalnoj borbi najavio je i Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

- Podržavam svaku vrstu aktivnosti koja ima za cilj skretanje pažnje na težak i robovski položaj radnika u Srbiji, kao i težnje za unapređem radnog i materijalnog statusa radnika - objašnjava Mijailović, koji kaže da je „apsolutno nedopustivo da se političke garniture enormno bogate i uživaju derući kožu s leđa radnicima“:

- Iskrena i poštena sindikalna scena mora da se ujedini kako bismo se odbranili od daljeg urušavanja sistema.

Podržali i prosvetari i oružari

SAMO DA SE PROTEST NE POLITIZUJE

I predstavnici prosvetnih sindikata, ali i oružara spremni su da razgovaraju sa Antićem.

- Jedini uslov da podržimo marš radnika je da taj skup ne bude politički. Jesmo za zajedničku borbu, ali smo razočarani u sve političare - ističe Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), dok Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata „Zastava oružja“, naglašava da je taj sindikat spreman da razgovara o svemu što može doprineti boljem položaju radnika.

Kurir / R. Kantar

Foto Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track