BRNABIĆKA PROGOVORILA O SLUČAJU KOKEZA: Ne mogu da objasnim njegove milione!
Foto: Nemanja Pančić, Zorana Jevtić

Sumnjivo!

BRNABIĆKA PROGOVORILA O SLUČAJU KOKEZA: Ne mogu da objasnim njegove milione!

Politika -

Predsednica Vlade Ana Brnabić priznala je da nema objašnjenje za to što je „Prointer IT solušens end servisiz“, firma koja se povezuje s predsednikom Fudbalskog saveza Srbije i funkcionerom SNS Slavišom Kokezom, u prethodne tri godine uvećala prihode čak 34 puta. I to pomoću poslova koje je dobijala od države!

O kompaniji koja se bavi ugradnjom softvera i računarskom opremom, koja je formalno u vlasništvu Slobodana Kvrgića, a iza koje stoji upravo Kokeza, Kurir je pisao u više navrata.

Loš joj zakon

Najveći broj poslova i milionski profit ova firma dobijala je putem javnih nabavki od države i javnih preduzeća. Kako navodi portal Insajder, „Prointer“ je postao dominantan zahvaljujući upravo poslovima od države, a jasan pokazatelj za to je taj što je ova firma tokom 2012. pobedila samo na jednom tenderu, a 2016. godine čak na 150!

Na pitanje Insajdera kako objašnjava drastičnu ekspanziju „Prointera“, premijerka Brnabić je rekla da će „pogledati o čemu se radi“.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

- Nemam objašnjenje. Nisam se bavila time. Videla sam neke od tih podataka. Svi poslovi moraju da se dobijaju na tenderu koji je otvoren i transparentan. Jedna stvar koju mi moramo da obezbedimo jeste da konkurencija bude otvorena da bismo dobili najbolje proizvode za najniža sredstva. Evo, mogu da vam kažem da ću pogledati o čemu se radi i da ćemo vam se javiti s nekom informacijom - kazala je Brnabićeva.

Premijerka je rekla i da je Zakon o javnim nabavkama neefikasan i da mora da se menja.

- Najiskrenije, mislim da mi kao Vlada moramo da radimo na izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Taj zakon nam ne omogućava da radimo efikasno i da za Republiku Srbiju i građane dobijamo najbolje usluge za dugoročno najnižu cenu - kazala je ona.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Inače, Kurir je u više navrata pisao o unosnim poslovima i milionskim prihodima koje je Kokeza ostvario uz pomoć države.

Kao zvanični vlasnik „Prointera“ od 2013. vodi se Slobodan Kvrgić, ali se njegovo ime na simptomatičan način konstantno vezivalo za ime Slaviše Kokeze. Tajna veza počela je još 2014, kad je Kokeza od Kvrgića kupio firmu „Eurosalon“ za 190.000 evra. U julu ove godine Kokeza je istu firmu prodao Kvrgiću po oko pet puta višoj ceni, za 915.000 evra.

Nenormalan profit

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati kaže za Kurir da su profit firme koji se u roku od tri godine uveća čak 34 puta i 150 tendera dobijenih za godinu dana alarm za poreske organe da se odmah pozabave time kako je i na koji način to ostvareno.

- Dobro je da je premijerka Brnabić odreagovala i verujem da će to poreskim organima biti crvena lampica da odmah krenu u neku vrstu interne istrage. Potpuno je neuobičajen toliki broj tendera i nenormalno povećanje profita za čak 34 puta. To bi u svakoj zemlji skrenulo pažnju nadležnih organa - kaže Goati i dodaje:

- Pretpostavljam da bi ta firma gospodina Kokeze u bilo kojoj drugoj zemlji odmah dospela na ekran pravosudnih organa zbog strahovitog povećanja profita.˝

foto: Nebojša Mandić

Razvojni put Slaviše Kokeze

OD UGOSTITELJA DO MILIONERA

Čelnik FSS Slaviša Kokeza godinama se bavio ugostiteljstvom, trgovinom i hotelijerstvom, što mu je bilo primarno zanimanje sve dok SNS nije došao na vlast 2012. Otad počinje da zarađuje milione preko brojnih novoosnovanih firmi, od kojih mu najviše prihoda donose one koje se bave trgovinom računarskom opremom i softverima. Najveći deo novca zaradio je od poslova s državnim institucijama, agencijama, ministarstvima... Doskoro se, preko „Eurosalona“, bavio i trgovinom nameštajem. Ne skriva da mu je predsednik Srbije i šef SNS Aleksandar Vučić prijatelj.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Nemanja Pančić, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jeremić bez kandidature!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track