PROVOKATORKA! NEZADOVOLJNA ŠTO JE SKINUTA TABLA ZA DOM SPREMNI: Kitarovićeva i dalje promoviše ustaštvo!
Foto: Nebojša Mandić

BEZ STIDA

PROVOKATORKA! NEZADOVOLJNA ŠTO JE SKINUTA TABLA ZA DOM SPREMNI: Kitarovićeva i dalje promoviše ustaštvo!

Politika -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje smatra da je ustaški poklič „Za dom spremni“ stari pozdrav kompromitovan ustaškim režimom i da su rešenjem vlade o izmeštanju sporne ploče HOS iz Jasenovca u Novsku smirene strasti, ali da njime niko nije zadovoljan.

- Moj je utisak da niko nije zadovoljan. Smirili smo strasti i to je dobro, ali sigurno je da će se rasprava nastaviti - rekla je Grabar Kitarović u emisiji zagrebačke TV N1 „Točka“.

Bavila se, kaže, proučavanjem prakse drugih država kad je reč o simbolima totalitarnih režima i ona je, prema njenim rečima, vrlo različita.

Navela je da ima država koje zabranjuju simbole, ali dopuštaju okupljanja pronacističkih i neofašističkih stranaka, računajući na to da nisu pretnja demokratiji.

Hrvatska, prema njenom mišljenju, treba da nađe model koji najbolje odgovara njenom društvu jer su, kaže, podele najgore od svega.

- Podele iscrpljuju i gubi se iz vida ono što je bitno danas, a to je životni standard građana - smatra ona.

Lično, kaže da nije za zabrane i da političari moraju biti spremni na to da građani imaju pravo da izražavaju svoje mišljenje i svoje nezadovoljstvo i kroz pokliče koji nekom ne odgovaraju i koji vređaju.

- Ja sam apsolutno protiv bilo kakvog verbalnog delikta, ali treba naći onu finu granicu gde počinje govor mržnje koji stvara trendove u društvu koje treba zaustaviti - rekla je Grabar Kitarović.

Nema vremena za čekanje

NADAM SE VUČIĆU PRE KRAJA GODINE

Grabar Kitarović je rekla i da se nada da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj biti realizovana pre kraja godine jer, kako kaže, nema vremena za čekanje.

- Ne želimo da to bude samo protokolarna poseta, već da kao dve države pristupamo pitanjima nestalih, granica, a svaki korak u pravom smeru biće dobrodošao - rekla je Kitarovićeva.

Kurir / R. K.

Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track