KOLINDA NOSI PORUKU NATO: Putine, ne naoružavaj Srbiju!
Foto: Reuters/nebojša mandić

Hrvatska predsednica izvestilac Alijanse

KOLINDA NOSI PORUKU NATO: Putine, ne naoružavaj Srbiju!

Politika -

Sasvim je moguće da Grabar Kitarović bude osoba koja će preneti stavove NATO ruskom predsedniku, kaže Dušan Proroković za Sputnjik

Uoči posete Rusiji hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati i o rusko-srpskoj vojnoj saradnji, što je upalilo alarm da Kitarovićeva na taj način želi da prvom čoveku Ruske Federacije prenese poruku NATO da se Srbiji ne isporuči obećano naoružanje, objavio je Sputnjik.

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative za Sputnjik kaže da je njena poseta Rusiji način da NATO dođe do informacija kako bi imao sliku o dugoročnoj strategiji Rusije na Balkanu. Po njegovom mišljenju, hrvatska predsednica stavljena je u poziciju da opipa puls Moskvi i proceni kako će se dalje Kremlj ponašati na Balkanu i u kom smeru će ići rusko-srpski odnosi.

- Sasvim je moguće da Grabar Kitarović bude osoba koja će preneti određenu poruku Putinu. Na primer, ponuda tipa: ukoliko Rusija nastavi sa širenjem vojne saradnje sa Srbijom, onda će verovatno i NATO mnogo više investirati u Hrvatsku i Albaniju - mišljenja je Proroković.

- Treba imati u vidu s koje pozicije je Grabar Kitarović došla na funkciju predsednice Hrvatske. Pre toga je bila pomoćnik generalnog sekretara NATO. Cela priča o pokušaju vršenja pritiska na Rusiju ili dolaženju do određenih podataka ima taj kontekst - ističe Proroković.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov mišljenja je da Kolinda i Putin neće razgovarati o globalnim temama.

- Mislim da će pre biti reči o bilateralnim odnosima dve zemlje i daljem nastavku saradnje Hrvatske i Rusije, tim pre što je Hrvatska kao članica EU uvela sankcije Rusiji. Ne verujem da će se Putin upuštati u razgovor o globalnim temama s Kolindom. Vojna saradnja Rusije sa Srbijom i uticaj NATO na ovim prostorima - to je velika priča. Ako se Putin sretne s nekim od predstavnika zapadnih zemalja koje su uticajne, onda može i o tim geostrateškim temama da se raspravlja - zaključuje Popov.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Hrvatska nema tu vrstu težine da bi preko nje NATO slao nekakve poruke.

Aleksandar Pivovarenko

HRVATSKI POKUŠAJ POBOLJŠANJA ODNOSA S RUSIJOM

Naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Pivovarenko podseća da su Moskva i Zagreb dobro sarađivali tokom dvehiljaditih, ali da je Zagreb zauzeo više neprijateljski stav posle dešavanja u Ukrajini i na Krimu.

- Ne isključujem da Kitarović želi da se prilagodi novim okolnostima i da poboljša odnose s Moskvom, pre svega iz ekonomskih razloga. Jednostavno, uloga ove zemlje u EU je minorna, i zato ona mora pre svega da gleda sopstvene interese - smatra Pivovarenko.

S.Đ./Foto: Reuters/Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EKSKLUZIVNO! Evo kako su Arkanove ubice pobegle iz Srbije, posle atentata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track