NIKOLA JOVANOVIĆ, CIRSD: Vesić radi protiv interesa Beograda
Foto: Printskrin

INTERVJU

NIKOLA JOVANOVIĆ, CIRSD: Vesić radi protiv interesa Beograda

Politika -

Režim je svestan njegove nepopularnosti, pa ga verovatno neće odmah isturiti u prvi plan. Ali zaokruživanjem SNS zapravo se glasa za Vesića

Nikola Jovanović, programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), ušao je nedavno u žestoku medijsku polemiku s gradskim menadžerom Goranom Vesićem posle njegovog autorskog teksta za Politiku. Jovanović za Kurir kaže da „ne bi trošio reči na Vesića, čije su nakaradno upravljanje gradom Beograđani osetili na svojoj koži“.

- Njegov inicijalni tekst u Politici na jasan način pokazuje da ova vlast ne želi da Beograd bude regionalni industrijski i trgovinski centar, već velika spavaonica, u kojoj jedino funkcionišu administracija i vikend industrija zabave. Njihova vizija je pogubna za naš glavni grad i čitavu Srbiju i vodi Beograđane u bedu. Vesić je na moj argumentovani odgovor, takođe u Politici, reagovao tekstom punim demagogije i pokušaja da me uvredi na ličnoj osnovi. Razumem ga, on ne zna pristojno i argumentima da debatuje.

Da li mislite da će Vesić biti kandidat SNS za gradonačelnika Beograda?

- Režim je svestan njegove nepopularnosti i nedostatka kredibiliteta, pa ga verovatno neće odmah isturiti u prvi plan. Ali Beograđani treba da znaju da zaokruživanjem SNS na glasačkom listiću - zapravo glasaju za Vesića.

U vašem tekstu ste naveli da naprednjaci žele Beograd „kao Las Vegas ili Diznilend“. Zašto je to problem, to su gradovi koji donose novac?

- Las Vegas i Diznilend su nikli na jeftinom zemljištu, a ne na lokacijama od strateškog značaja. Mi već imamo ozbiljnu industriju zabave - to su, na primer, Guča i Egzit, ali se ne slažem da se Beograd svede na tako nešto. Vikend turizam ne može da izdržava grad od dva miliona ljudi. Naša prestonica treba da bude ekonomski motor čitave Srbije i kapija preko koje se srpska roba izvozi u svet.

Kako vidite Beograd 2022, za pet godina od danas?

- Ukoliko pobede SNS i Vesić, Beograd će biti tužno, siromašno mesto, bez industrijske zaposlenosti i urbanističkog reda. Ako građani daju podršku opciji kojoj pripadam, Beograd će biti razvijeni grad u kojem domaći i strani preduzetnici rado investiraju, i u kojem postoji živa privredna aktivnost zahvaljujući kojoj će ljudi pristojno živeti od svoje plate.

Strateški ciljevi za grad

STRANKA U OKTOBRU

Koja bi bila prva tri koraka stranke čiji ćete biti član, zajedno s Vukom Jeremićem, ako nakon izbora budete deo gradske vlasti?

- Stranka će biti formirana u oktobru, nakon čega će njeni organi doneti izborni program za Srbiju i Beograd. Kod nas će organi diskutovati i donositi mere, odbijamo aktuelni vladajući model u kojem sve zavisi od kaprica i interesa jednog čoveka. Predstavićemo tada konkretne mere za ostvarivanje naša četiri strateška cilja za glavni grad: oživljavanje ekonomske i industrijske aktivnosti, izgradnja strateške infrastrukture, kvalitetniji život za Beograđane, uvođenje urbanističkog i komunalnog reda, kao i dramatično unapređen rad gradskih službi.

Kurir / S.M.

Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jeremić bez kandidature!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track