STAO PROJEKAT BEOGRAD NA VODI: Arapi pobesneli zbog pumpanja troškova!
Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

Otkrivamo: Još jedna velika prevara

STAO PROJEKAT BEOGRAD NA VODI: Arapi pobesneli zbog pumpanja troškova!

Politika -

Arapski investitor je zaustavio radove na „Beogradu na vodi“, najskupljem i najsumnjivijem projektu u Srbiji, i to zbog otkrića da ga srpski partner potkrada!

Kako Kurir saznaje, Arapi su u kontroli dosadašnjih poslova u gradnji otkrili da je srpska strana naduvala troškove u zajedničkoj firmi, i to tako što je izvođač radova „nabildovao“ fakture za troškove izgradnje!

- Nadležni u kompaniji koja je potpisala ugovor sa državom Srbijom o formiranju zajedničkog preduzeća „Beograd na vodi“ uočili su da su troškovi gradnje veći nego za slične radove na drugim lokacijama u svetu gde takođe grade. Zato su poslali inspekcijski tim iz centrale i kada su detaljnije zavirili u finansije, uočili su razne nepravilnosti u plaćanju radova na gradnji „Beograda na vodi“. Kada su uporedili troškove nekih drugih njihovih investicija, otkrili su da je gradnja u Beogradu daleko skuplja i da su fakturisani ne samo uvećani troškovi već i neki nepostojeći. Zbog toga su obustavili radove - otkriva naš dobro obavešten izvor i dodaje:

GRADONAČELNIK SINIŠA MALI NE ZNA ZAŠTO SE PARTNERI IZ EMIRATA POVLAČE, foto: Nemanja Pančić

Manje mehanizacije

- Doskoro je na gradilištu bilo kao u košnici, a sada je broj radnika sveden na minimum. Međutim, i radnici koji su ostali praktično ništa ne rade - dodaje izvor Kurira.

U to se juče uverio i reporter Kurira, koji je na gradilištu zatekao svega nekoliko radnika. Evidentno je i da je na gradilištu manje mehanizacije.

foto: Nebojša Mandić

Advokat Miloš Pavlović kaže za Kurir da organ na gradilištu nije hteo da potpiše fakture, prigovorio je izvođačima radova zbog njih i došlo je do razmimoilaženja.

PAVLOVIĆ: Razlog za prekid radova može biti pokušaj izvođača da se ugrađuju u cenu

- Moguće je da količina radova i obim usluga nisu odgovarali ceni i da je došlo do zastoja dok se ne dogovore o nastavku i ne poravna prethodno stanje. Vrlo je verovatno da razlog za zaustavljanje radova može biti pokušaj izvođača radova da se ugrađuju u cenu. Posle svega što se dešavalo na ovom projektu, počev od davanja zemljišta bez procene i netransparentnosti koja ga prati, najmanji problem bi bio ugrađivanje izvođača. Ovde više nikoga ništa ne iznenađuje - izjavio je Pavlović.

Pokušali smo da odgovor dobijemo i od gradonačelnika Siniše Malog, jer je Grad Beograd nosilac projekta, ali do zaključenja ovog broja on nije odgovarao na poruke i pozive novinara Kurira.

foto: Kurir

Dve nove firme

Podsetimo, kada je reč o finansijama, stručnjaci uporno upozoravaju da je partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dopušteno da mogu da donose odluke bez saglasnosti srpske strane, koja je ugovorila samo vlasništvo nad udelima u firmi, ali ne i nad objektima koji će se izgraditi. Kurir je pisao i o nedavnoj poslovnoj odluci srpsko-arapskog preduzeća „Beograd na vodi“ da osnuje dve nove firme i na njih prenese vlasništvo nad po jednim od objekata koji se uveliko grade u Savskom amfiteatru. Sumnja se da iza osnivanja „BW kule“ i „BW galerije“, dve nove firme, stoji namera da se sakriju finansijski tokovi i zametnu tragovi lopovluka.

Arapski investitor je vlasnik 68 odsto zajedničkog preduzeća „Beograd na vodi“, dok je srpska strana manjinski partner.

Leks specijalis

SUSPENDOVANI ZAKONI SRBIJE

Leks specijalis za „Beograd na vodi“ je najskandalozniji ustupak kojim je Srbija dopustila da u tom delu grada ne važe zakoni Srbije. O kakvom skarednom rešenju je reč najbolje je opisao advokat Vladimir Todorić, koji je rekao da su veće šanse da se na teritoriji „Beograda na vodi“ primenjuje šerijatsko pravo nego srpski zakoni i Ustav.

foto: Fonet

Milan Kovačević

NELOGIČNE ODLUKE

Ekonomista Milan Kovačević napominje da su troškovi uvećani već i samim usitnjavanjem preduzeća koja su uključena u ovaj projekat.

- To usitnjavanje nema nikakve ekonomske logike. Obično se usitnjavaju troškovi kada se deli preduzeće. Isto je i u izgradnji, jer će u slučaju da postoji jedno preduzeće, ono dobiti povoljnije uslove gradnje nego da je jedna firma angažovana na jednoj zgradi, druga na drugoj i tako za svaki segment. Meni je to što oni rade potpuno nedokučivo. Ovi što su to ispregovarali u startu su nepovoljno ušli u posao. Ili su neznalice, ili su nešto što ne smem ni da izgovorim - zaključuje Kovačević.

foto: Kurir

(Kurir.rs/ I. Kljajić, B. Karović / Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV UŽIVO: Stopiran “Beograd na vodi”?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track