ŠTA NA BALKAN DONOSI PRVI OBAVEŠTAJAC KINE? Jačanje saradnje Pekinga i Beograda!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Tanjug/Dragan Kujundžić

ODNOSI DVE ZEMLJE U USPONU

ŠTA NA BALKAN DONOSI PRVI OBAVEŠTAJAC KINE? Jačanje saradnje Pekinga i Beograda!

Politika -

Specijalni izaslanik predsednika Kine i sekretar Centralne komisije za političke i pravne poslove Meng Đijendžu počeo je posetu Srbiji. U fokusu razgovora je saradnja u oblasti bezbednosti, ali analitičari ukazuju da je treba posmatrati i kroz prizmu kineskog uticaja u regionu.

Visoki zvaničnik, u srpskim medijima predstavljen i kao "prvi obaveštajac" Kine i jedan od najbližih saradnika kineskog predsednika Si Đinpinga, u Beograd je doveo i nekoliko visokih bezbednosnih zvaničnika - zamenike ministara javne i državne bezbednosti, kao i generalnog sekretara Saveta bezbednosti Kine.

Upravo bezbednosna saradnja bila je i glavna tema njegovog sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije, ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

U prvoj izjavi u Beogradu, Meng je rekao da se sa srpskim ministrom dogovorio da Srbija i Kina "preduzmu jake mere u suzbijanju organizovanog i prekograničnog kriminala", ocenivši istovremeno da je "terorizam neprijatelj celom svetu i da ćemo mu se zajedno suprotstaviti".

foto: Tanjug/Sava Radovanović, Tanjug/Dragan Kujundžić

"Organi za sprovođenje zakona i bezbednosti dve strane će dalje produbljavati međusobnu saradnju kako bi smo zajedno pružili još bezbednije okruženje u interesu bezbednosti naših građana. Dogovorili smo se da se ćemo preduzeti jake mere za suzbijanje organizovanog i prekograničnog kriminala", naveo je Meng.

Nakon sastanka je rečeno i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije započeo saradnju sa kineskom kompanijom "Huavej" o sistemu kamera, kao i da je Kina ponudila svoje instruktore Srbiji i mogućnost da i ljudi iz Srbije idu u Kinu na obuku.

Stefanović je izjavio "da će Srbija i Kina produbiti saradnju u oblasti bezbednosti", a rekao je i da su razgovarali o "borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma", te "kako iskoristiti nove i savremene tehnologije kako bi bili efikasniji u ovoj borbi".​

"Ministarstvo unutrašnjih poslova produbiće i nastaviće jačanje svojih odnosa sa Ministarstvom javne bezbednosti narodne Republike Kine koja će omogućiti bolju razmenu informacija o svima onima koji bi mogli da ugroze bezbednost naših zemalja, ali i odlučno suprotstavljanje potencijalnom terorizmu i ekstremizmu i svima onima koji bi pomislili da naše zemlje mogu da budu laka meta", poručio je Stefanović​.​

Srbija i Kina imaju prilično blisku saradnju. U junu prošle, tokom posete kineskog predsednika Srbiji, potpisan je Sporazum o strateškom partnerstvu, kao i brojni drugi iz oblasti građevinarstva, infrastrukture, telekomunikacija, trgovine, odbrane, medija... Takođe Srbija je izrazila želju i da bude deo ambicioznog ekonomskog projekta kineskog predsednika "Jedan pojas, jedan put".

U srpskoj privredi poslednjih godina prisustvo Kine je bilo najvidljivije kada je kineska kompanija "Hestil" preuzela Železaru Smederevo, što je privuklo i pažnju Brisela.

EU, mada nema ništa protiv kineskih ulaganja u Srbiji, ipak, naime, insistira da ona budu u skladu sa evropskim pravilima.

foto: Tanjug/Sava Radovanović, Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodajmo i da su mediji u Srbiji uoči Mengove posete pisali da je njen cilj upravo da od srpskih zvaničnika čuje kako Evropska unija gleda na razvijanje kineskih investicija u Srbiji, ali i na njihov uticaj u čitavom regionu.

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu, direktorka Instituta za azijske studije, Dragana Mitrović Mengovu posetu tumači pre kao poruku kineskog predsednika Si Đinpinga, koja se odnosi na njegovu incijativu "Jedan pojas, jedan put".

"Ove posete imaju, na neki način, za cilj da održavaju visoku političku bliskost, da pokažu značaj koji za Kinu imaju ove zemlje, to jest projekti i da podsete na ono na šta su se zemlje domaćini obavezale. Tako da ja ovu posetu o kojoj govorimo vidim kao još jednu u nizu, a naročito u kontekstu očekivanog samita premijera u okviru formata saradnje 16+1", rekla nam je Dragana Mitrović.

U opširnoj analizi Njujork Tajmsa, objavljenoj 9. septembra, navodi se da Kina dolazi u Srbiju, koja se opisuje kao "jedna od najsiromašnjih država Evrope, "razapeta između evropskih težnji, ruskog pritiska i regionalnih tenzija".

Precizira se da i je srpska privreda opterećena visokim zaduženjima, od čega mnogi i kod Kineske banke. Krediti u toj banci se, navodi list, u proseku uzimaju na 20 do 30 godina uz kamatu od 2 do 2,5 procenata.

Konstatuje se i da Kina investira u srpsko susedstvo, te da se posredno i tim putem uvećavaju strepnje da ambicije ove velesile na Balkanu nisu samo poslovne, nego i političke.

Reporterka Njujork Tajmsa Barbara Srk u izjavi za RSE kao posebno zanimljivo podvlači tajming Đijendžuove posete Srbiji.

"Mislim da je vrlo značajno zbog toga što se ova poseta održava samo nekoliko nedelja uoči održavanja značajnog Kongresa Komunističke partije Kine (Kongres je najavljen za 18.10.2017. godine). Kongresom će predsedavati predsednik Si Đinping koji je Srbiju posetio prošle godine i tada je govorio o kineskim investicijama u Srbiji, kao i o vezama sa srpskim rukovodstvom. Mislim da je to veoma značajan razvoj za Srbiju i za Kinu na Balkanu", rekla je Srk za RSE.

Visoki zvaničnik iz Pekinga tokom posete je položio i venac na mestu na kojem je u NATO bombardovanju 1999. godine srušena Ambasada Kine.

Za utorak je najavljen sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, a prema pisanju medija, u agendi je i obilazak Kuće cveća i groba Josipa Broza Tita.

Kurir.rs/RSE

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 27. EPIZODA: SAMOHODNA TOP-HAUBICA NORA B-52 K1 - srpski izvozni adut

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja