NOVI PROBLEMI ZA POSAO VEKA: Krivična prijava zbog Beograda na vodi! Otvorila se rupa dubine 16 metara! OPASNO
Foto: Facebook/Ne davimo Beograd

VELIKO OŠTEĆENJE

NOVI PROBLEMI ZA POSAO VEKA: Krivična prijava zbog Beograda na vodi! Otvorila se rupa dubine 16 metara! OPASNO

Politika -

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je prijavu zbog oštećenja obaloutvrde na Savskom šetalištu protiv odgovornih u kompaniji

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je krivičnu prijavu protiv čelnika kompanije „Beograd na vodi“ zbog oštećenja obaloutvrde na Savskom šetalištu.

Krivična prijava je podneta protiv Nikole Nedeljkovića, direktora kompanije „Beograd na vodi d. o. o.“, kao i drugih odgovornih lica zbog izazivanja opšte opasnosti, nepropisnog i nepravilnog izvođenja građevinskih radova, a povodom oštećenja obaloutvrde na Savskom šetalištu, takozvanoj Sava promenadi.

foto: Kurir

Rupa od 16 metara

- Naime, pre sedam dana, na delu obaloutvrde između mosta Gazela i Starog savskog mosta otvorila se rupa dubine najmanje 16 m, koja je sa sobom povukla i deo nasipa u dužini od 30 m, iznad kojeg se nalazi Savsko šetalište - navodi se u saopštenju ove inicijative.

Oni podsećaju da kompanija „Beograd na vodi“ još od jula 2015. obavlja intenzivne građevinske radove na Savskom šetalištu, iako za izgradnju kaskadnih terasa, dogradnju i izgradnju nedostajućih delova obaloutvrde ministarstvo nikada nije izdalo dozvolu, niti dalo saglasnost na projektnu dokumentaciju na osnovu koje se ovi radovi izvode.

Inače, krivičnom prijavom, pored odgovornih lica u kompaniji „Beograd na vodi“, obuhvaćena su i odgovorna lica inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koja su, i nakon više podnetih prijava, odbila da izvrše nadzor nad nelegalnim radovima koji se obavljaju na desnoj obali Save.

- Prijave su podnete zbog krivičnih dela iz člana 278, 281, 282 i 361 Krivičnog zakonika, odnosno izazivanja opšte opasnosti, nepropisnog i nepravilnog izvođenja građevinskih radova, oštećenja brana, nasipa i vodoprivrednih objekata, kao i zbog nesavesnog rada u službi, za koja su zaprećene kazne od tri meseca do tri i pet godina zatvora - navodi se još u saopštenju.

Prevara

Kurir je već pisao da je posao veka, kako vlast voli da zove „Beograd na vodi“, pred pucanjem, da Arapi hoće da se povuku i da je glavni razlog neuspeha zemljište koje nije adekvatno za tako megalomanski projekat. Pritom, ni drenaža zemljišta nije dobro urađena, pa se radnici na gradilištu stalno sreću s novim problemima.

foto: Dragana Udovičić

MUKE SA GRADNJOM Gradonačelnik Siniša Mali priznao

TAČNO JE, IMAMO PROBLEMA

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, priznao je juče da imaju problema sa megalomanskim projektom „Beograd na vodi“.

On je kazao da projekat nije ugrožen i da radovi nisu stali, ali da je na obaloutvrdi bilo poteškoća.

- Ne želim da komentarišem navode jednog lista (Kurir, prim. aut.) o tome da li su se pojavile podzemne vode. Podzemnih voda ima, sve se rešava u toku izgradnje. Radovi nisu stali, radnici danonoćno rade - rekao je Mali komentarišući pisanje medija da se deo obaloutvrde urušio i da ima problema s podzemnim vodama.

Mali je pojasnio da na obaloutvrdi ima malih poteškoća, ali da se to dešava na svakom projektu i da se problemi rešavaju. On je još naveo da dinamika radova ide brže od planiranog i da je Muhamed Alabar već najavio da će u narednih pet-šest meseci početi izgradnja nekoliko novih zgrada.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dragana Udovičić, Nebojša Mandić, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track